Canon

Uzman
Bilgisayara takılı olan ve iletken herhangi bir malzemeye dokunmam yeterli, çarpılıyorum. Akım korumalı prizim var ama sanırım işe yaramıyor. Bu eşyalarıma zarar verdiğini ve performansını çarpıttığını düşünüyorum ve tabii çarpılmak istemiyorum. Bu durumu acilen çözmem gerekiyor. Klavyenin herhangi bir iletken kısmına dokunmam, temas etmem yeterli, yerimden oynatacak kadar çarpılıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayara takılı olan ve iletken herhangi bir malzemeye dokunmam yeterli, çarpılıyorum. Akım korumalı prizim var ama sanırım işe yaramıyor. Bu eşyalarıma zarar verdiğini ve performansını çarpıttığını düşünüyorum ve tabii çarpılmak istemiyorum. Bu durumu acilen çözmem gerekiyor. Klavyenin herhangi bir iletken kısmına dokunmam, temas etmem yeterli, yerimden oynatacak kadar çarpılıyorum.

Hocam bence bir tamirciye götürün.

Evin topraklama hattında sorun olabilir başka bir prizde deneyin.

Prizde elektirik kaçağı olabilir bir elektirikçi çağırıp baktırın derim. Elektirik işi cidden şansa bırakılacak iş değil özellikle prizde topraklama yoksa ciddi sıkıntılara yol açabilir. Akım korumalı prizler voltaj dalgalanması gibi şeylerde topraklama varsa ve ani elektirik voltajı yükseldiğinde takılı olduğu cihazları korumaya alarak işe yarıyor, onun dışında çok bir olayı yok.

Güç kaynağının şase yaptığını nasıl anlarım?

Elektrikçi çağırmam lazım gibi duruyor.

Bunu anlamak biraz zor. Kontrol kalemi ile kasaya dokunduğunuzda ışık yanıyorsa bilin ki kaçak var. Anakart arkasındaki sarı vidalar eksik veya yanlış takıldığında anakartın kasaya temas etmesinden de oluşabilir bu durum. PSU kablolarını toparlamayı da deneyebilirsiniz.

Akım korumalı priz hiçbir işe yaramaz kaçak akım koruması yapmıyor çünkü misal 16A'lik akım korumalı priz 16A değerini doldurmadan koruma açmaz yani bir işe yaramıyor 2-3 tane yüksek güçlü eleman bağlamadığın sürece. Yerinden oynatacak kadar çarpıyor ise 61v ve üstü voltaj geçiriyor muhtemelen insan vücudu ortalama 61v ve üzeri değerde çarpılır. Topraklama kısmında sıkıntın var muhtemelen okan demiray hocamın dediği gibi bir yöntem yapılabilir nötr (şase) kablosunu toprak bağlantı kısmına köprü ederek yapabilirsin binada topraklama yok veya zayıf ise denenebilir.