Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Merhaba, sorunumla ilgili fotoğrafları ekledim.

Sistemim:
  • i5 12400F
  • MSI Pro B660M-G DDR4
  • 2x16 RAM
  • 1 tane SATA SSD 256 GB
  • 1 tane 2TB HDD
  • 1 tane 512 GB HDD
Disklerin hepsi GPT düzeninde. UEFI var.

Windows masaüstü üzerinden bir programla SATA özelliklerini buldum. Her disk için SATA3 6Gb/s (SATA AHCI) yazıyor ama BIOS'a bakınca RAID Configuration (Intel VMD) yazdığını gördüm. Anlayan bir dost bana açıklayabilir mi sistemim AHCI mi RAID mi? Eski nesil BIOS'tan anlıyorum ama bu yeni nesil BIOS kafamı karıştırdı. Öğrenmemin farklı bir yolu var mı, yardımcı olur musunuz?

Fotoğrafları ekledim. Şimdiden teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• IMG_20240629_201624.webp
    IMG_20240629_201624.webp
    579,2 KB · Görüntüleme: 102
  • IMG_20240629_204325.webp
    IMG_20240629_204325.webp
    657,5 KB · Görüntüleme: 88
  • IMG_20240629_204051.webp
    IMG_20240629_204051.webp
    427,8 KB · Görüntüleme: 90
  • IMG_20240629_203307.webp
    IMG_20240629_203307.webp
    371,4 KB · Görüntüleme: 77
  • IMG_20240629_203239.webp
    IMG_20240629_203239.webp
    455,6 KB · Görüntüleme: 79
  • IMG_20240629_203226.webp
    IMG_20240629_203226.webp
    620,7 KB · Görüntüleme: 87
  • IMG_20240629_203214.webp
    IMG_20240629_203214.webp
    281,6 KB · Görüntüleme: 91
  • IMG_20240629_202453.webp
    IMG_20240629_202453.webp
    614,9 KB · Görüntüleme: 90
  • IMG_20240629_202140.webp
    IMG_20240629_202140.webp
    285,9 KB · Görüntüleme: 82
  • IMG_20240629_201651.webp
    IMG_20240629_201651.webp
    399,2 KB · Görüntüleme: 91
  • IMG_20240629_201704.webp
    IMG_20240629_201704.webp
    484,9 KB · Görüntüleme: 84
  • IMG_20240629_201801.webp
    IMG_20240629_201801.webp
    426,8 KB · Görüntüleme: 94
  • IMG_20240629_202034.webp
    IMG_20240629_202034.webp
    949,9 KB · Görüntüleme: 83
  • IMG_20240629_202103.webp
    IMG_20240629_202103.webp
    256,4 KB · Görüntüleme: 87
  • IMG_20240629_202126.webp
    IMG_20240629_202126.webp
    301,7 KB · Görüntüleme: 93
Çözüm
Her disk için SATA3 6Gb/s (SATA AHCI) yazıyor ama BIOS'a bakınca RAID Configuration (Intel VMD) yazdığını gördüm.
Sisteminizde Intel VMD acik ancak kullanimda degil su an zira sisteminizde VMD'yi ilgilendiren turde bir disk bagli degil. NVMe diskiniz olsaydi, VMD ozelligi acik oldugundan VMD sayesinde direkt CPU'nuzdaki PCI-e hatlari uzerinden NVMe diskiniz ile iletisim saglanabilirdi. Bu ozelligin faydalari da ozellikle gecikme konusunda oluyor. Tabii VMD ozelligi, SATA arayuzunu kullanan diskleri pek ilgilendirmemekte.

1719694381098.webp

(Ozellik normalde kurumsal taraf amaclanarak yapilmis bir ozellik, bu yuzden Xeon ornegi var, merak etmeyin, VMD sadece Xeon CPU'larda yok.)

