144

Üstün
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar, bizim evimizin yakınında bir Türk Telekom Tip 7 Erişim Kabini var, 230 metre mesafede yürüme yoluyla. Santral/saha dolabı mesafem ise 251 metre. Göknet'in sitesinde adresime altyapı sorgulamalarında Boş Port var, VDSL 2 altyapı 61,560 Mbps yazıyor. FTTC/VDSL2 Tip-7 Erişim Kabinine mi bağlıyım yoksa bir normal santral mi? Bir de Türk Telekom'un sitesinde sorgulama yaptığımda "Bu lokasyonda Türk Telekom HİPERNET internet hizmetlerinden yararlanabilirsiniz." yazıyor.

Şu anda bir VDSL 2 24 Mbps paket kullanıyorum.

SNR margin ve hat zayıflaması değerlerine bakın ben de daha yeni öğrendim ChatGPT kardeş sağ olsun. Eğer SNR margin ve hat zayıflaması değerleri düşük ise tip 7 kabine bağlısınızdır. Eğer yüksekse santrale kadar uzunlukta bir kablonuz var demektir.

Ve ChatGPT sonucuna göre de eğer 61 Mbps hız destekliyorsa tip 7 kabinlerin içinde fiber bulunurmuş buradan bu fiber VDSL altyapıya aktarılırmış, yüksek hız desteği varsa kesinlikle tip 7 kabine bağlısınız.

SNR margin ve hat zayıflaması değerlerine bakın ben de daha yeni öğrendim ChatGPT kardeş sağ olsun. Eğer SNR margin ve hat zayıflaması değerleri düşük ise tip 7 kabine bağlısınızdır. Eğer yüksekse santrale kadar uzunlukta bir kablonuz var demektir.

Ve ChatGPT sonucuna göre de eğer 61 Mbps hız destekliyorsa tip 7 kabinlerin içinde fiber bulunurmuş buradan bu fiber VDSL altyapıya aktarılırmış, yüksek hız desteği varsa kesinlikle tip 7 kabine bağlısınız.
Evet altyapı sorgulamalarında Göknet'in sitesinde VDSL: 61,560 Mbps, Tpc'nin sitesinde VDSL 2, Millenicom ve Turknet'in sitesinde VDSL yazıyor.

Şu anda SNR Marjım Upstream tarafında 7.8 dB bu da 4 saat önce 7.9 dB , Downstream tarafında 11.6 (4 saatte nasıl 15.8'den düşmeyi başardın kardeşim). Hat zayıflamam ise upsteram tarafında 27.2 dB (251 metrede olması kesinlikle imkansız) bu da 4 saat önce 27.1 idi, diğeri de downstream tarafnda hem 4 saat önce hem şimdi 18.1 dB.

Zaten benim hat değerlerim ha bire oynuyor.

Çok basit, saha dolabının üzerinde siyah spreyle yazılmış rakam ve sayı içeren kodlama vardır. Aynı kodlama bina girişindeki ankastrede mevcutsa o dolaba bağlısınız demektir. Bazen eski yapılarda direkt dış cepheye de yazıldığı oluyor.

VDSL hizmet alıyorsanız %90 T serisi dolaba bağlısınızdır. Santralden VDSL hizmet verme düşük ihtimal. Santralle aynı sokaktaki yapılara ve 1-2 arka sokağa belki...

Sizi galiba denek olarak tutmuşlar nereye bağlasak daha iyi oluyor diye deney yapıyorlar :rofl:
Neyse konuya dönelim ChatGPT'den detaylı sonuç aldığımızda senin %99 olarak yakındaki tip 7 kabine bağlı olduğunu söylüyor. İç tesisatında sorun olduğunu bu yüzden sürekli oynamalar olduğunu söylüyor. İç tesisatta ek falan var mı? Ve santrale bağlı olsaydınız 61 Mbps hız göstermeyeceğini söylüyor. Demek ki tip 7 kabindesiniz %100

Çok basit, saha dolabının üzerinde siyah spreyle yazılmış rakam ve sayı içeren kodlama vardır. Aynı kodlama bina girişindeki ankastrede mevcutsa o dolaba bağlısınız demektir. Bazen eski yapılarda direkt dış cepheye de yazıldığı oluyor.

VDSL hizmet alıyorsanız %90 T serisi dolaba bağlısınızdır. Santralden VDSL hizmet verme düşük ihtimal. Santralle aynı sokaktaki yapılara ve 1-2 arka sokağa belki...
VDSL 2 hizmeti alıyorum şu anda. Dolap 3-SD kodlu. Binamda kablolar çatı üzerinden geliyor. Ankastre yok.

O zaman tek şansınız varsa direk üzerinden hattı takip etmek ya da TT personeli görünce sormak...

Yakın bir zamanda 20 saat süren bir 3 mahalleyi etkileyen genel arıza (İZSU personellerinin suçu, patlak su borusunu tamir ederken TT'nin kablolarına zarar vermişler) için TT personelleri tamir etmek için gelmişti keşke sorsaydım.

Yakın bir zamanda 20 saat süren bir 3 mahalleyi etkileyen genel arıza (izsu personellerinin suçu, patlak su borusunu tamir ederken TT'nin kablolarına zarar vermişler) için TT personelleri tamir etmek için gelmişti keşke sorsaydım.

O hasar alan kabloların tümü değiştirildi mi acaba? O yüzden mi sürekli değişken değerleriniz var?

O hasar alan kabloların tümü değiştirildi mi acaba? O yüzden mi sürekli değişken değerleriniz var?
Hocam arıza olmadan önce bile aynıydı.... VDSL2 doğası gereği oynar da birden böyle düşüşler normal değil yahu.

Screenshot_20250408_190907_Chrome.webp

Bak bu 19.20'de aldığım SS. FEC: 1050. Sorun yok, düzeltilen hatalar. SNR? Kabul. Attaniable Data: 46.833 Mbps. Buraya kadar sorun yok.

Ardından 4 saat geçer. Saat olur 23:45.

SNR: 11.6 dB (-4.2 dB)
FEC: 21333. (%1932 artış)
Attaniable Data Rate: 34.666 Mbps (-12.167 Mbps)

@62 detaylı inceledim altyapı sorgulamasını ve FTTC (Fiber to the Curb/Cabinet) imiş altyapı türüm, VDSL2 tipindeymiş. Ancak yine de o Tip 7'ye bağlı olup olmadığıma emin olmak için TT personeli gelmesini bekleyeceğim.

Son düzenleme: