Başına "biz" kelimesini getirince bir sorun olmuyor. Neden iyelik eki değil anlamış değilim, çözüm sitesine eklememisler bu soruyu.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 15 Aralık 2023
- Makaleler
- 3
"Biz" getirme olayı nedir? Hoca falan mı öğretti?
Bilgi kök. Len yapım eki. Meli şart kipi. Yiz şahıs eki. Yanlış mı düşünüyorum?
Bilgi kök. Len yapım eki. Meli şart kipi. Yiz şahıs eki. Yanlış mı düşünüyorum?
"Bilgilenmeliyiz" çekimli fiil, iyelik ekleri isimlere gelir. Örneğin "bizim bilgimiz" gibi bir yazımda -miz iyelik eki olur, tamlama var. Tamlayanı düşmüş isim tamlamasının tamlananında da iyelik eki olabilir. Ayrıca iyelik eki olup olmadığını anlamak için kelimenin başına genelde "onun" getirilir. İyelik ekleri aitlik bildirmelidir. Bahsettiğin kelimedeki -iz 1. çoğul şahıs eki.Başına "biz" kelimesini getirince bir sorun olmuyor. Neden iyelik eki değil anlamış değilim, çözüm sitesine eklememisler bu soruyu.
Eki Görüntüle 166632
E peki ''kendimizi'' kelimesi nasıl iyelik oluyor?
"Kendi" zamirine 1. çoğul iyelik eki (-miz) gelmiş. Bu ek kelimeye "biz kendimiz" yani aitlik anlamı katmış. Zamir de olsa isim soylu sözcük olduğu için iyelik eki.E peki ''kendimizi'' kelimesi nasıl iyelik oluyor?
Hocam -meli gereklilik kipi. Bir de kelimenin kökü bil- fiili, iki yapım eki almış.Bilgi kök. -len yapım eki. -meli şart kipi. -iz şahıs eki. Yanlış mı düşünüyorum?
Son düzenleme:
Gece gece kafayı taktım. Yapım eki, çekim eki, hal ekleri ve iyelik eki derken moralim bozuldu vallahi.