VMD'nin acik olmasi size bir sorun yapmayacaktir su anlik, acik kalabilir kisacasi. Hayirli olsun.
Anlayan bir dost bana açıklayabilir mi sistemim AHCI mi RAID mi?
Sisteminizdeki butun diskler SATA arayuzunu kullaniyor ve AHCI standarti ile baglisiniz. RAID'lik bir durum yok, RAID kullaniyor olsaydiniz, o sistemde Intel Rapid Storage Technology standarti ile bagli olurdunuz zaten, o da aslinda AHCI uzerinden iletisim kurar sistemle ancak cok detaya girmeyeyim. : )
Her disk için SATA3 6Gb/s (SATA AHCI) yazıyor ama BIOS'a bakınca RAID Configuration (Intel VMD) yazdığını gördüm.
Sisteminizde Intel VMD acik ancak kullanimda degil su an zira sisteminizde VMD'yi ilgilendiren turde bir disk bagli degil. NVMe diskiniz olsaydi, VMD ozelligi acik oldugundan VMD sayesinde direkt CPU'nuzdaki PCI-e hatlari uzerinden NVMe diskiniz ile iletisim saglanabilirdi. Bu ozelligin faydalari da ozellikle gecikme konusunda oluyor. Tabii VMD ozelligi, SATA arayuzunu kullanan diskleri pek ilgilendirmemekte.

1719694381098.webp

(Ozellik normalde kurumsal taraf amaclanarak yapilmis bir ozellik, bu yuzden Xeon ornegi var, merak etmeyin, VMD sadece Xeon CPU'larda yok.)

VMD'nin acik olmasi size bir sorun yapmayacaktir su anlik, acik kalabilir kisacasi. Hayirli olsun.
Anlayan bir dost bana açıklayabilir mi sistemim AHCI mi RAID mi?
Sisteminizdeki butun diskler SATA arayuzunu kullaniyor ve AHCI standarti ile baglisiniz. RAID'lik bir durum yok, RAID kullaniyor olsaydiniz, o sistemde Intel Rapid Storage Technology standarti ile bagli olurdunuz zaten, o da aslinda AHCI uzerinden iletisim kurar sistemle ancak cok detaya girmeyeyim. : )

Çözüm
Merhaba, sorunumla ilgili fotoğrafları ekledim.

Sistemim:
  • i5 12400F
  • MSI Pro B660M-G DDR4
  • 2x16 RAM
  • 1 tane SATA SSD 256 GB
  • 1 tane 2TB HDD
  • 1 tane 512 GB HDD
Disklerin hepsi GPT düzeninde. UEFI var.

Windows masaüstü üzerinden bir programla SATA özelliklerini buldum. Her disk için SATA3 6Gb/s (SATA AHCI) yazıyor ama BIOS'a bakınca RAID Configuration (Intel VMD) yazdığını gördüm. Anlayan bir dost bana açıklayabilir mi sistemim AHCI mi RAID mi? Eski nesil BIOS'tan anlıyorum ama bu yeni nesil BIOS kafamı karıştırdı. Öğrenmemin farklı bir yolu var mı, yardımcı olur musunuz?

Fotoğrafları ekledim. Şimdiden teşekkür ederim.
1 tane SATA SSD, 2 tane SATA HDD var.

RAID Configuration sekmesini açınca neler çıkıyor?

@vanillamint arkadaşıma ek olarak, şu an SATA modun AHCI ve ayarları kurcalarsan, sistemin boot etmez mavi ekran hatası alırsın.
0x7B: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE

Intel VMD kullanmak için NVMe disk gerekiyor. Sende de NVMe yok zaten.

Eki Görüntüle 60990

Çok güzel açıklamışsın anladım hocam sağolun, ben biosta Raid configuration yazısını görünce Sata Raid modda sandım.😄 Peki hocam vmd özelliği, Nvme SSD'ler de Xeon CPU da x16 normal intel CPU da x4 hız katıyor diyorsunuz baya hızlandırıyor demek ki gecikme açısından. Peki nvme değil de sata M2 SSD lerde bir faydası var mı ileride alsam. Bir de hocam VMD'nin acik olmasi size bir sorun yapmayacaktir su anlik demişsiniz, bir sorun olur mu acaba kapatmam gerekir mi, ne önerirsiniz. Dediklerinize göre sistemimde ki bütün diskler sata ahci standardın da, son olarak hocam Bios da Sata Ahci yazısını bulamıyorum, eski anakartım da legacy bios vardı eski tarz onda gözüküyordu sata ahci yazısı.

1 tane SATA SSD, 2 tane SATA HDD var.

RAID Configuration sekmesini açınca neler çıkıyor?

@vanillamint arkadaşıma ek olarak, şu an SATA modun AHCI ve ayarları kurcalarsan, sistemin boot etmez mavi ekran hatası alırsın.
0x7B: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE

Intel VMD kullanmak için NVMe disk gerekiyor. Sende de NVMe yok zaten.
Hemen bakıyorum hocam raid configuration sekmesine.

