Bilgisayar kapanıyor ve yeniden başlıyor

isimsizman

Uzman
  • Anakart: Gigabyte B550M DS3H rev 1.5
  • İşlemci: Ryzen 5 5600
  • Ekran Kartı: Galax RTX 4060 Ti
  • İşletim Sistemi: Windows 11

Son 2 gündür günde 1 kez bilgisayar yeniden başlıyor, kapanıyor ilk açılışından bir süre sonra. Tarayıcıda geziniyorum genelde. Bilgisayar dün de bugün de yeniden başladı. Dün bir ara görüntü vermedi hatta DP yok falan diyordu. (DisplayPort) Ben de GPU'ya bağlanan montiör kablosunu tak çıkar yaptım, her neyse açıldı. O gece 15 saat falan herhangi bir şey olmadan gitti. Sonrasında bu sabah ilk açıştan sonra 30 dakika içinde falan yine bilgisayar yeniden başladı.

İki minidump dosyasını da kendim analiz ettim. Sizlere de aşağıdaki linklerden dün ve bugün yaşanan kapanmaların minidump dosyalarını paylaştım. Kendi incelememe göre KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE (139) diye bir hata alınmış sorunlu olarak da avp.exe gösteriliyor. Kaspersky, sistem dosyalarını veya bir işlemi tararken (CI! _report_gsfailure ve NtCreateUserProcess yığınlarına bakıldığında), Windows çekirdeğinde bir bellek yığını taşmasına (stack-based buffer overrun) neden oluyor.

Uzun yıllardır her sistem mavi ekranında, kapanışta falan Kaspersky çıkıyor bir yerlerden. Fakat net şekilde o mu sorunlu burada emin değilim.
Daha önce başımdan geçen bir olayı anlatayım. Yine bir zamanlar ben yavaş yavaş sıklığı artan mavi ekranlar, çökmeler ve ani kapanmalar yaşıyordum. Hatta o kadar ani kapanmalar ki Minidump dosyası oluşmaya zaman bulamıyordu. Sonra nasıl çözdüm hatırlamıyorum bir şekilde RAM'lerde sorun olduğunu fark ettim. Recep Baltaş konuma yanıt vermişti ve Memtest 86 yapmamı önermişti. Yaptıktan sonra hiçbir şey çıkmamıştı fakat kendisi bana testte hiçbir şey çıkmamasına rağmen sorun olabileceğini söylemişti. Ben de en sonunda RAM'lerin bozuk olduğu kanısına vardım ve RAM değişimi yaptım bundan 6,7 ay önce falan. RAM değişimi yaptıktan sonra sistem cillop gibi çalışmaya başladı güzeldi.

Şu anda yaşadığım durumda en korktuğum şey RAM'ler. Bu kadar hızlı RAM bozulamaz imkansız diyorum ve yazılımsal bir sorun olduğuna inanmak istiyorum. Sizlerin de incelemesini ve olası nedenlerini bulmasını bekliyorum. Teşekkürler şimdiden.

02.02.2026 tarihinde yaşadığım çökmeye dair minidump dosyası
03.02.2026 tarihinde yaşadığım çökmeye dair minidump dosyası

Burada ek bir bilgi sunmak isterim ki bu günki minidump dosyasının oluştuğu andan önce Kaspersky veri tabanı güncellemesi yapmış. Bu güncellemenin adım adım kayıtları:

Kod:
Olay: Görev başlatıldı
Uygulama adı: avp.exe
Uygulama yolu: C:\Program Files (x86)\Kaspersky Lab\Kaspersky 21.23
Kullanıcı: BEN/ben
Kullanıcı tipi: Etkin kullanıcı
Bileşen: Veritabanı Güncellemesi
Sonuç: Görev başlatıldı

Olay: Güncelleme kaynağı seçildi
Sonuç: Güncelleme kaynağı seçildi
Nesne türü: Web sayfası
Nesne adı: KL

Olay: Dosyalar güncelleniyor...
Sonuç: Dosyalar güncelleniyor...
Sürüm tarihi: Bugün, 3.02.2026 09:48:00

Olay: Görev tamamlandı
Uygulama adı: avp.exe
Uygulama yolu: C:\Program Files (x86)\Kaspersky Lab\Kaspersky 21.23
Bileşen: Veritabanı Güncellemesi
Sonuç: Görev tamamlandı

Güncelle: başlatıldı: Bugün, 3.02.2026 09:53:01, bitiş: Bugün, 3.02.2026 09:53:15 (14 saniye), indirildi 840,73 KB, ortalama hız 190,59 KB/sn

Aslında paylaşmıştım dosyayı sanırım gözünüzden kaçmış. Buradan bakabilirsiniz.
Evet paylaşılmış. İlk mesajı kontrol etmeme rağmen nasıl göremedim anlamadım. Neyse, analiz yapalım.

