Bu öneri uygulamaya geçirilmiştir.
Makaleler
43
Biliyorsunuz ki “Beğen” emojisi beğenme anlamında, “Beğenme” emojisi ise beğenmeme anlamında kullanılıyor, şu anda bile kulağa garip geliyor. Ayrıca anlık bildirimler etkin olduğu zaman “X kullanıcısı mesajınıza beğenme emojisi attı” yazdığı zaman sanki mesajı beğenmiş gibi algılanıyor.

Bu yüzden “Beğenme” emojisinin adı “Beğenmeme” veya “Beğenmedim” şeklinde değiştirilebilir.

Artı -22 Eksi
Gereksiz bence, “beğenme” ifadesi bildirimi gelince kırmızı şekilde emojisi ile görebiliyoruz zaten.

IMG_9488.webp

Nasıl koşma, koşmak işi demekse, birine onu yapmayı söylemek için koş diyorsanız beğenme de beğenmek işi, birine o işi yapmayı söylemek için beğen diyorsunuz ve beğenmeme de beğenmemek işi, birine o işi yapmayı söylemek için beğenme diyorsunuz. Birisi isim, diğeri fiil değil mi? Öyle ise ben bir sorun göremiyorum.

Biliyorsunuz ki “Beğen” emojisi beğenme anlamında, “Beğenme” emojisi ise beğenmeme anlamında kullanılıyor, şu anda bile kulağa garip geliyor. Ayrıca anlık bildirimler etkin olduğu zaman “X kullanıcısı mesajınıza beğenme emojisi attı” yazdığı zaman sanki mesajı beğenmiş gibi algılanıyor.

Bu yüzden “Beğenme” emojisinin adı “Beğenmeme” veya “Beğenmedim” şeklinde değiştirilebilir.
Bence öneriniz mantıklı. "Beğenme" deyince mastar eki almadığı halde mastar eki almış gibi anlaşılıyor. "Beğenmek" gibi yani. Bu da onu olumlu gibi gösteiyor. Bir de sonuna ünlem getirelim. "Beğenme!". Sakın beğenme der gibi. Olumsuz yani. Bir mantık hatası olduğu doğru. Beğenmenin adı beğenmeme olması çok uygun değil sanki. Şöyle düşünün;

EsatKa, "Beğenme" emojisinin adı değiştirilebilir" konusundaki mesajınıza :thumbsdown:Beğenmeme ifadesini bıraktı.

Cümle biraz anlamsız geldi bana. Ama beğendim daha uygun. Bir de şöyle bakalım;

EsatKa, "Beğenme" emojisinin adı değiştirilebilir" konusundaki mesajınıza :thumbsdown: Beğenmedim ifadesini bıraktı.

Diğer cümleye göre daha anlamlı ama gene bir tık mantık hatası oldu.

Bana kalsa bu emojinin adı ya "beğenmedim" olmalı, ya da yönetim başka bir isme karar vermeli.

Ben şahsen öneriyi mantıklı buldum ve mesajınızı artıladım.
İyi günler.☺️

@EsatKa, "-me, -ma" eki fiilden fiil yapan olumsuzluk eki değil mi? Mesela beğen, kökü fiil. "-me, -ma" eki getirince beğenme oluyor, fiilden fiil yapan olumsuzluk eki oluyor. Buradaki mantıksızlık ya da hatayı anlayamadım ya da ben mi yanlış biliyorum?

@EsatKa, "-me, -ma" eki fiilden fiil yapan olumsuzluk eki değil mi? Mesela beğen, kökü fiil. "-me, -ma" eki getirince beğenme oluyor, fiilden fiil yapan olumsuzluk eki oluyor. Buradaki mantıksızlık ya da hatayı anlayamadım ya da ben mi yanlış biliyorum?

Mastar ekiyle karıştırılabildiği için ("Beğen" + "-me" mastar eki) sunulmuş bir öneri -ki kırmızı renk yeterince açıklayıcı- fakat "Beğen" ifadesinin ismi emir kipine sahipken tutarlılık açısından "Beğenme"nin de öyle olmasını daha uygun buluyorum.

"Beğenme", "Beğenmeme" olacaksa (olumsuzluk + mastar) tutarlı olması için "Beğen"in de "Beğenme" (mastar) olmasını uygun görürüm ama bu da karıştırır işi.

"Beğenmedim" olacaksa da "Beğen"in de "Beğendim" olması uygun olur. Buna tarafsız bakıyorum, şu anki isimler yeterince sadeyken ve renkler anlamı pekiştirirken pek gerek yok gibi.