athpaN

Uzman
Aslında şu an bilgisayardan yazıyorum. Bilgisayarı çalıştırabildim. Olayı özetleyeyim:

Bilgisayarda GTA Vice City Definitive Edition oynuyordum. Arkada da bir yayın tekrarı açıktı, öyle aşırı yük binmiyordu yani bilgisayara. Vice City DE bilgisayara ne kadar yük bindirebilir sonuçta. Sonra ekrandaki görüntü bir anda kesildi.

Aşırı şekilde dönmeye başlayan bir fan sesi duydum, belki bir şey patlayacakmış gibi değildi ama bayağı sesliydi. Daha geç olmadan bilgisayarın takılı olduğu üçlü prizi beş on saniyeyi bile geçmeden kapattım. Yaklaşık bir yarım saat bekledim, o ara bilgisayardaki tozu aldım. Öyle aşırı fazla, aman aman da bir toz yoktu aslında. O arada da bir yanık kokusu almadım, hemen kontrol etmiştim zaten. Yaklaşık yarım saat sonra deneme amaçlı üç beş dakika çalıştırdım; herhangi bir yanık kokusu veya ekstrem bir fan sesi yoktu. Sonra 15 dakika daha bekletip açtım. Şimdi de bu yazıyı yazıyorum zaten. Şu an da yaklaşık bir saattir çalışıyor, hiçbir yanık kokusu vs. almıyorum. Her şey normal gibi.

Şu anda 7600X CPU 35 ve package 45 derece civarı, anakart 25-30 derece, GPU 40 derece. CPU fan devri 850, AIO pump 2400 civarı. GPU fanları devre dışı.

Sizce ne olmuş olabilir? Anlık bir durum mudur yoksa bilgisayarı bir teknik desteğe göndereyim mi veya daha fazla gözlemleyip duruma göre mi karar vereyim?

Genelde sistemlerde bir hata olunca fanlar yüksek döner. Genelde parçaları kontrol etmek için yapar sistem ama geri açılmaz hata alınca, hatta bilirsiniz ki birçok bilgisayarlar sistemi açarken fanları son devire alır. Benim RAM girişi bozuktu, RAM'ler oynayınca gidiyordu ve aynı hatayı alıyordum. Bazı sistemlerde de arada bir böyle hatalar oluyor. Bir süre bilgisayarınızı gözlemleyin, sorunu yaşarsanız hangi işlemlerde ve ne yaptıktan sonra olduğunu söyleyin.

Abi sence de bir süre gözlemleyeyim mi yoksa beklemeden direkt teknik servise mi göndereyim?
Gözlemlemek en iyisi olur hocam. Garanti işlerinden pek anlamıyorum açıkçası ama garantiniz varsa ve tekrardan garanti veriyorsalar garantiyle teknik servise götürebilirsiniz de. İçiniz nasıl rahat ederse.

Ekran kartına fazla yük binmese bile voltaj düşüş & yükselişi nedeniyle böyle bir durum yaşanmış olabilir. Fanların hızlanması ve sistemin anlık kapanması aslında normal bir koruma tepkisi en azından böyle bir senaryoda tahminim bu (malum Vice City De'nin bilgisayarlara neler yaptığı belli :D).

Diğer arkadaşlarımın dediği gibi şu an için servislik bir durum yok gibi ama bir şeyin zarar göreceğini düşünüyorsan zarar görmemesi için 1-2 gün gözlemlemeni öneririm. HWiNFO64 gibi programlarla da test yapabilirsin, böylece bileşenlerde sorun var mı yok mu veya zarar görmüş mü anlayabilirsin.

bu tür testleri zaten bildiğini tahmin ediyorum ama eğer yine yardım lazımsa çoğu bileşeni ve aygıtı test edecek programları önerebilirim (benim dışımda daha iyisini bilen varsa yine önerebilir)