İlk dump dosyasına bakıyorum.

avp.exe tarafında Memory Leak dediğimiz bir hata meydana gelmiş ve sistemi BSOD hatasına düşürmüş. Bir Stacktrace satırına daha bakıyorum: Cl.dll ile ilgili bir durum işaretlenmiş. İnternetten araştırınca "Code Integrity - Kod Bütünlüğü modülü" olarak görünen bir kitaplık ortaya çıkıyor.

Burada, öncelikle RAM ve disk testi yapmamız gerektiğine inanıyorum.

Her şeyden önce RAM'a bakmalıyız. RAM testi yapmak için Windows'un kendi aracını da kullanabilirsiniz. (CMD'ye mdsched.exe yazarak programa erişin.) Ancak ben Memtest86 yazılımını öneririm.

Görsel temsilidir. Ben çekmedim. Error Code birebir aynı olmayabilir fakat mdsched.exe ile ram testi yaptım. %100'e ulaştıktan sonra yeniden başlarken böyle bir şey oldu bilgisayarda. F1 tuşuna bastım ben de. Sonrasında bilgisayar açıldı. Ram testinin sonuç dosyasını aradım fakat bulamadım oluşmamış gibi duruyor.

Öncelikle tüm konuya yanıt verenlere tekrardan merhaba. Sorunu analiz etmeye çalışıyorum, anlamaya çalışıyorum fakat anlamadıramadığım kadar anlamsız bir hata var bilgisayarda.

Bakın her sabah (aradan uzun bir gece geçmiş oluyor. uzun bir zaman geçtiğinde) bilgisayar açılıştan çok kısa süre sonra ekran donuyor. Ekran donuyor böyle yani tepki vermiyor, ses müzik oynatmıyor gidiyor yani. Sonrasında ben güç düğmesinden kapatıp yeniden açıyorum. Yatana kadar hiçbir şey yok cillop gibi. Yarın sabah aynısı. Bu gün odamda değildim. Bilgisayarımı açtım, Discord'dan arkadaşıma bir şey yazdım sonrasında masaüstüne aldım çıktım odadan. Geldim 10dk sonra bu sefer ekran siyahtı. Görüntü yoktu donmadan ziyade. Belki de önce dondu sonra görüntü gitti bilemiyorum. Geldim yine sıfırladım şu anda hiç sorun yok. Ekran kartına oc yapıyordum. Ondan kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olmak için bilgisayarın açışında msi aferburner'ı kapattım. Bilgisayar oc'siz açılıyor normal klasik. Hala daha sorun çıkarıyor uzun süre sonra açışta. Bu konuyu açtığımdan beri yaklaşık 3 adet daha minidump dosyası aldım. Bu dosyaları tek bir zip dosyası içerisinde paylaşıyorum. Rica etsem tekrar inceler misiniz kesin şundan dolayı diyebilirsiniz belki. Ben bu konulardan anlamadığımdan direkt olarak yapay zekaya analiz ettiriyorum minidump dosyalarında analyze komutundan aldığım çıktıyı.

Gemini'ın söylediğine göre: Ben bilgisayarı açıp odadan çıktığınma, Windows arka planda ekran kartını "uyku moduna" (düşük güç tüketimi) geçirmeye çalıştı. Nvidia sürücüsü (nvlddmkm.sys) ve Windows'un grafik yöneticisi (dxgmms2.sys), ekran kartının belleğine (VRAM) erişmek veya güç durumunu değiştirmek için birbiriyle yarıştı. Bu iletişimsizlik sonucunda ekran kartı sürücüsü "kilitlendi" (Mutex Acquire hatası) ve Windows, güvenlik amacıyla mavi ekran verdi. Siyah ekranla karşılaşmamın sebebi de ekran kartı sürücüsünün o an devreden çıkmış olmasıydı.

