İş mi istiyorsun? Al bir Thinkpad. Daha iyi. MacBook gereksiz pahalı. Hem de kapalı kutuda kalmak istemem.

200.gif

Çok rahat, çok profesyonel.:cool:

Yani Mac güvenli mi? Sana şöyle anlatayım. Bilgisayarı nasıl kullanacığını biliyorsansa bütün OS'ler güvenlidir. İsteyen (bilgili) her kes Apple Silicon'da bal gibi cookie stealer falan yapabilir. Sössüz. Hem de politikacılar macOS, Windows mu kullanıyorda Windows'a sallamavari konuşuyorsun? Politikacılar Qubes OS kullanır. Politikacılar Tails kullanır. Politikacılar "Tor" ağında olur. Tabii bu ikisi güvenlik anlamda ekstra kolaylık ve iyileştirme yapıyor. Ama bu ikisi günlük kullanımda iyi değil. Günlük kullanım OS'lerden hangisini kullanırsan kullan, eğer kullanmayı biliyorsansa hepsi güvenlidir. Bir tane siber güvenlikçi sözü var:

Güncelleştirilmiş Windows'la, güncelleştirilmiş macOS, güncelleştirilmiş Linux arasında, eğer kullana biliyorsansa güvenlik farkı yoktur.

~Can Değer.

Thinkpad duydunuzmu hocam?

Tails ve Qubes OS varken mi? Tabii efendim.

Copilot + PC var.

MacBook gereksiz pahali mi? Bu iki cihaz arasindan Thinkpad'in ne genel kalite ne de performans olarak esamesi okunmaz.

Ekran Resmi 2025-08-18 06.55.04.webp
Ekran Resmi 2025-08-18 06.54.47.webp

55K civarina Thinkpad T14 yerine duz M4 islemcili MacBook Pro, 40K civarina alabilecegin E16, E14 yerine de M4 Air alabiliyorsun. Thinkpad'ler eskisi gibi degil. Ne o eski kaliteleri var ne de Lenovo eski Lenovo.

MacBook gereksiz pahali mi? Bu iki cihaz arasindan Thinkpad'in ne genel kalite ne de performans olarak esamesi okunmaz.

Eki Görüntüle 174879Eki Görüntüle 174880

55K civarina Thinkpad T14 yerine duz M4 islemcili MacBook Pro, 40K civarina alabilecegin E16, E14 yerine de M4 Air alabiliyorsun. Thinkpad'ler eskisi gibi degil. Ne o eski kaliteleri var ne de Lenovo eski Lenovo.

Thinkpad Mac'tan daha çok imkan tanıyor. 90K'yı Mac'e verip kısıtlı şeyler yapmak yerine o paraya ikisi arasından Thinkpad alırım.

@Görkem Say Thinkpad eskisi kadar sağlam ve güçlüdür. Daha çok imkan tanır.

Bazı modelleri hariç asla o fiyatları hak etmiyor diye düşünüyorum. Yurt dışı alınırsa alınabilir evet ama yoksa pek alınabilecek cihazlar değil.

Thinkpad Mac'tan daha çok imkan tanıyor. 90K'yı Mac'e verip kısıtlı şeyler yapmak yerine o paraya ikisi arasından Thinkpad alırım.

@Görkem Say Thinkpad eskisi kadar sağlam ve güçlüdür. Daha çok imkan tanır.

Kisitli seyden kasit nedir mesela? Ben yazilim gelistiricisiyim yapamayacagim sey yok neredeyse Mac ile. Bunu yaparken de en ust seviye verimle yapmami sagliyor bu cihaz. Thinkpad'in bu konuda saglayacagi herhangi bir avantaj yok cok spesifik Windows isleriyle ugrasilmadigi surece.

Thinkpad'ler de eskisi kadar kaliteli degil. Reddit'de biraz gezip bununla alakali yorumlar gorebilirsiniz. Uretimde maliyetleri dusurme ve urun basina daha cok kar etme gibi nedenlerden dolayi Lenovo genel olarak eski Lenovo degil zaten Legion cihazlar icin de gecerli bu.

