Canon

Uzman
Bilgisayara takılı olan ve iletken herhangi bir malzemeye dokunmam yeterli, çarpılıyorum. Akım korumalı prizim var ama sanırım işe yaramıyor. Bu eşyalarıma zarar verdiğini ve performansını çarpıttığını düşünüyorum ve tabii çarpılmak istemiyorum. Bu durumu acilen çözmem gerekiyor. Klavyenin herhangi bir iletken kısmına dokunmam, temas etmem yeterli, yerimden oynatacak kadar çarpılıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eski kasamın vidalarına temas edince de çarpıyordu. Kasada kaçak olduğunu düşünmüyor bu nedenle. Elektrikçi çağırıp prizleri mi değiştirtmeliyim?

Bilmiyorum ama tahmini 30 seneliktir. Ev bizim. Binanın yaşına göre mi hesaplanıyor?

Hayır binanın yaşına göre hesaplanmaz yapılan işe bakar her zaman. 95 senesinde yapılan bir binadan bahsediyoruz topraklamanın çalışmadığını düşünüyorum ben şahsen, 30 senelik binada yapan elektrikçinin insafına kalmış ki muhtemelen yoktur. Elektrikçi çağırıp çağırmamak size kalmış gene de.

Elektrikçi Avometre ile ölçüm yapacak gelip. Çok tutmaz, çok basit bir işlem. Ben kontrol kalemiyle ölçerim abi deyip, uyanıklık yapmasın. Bir de çok para istemesin, elektrikçiler uyanık olur biraz. Hassas topraklama ölçümü için meger cihazı var ama o her elektrikçide olmaz. Çok pahalı bir cihazdır. Kazık çakılarak yapılır. Prize takılı her şeyin çıkartılması gerekiyor bu hassas cihazla ölçüm için. Meger cihazına gerek kalmaz %90 eviniz için.

30 yıllık bina, topraklama olmayabilir.

Ayrıca yüksek miktarda, statik elektrik biriktirmiş olabilir vücudunda. Bol bol el yıkamak, sık duş almak, çıplak ayak ile toprağa basmak bunları statik elektriğe iyi gelir, evde yapabileceğin basit detaylardır. Eviniz nemli ise, oda statik elektriğe sebep olur bu arada.
Benim de çok fazla statik elektrik birikiyor vücudumda, geçen gün bir çarpıldım koltuğa dokununca çat diye ses geldi mesela.

Bilgisayara takılı olan ve iletken herhangi bir malzemeye dokunmam yeterli, çarpılıyorum. Akım korumalı prizim var ama sanırım işe yaramıyor. Bu eşyalarıma zarar verdiğini ve performansını çarpıttığını düşünüyorum ve tabii çarpılmak istemiyorum. Bu durumu acilen çözmem gerekiyor. Klavyenin herhangi bir iletken kısmına dokunmam, temas etmem yeterli, yerimden oynatacak kadar çarpılıyorum.
Evinde topraklamanın olmasının önemi büyük.Basitçe, toprak hattı ; Bütün prizlerin içindeki toprak pinlerinden binanın altındaki toprak içerisine yerleştirilmiş bakır tablaya bağlanmış iletken demektir.Çok çeşitli arıza nedenlerinden dolayı elektrikli cihazların gövdelerinde elektrik olur.Bu kaçak elektriği , elektrikli cihazın gövdesinden toprağa iletilmesi sağlanır.Bu işlem toprak hattı sayesinde olur.Bir dairede toprak hattı yoksa veya topraklama kötüyse şunlar olur:
  • Arızalı cihazın gövdesine dokunduğunda çarpılırsın.
  • Bütün diğer toprak hattına bağlı olan elektrikli cihazların gövdesine de aynı kaçak elektrik ulaşır, onlara da değince çarpılırsın.
  • Arızalı cihaz (Elektrik kaçağına sahip cihaz) çalışsa bile fazla elektrik tüketerek elektrik faturanı yükseltir, doğaya zararı fazladır.
-Bütün elektronik cihazların besleme devrelerinde ( bilgisayar power supply devrelerinde , notebook adaptörlerinde , televizyonlarda vs. ) AC girişinde elektriksel filtreleme devreleri var. Bu filtreler sayesinde 220V elektrik geldiğinde şebeke hattında oluşan parazitleri indirger ve daha düzgün bir AC sinyal oluşmasına katkı sağlar.Eğer topraklama yoksa bu filtrelemeler de olmaz.

Bir elektrikçi , evinde bulunan tüm prizlerden ve cihazlardan megger (insulation test) cihazı ile önce elektrik kaçağına sahip olan arızalı cihazı bulması lazım. Arızalı elektrikli cihazın fişi prizden çekildikten sonra diğer hiçbir cihazın gövdesinde kaçak elektrik olmayacaktır.Eğer devam ediyorsa kaçak elektrik tamamen şebeke hattından arındırılmalıdır(Dairedeki tüm hat enerjisizken megger cihazı ile ölçüldüğünde sonsuz megaohm görene kadar arızalı cihazlar tespit edilmelidir).
Başka dairede bir elektrik kaçağı varsa bile tüm binadaki dairelerin toprak hattı aynı olduğundan dolayı senin dairende elektrik kaçağı yapıyor olabilir. Yani maalesef toprak hattı hiç yoksa veya kopmuşsa bu durumu binanın ortaklaşa çözmesi gerekir.
Şimdilik senin yapabileceğin şey; eğer elin biraz yatkınsa tüm elektrik sigortalarını kapattıktan sonra bilgisayarının bağlı olduğu prizin içindeki toprak kablosunu söküp elektrik izolasyon bandı ile bantlayabilirsin. Bu sayede kasanda elektrik kaçağı yoksa toprak hattından kasana elektrik sinyali gelmeyeceğinden dolayı çarpılmazsın. Geçici çözüm bu.

Elektrikçi Avometre ile ölçüm yapacak gelip. Çok tutmaz, çok basit bir işlem. Ben kontrol kalemiyle ölçerim abi deyip, uyanıklık yapmasın. Bir de çok para istemesin, elektrikçiler uyanık olur biraz. Hassas topraklama ölçümü için meger cihazı var ama o her elektrikçide olmaz. Çok pahalı bir cihazdır. Kazık çakılarak yapılır. Prize takılı her şeyin çıkartılması gerekiyor bu hassas cihazla ölçüm için. Meger cihazına gerek kalmaz %90 eviniz için.

30 yıllık bina, topraklama olmayabilir.

Ayrıca yüksek miktarda, statik elektrik biriktirmiş olabilir vücudunda. Bol bol el yıkamak, sık duş almak, çıplak ayak ile toprağa basmak bunları statik elektriğe iyi gelir, evde yapabileceğin basit detaylardır. Eviniz nemli ise, oda statik elektriğe sebep olur bu arada.
Benim de çok fazla statik elektrik birikiyor vücudumda, geçen gün bir çarpıldım koltuğa dokununca çat diye ses geldi mesela.
Çarpılmak benim için günlük rutin oldu zaten. Elektrikten anlamam ve tırsarım. Elektrikçi çağırıp bir baktırmak şart.