3 adet minidump dosyasının toplu linki: https://www.mediafire.com/file/8gr2nc6ymtopghs/Minidumps.rar/file

@Hasan Merkit, Rica etsem bakar mısınız hocam?

Öncelikle DDU ile Ekran kartı sürücülerini kaldırıp sıfırdan kurmayı düşünüyorum. Ek olarak "Hızlı Başlat" ayarını da kapattım. Gemini, Windows'un "Hızlı Başlatma" açıkken sürücü durumlarını diske kaydeder ve ilk açılışta o bozuk veya uyumsuz durumu ekran kartına geri yüklemeye çalıştığını söylüyor. Bu şekilde birkaç gün deneyeceğim. Lütfen sizde inceleyip adımlarımı doğrularsanız sevinirim arkadaşlar.

Son düzenleme:
Donanımsal bir arıza gözükmüyor. RAM ve ekran kartı %100 sağlam diyebilirim.

Kaspersky Removal Tool ile Kaspersky'ı tamamen kaldırın.
Hızlı başlat kapatın. https://techolay.net/windows-10-hizli-baslangic-devre-disi-birakma/
DDU ile sürücüyü kaldırıp tekrar yükleyin.

Bu şekilde kullanın, tekrar mavi ekran alırsanız tekrar bakalım.

Evet, hızlı başlatı kapattım hocam DDU ile de sürücüleri sildim ekran kartının baştan kurdum. Bakalım 2,3 gün ne olacak.

güncelleme: sürücü falan kaldırmak hiçbir işe yaramadı. Aynı olayı şu an yaşadım tekrardan.

Güç kaynağı değişmek lazım gibi duruyor sanırsam. Cold boot bug yaşıyor gibiyim.

Son düzenleme:

Kaspersky kaldırdınız mı? Hepsini yapmanıza rağmen hata alıyorsanız tekrar DMP dosyası paylaşır mısınız?

Kaspersky kaldırdınız mı? Hepsini yapmanıza rağmen hata alıyorsanız tekrar DMP dosyası paylaşır mısınız?
Kaspersky'ın olayı çok başka. Kaspersky'ın da sorunları var yazılımsal olarak mavi erkan verdiriyor ama bu sorun mavi ekrandan dolayı kaynaklanmıyordu. Testler sonucunda psu'ya yoğunlaştım. Sorunun kaynağını bulmak için sırasıyla Windows Hızlı Başlatma'yı kapattık, DDU ile Güvenli Mod'da Nvidia sürücülerini tamamen silip temiz kurulum yaptık ve RAM XMP profilini kapatarak bellekleri taban hızda test ettik ancak soğuk açılış donmaları devam etti. Yapılan testler sonucunda ekran kartı, yazılım ve RAM ihtimallerini eledik. Sorunun kesin kaynağı Frisby 650W güç kaynağıdır. Güç kaynağının içindeki düşük kaliteli kapasitörler gece boyunca tamamen soğuduğunda iç dirençleri (ESR) yükseliyor ve Ryzen 5 5600 işlemcinin masaüstü boşta kullanımındaki ani voltaj düşüşlerine (C-States) stabil akımla tepki veremeyerek sistemi kilitliyor. Yeniden başlatıldığında kapasitörler ısındığı için sorun geçici olarak ortadan kalkıyor. BIOS üzerinden ErP ayarının açık olması da kapasitörlerin gece tamamen deşarj olmasına yol açarak bu soğuk önyükleme hatasını tetikliyor. Geçici çözüm olarak BIOS'tan Global C-state Control ayarını kapattık ve Power Supply Idle Control ayarını Typical Current Idle konumuna getirdik, böylece işlemcinin boşta çok düşük voltajlara inmasını engelleyerek güç kaynağının dalgalanma yapmasını önledik. Kalıcı çözüm için güç kaynağının değiştirilmesi gerekiyor.

BIOS'da yapılan ayarlar sonrasında yeni bir PSU alana kadar idare eder duruma geldi ve açılışlardan sonra herhangi bir sıkıntı görülmedi şu ana kadar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…