Kisitli seyden kasit nedir mesela? Ben yazilim gelistiricisiyim yapamayacagim şey yok neredeyse Mac ile. Bunu yaparken de en ust seviye verimle yapmami sagliyor bu cihaz. Thinkpad'in bu konuda saglayacagi herhangi bir avantaj yok cok spesifik Windows isleriyle ugrasilmadigi surece.

Thinkpad'ler de eskisi kadar kaliteli degil. Reddit'de biraz gezip bununla alakali yorumlar gorebilirsiniz. Uretimde maliyetleri dusurme ve ürün basina daha cok kar etme gibi nedenlerden dolayi Lenovo genel olarak eski Lenovo degil zaten Legion cihazlar icin de gecerli bu.

İş için sadece Mac almak pahalıya kaçıyor. Yazılım için Copilot + PC de olur aslında.

İş için sadece Mac almak pahalıya kaçıyor. Yazılım için Copilot + PC de olur aslında.

Niye pahaliya kacsin iste ben is icin kullaniyorum ve mobil uygulama gelistiriyorum. Rakipleri de ayni fiyatta en basit ornegi Thinkpad iste attim yukarida. Oynamak istedigim oyunlari sorunsuz sekilde oynama imkani da sagliyor bu cihaz. Ben M4 MacBook Pro kullaniyorum ama daha dusuk seviye bir cihaz isteyen gider 45-50K civarina M4 Air alir yine her turlu isini gorur. Dizi - film izleyip derslerine calisacak, okula kutuphaneye goturecek cihaz arayan ogrenci alir 31K'ya M2 Air'i keyfine bakar. Ekrani, kasa kalitesi, sessizligi, performansi, pil performansi, hoparloru, klavyesi, trackpadi, dayanikliligi, yaziliminin donanimi ile uyumuyla birlikte komple paket cihazlar bunlar sunu da kotu yapiyor diyebilecegin bir sey yok.

Niye pahaliya kacsin iste ben is icin kullaniyorum ve mobil uygulama gelistiriyorum. Rakipleri de ayni fiyatta en basit ornegi Thinkpad iste attim yukarida. Oynamak istedigim oyunlari sorunsuz sekilde oynama imkani da sagliyor bu cihaz. Ben M4 MacBook Pro kullaniyorum ama daha dusuk seviye bir cihaz isteyen gider 45-50K civarina M4 Air alir yine her turlu isini gorur. Dizi - film izleyip derslerine calisacak, okula kutuphaneye goturecek cihaz arayan ogrenci alir 31K'ya M2 Air'i keyfine bakar. Ekrani, kasa kalitesi, sessizligi, performansi, pil performansi, hoparloru, klavyesi, trackpadi, dayanikliligi, yaziliminin donanimi ile uyumuyla birlikte komple paket cihazlar bunlar sunu da kotu yapiyor diyebilecegin bir sey yok.
Crossover ile kaç FPS alınır?

@Görkem Say Ama MacOS kötü bence.

Herkesin Macbook denemesine gerek yok ama çok iyi cihazlar oldukları hakkında hemfikiriz.

Oyun oynamıyorsan, Windows olmasının sana bir artısı yoksa alacağın laptopun Macbook olmaması için hiçbir sebep yok. Şarjı uzun gidiyor, hafif, güçlü, hızlı, uzun ömürlü, fiyatları da iyi. Bugün en dandik oyuncu laptopuna 30-40 bin TL öderken o fiyata M4 işlemcili Air var. Saçma sapan X86 tabanlı Windows ofis laptoplarına benzer paraları verip "U" kodlu intellerle 5 günde işlem yapıncaya kadar ya mac alacaksın ya da oyuncu laptopu. Apple'ın fiyatlaması niyeyse sadece iPhone'larda saçmalık. Tabletlerde de çok rekabetçi Apple.