Peki hocam VMD özelliği, NVMe SSD'ler de Xeon CPU'da x16 normal Intel CPU'da x4 hız katıyor diyorsunuz bayagi hızlandırıyor demek ki gecikme açısından.
Hayir hayir, boyle bir sey demedim zaten. Tam olarak yanlis anlamamissiniz ancak yanlislik surada, o attigim diyagramda sag taraftaki sey, cipsete bagli olan NVMe hatlari. Soldaki hatlara da ek olarak, cipsete bagli sekilde M.2 SSD'ler de takabilirsiniz anlaminda yani. Onlar x4 hizinda calisiyorlar, CPU'ya bagli olan hatlar x16 hizinda o ornekte. Xeon serisi disinda da normal guncel Intel CPU'larda da genelde boyle olur, cok kotu bir anakart degilse tabii ki.

Cogu anakartta -varsa- en alttaki M.2 slotlari falan disinda, ilk M.2 slotlari genellikle CPU'ya bagli olur. Cipsete bagli olan M.2 SSD'lerde bile yeterince hiz alabiliyorsunuz aslinda, sorun yok.
Peki NVMe değil de SATA M2 SSD'lerde bir faydası var mı ileride alsam?
Pek sanmiyorum acikcasi. SATA M.2 SSD de mumkunse almayin zaten.
Bir de hocam VMD'nin acik olmasi size bir sorun yapmayacaktir su anlik demişsiniz, bir sorun olur mu acaba kapatmam gerekir mi, ne önerirsiniz?
Hayir, kapatmaya gerek yok. Hatta aksine simdi kapatirsaniz, mevcut Windows kurulumunuz ile sorun yasayabilirsiniz. Ayar acik kalsin, arkaniza yaslanin ve keyfini cikarin.
Dediklerinize göre sistemimdeki bütün diskler SATA AHCI standardında, son olarak hocam BIOS'da SATA AHCI yazısını bulamıyorum, eski anakartım da Legacy BIOS vardı eski tarz onda gözüküyordu SATA AHCI yazısı.
IDE moduna sahip pek anakart acikcasi kalmadi gunumuzde. IDE portlu anakartin kalmamasiyla baglantili biraz da bu durum. SATA diskleri icin ya AHCI, ya AHCI kisacasi artik gunumuzde. Legacy BIOS'lu anakartlarda olan bir sey IDE ve AHCI ayari genellikle zaten, modern PC'lerde bayagi bir suredir IDE ayari gormedim acikcasi.

Hayir hayir, boyle bir sey demedim zaten. Tam olarak yanlis anlamamissiniz ancak yanlislik surada, o attigim diyagramda sag taraftaki sey, cipsete bagli olan NVMe hatlari. Soldaki hatlara da ek olarak, cipsete bagli sekilde M.2 SSD'ler de takabilirsiniz anlaminda yani. Onlar x4 hizinda calisiyorlar, CPU'ya bagli olan hatlar x16 hizinda o ornekte. Xeon serisi disinda da normal guncel Intel CPU'larda da genelde boyle olur, cok kotu bir anakart degilse tabii ki.

Cogu anakartta -varsa- en alttaki M.2 slotlari falan disinda, ilk M.2 slotlari genellikle CPU'ya bagli olur. Cipsete bagli olan M.2 SSD'lerde bile yeterince hiz alabiliyorsunuz aslinda, sorun yok.

Pek sanmiyorum acikcasi. SATA M.2 SSD de mumkunse almayin zaten.

Hayir, kapatmaya gerek yok. Hatta aksine simdi kapatirsaniz, mevcut Windows kurulumunuz ile sorun yasayabilirsiniz. Ayar acik kalsin, arkaniza yaslanin ve keyfini cikarin.

IDE moduna sahip pek anakart acikcasi kalmadi gunumuzde. IDE portlu anakartin kalmamasiyla baglantili biraz da bu durum. SATA diskleri icin ya AHCI, ya AHCI kisacasi artik gunumuzde. Legacy BIOS'lu anakartlarda olan bir sey IDE ve AHCI ayari genellikle zaten, modern PC'lerde bayagi bir suredir IDE ayari gormedim acikcasi.
Çok güzel açıklamışsın hocam şimdi daha iyi anladım teşekkür ederim. 😊
Benim anakartta 2 tane M2 SSD girişi var Nvme mi oluyor hocam acaba.

Disklerinizi RAID seklinde ayarlayacaksaniz veya Intel Optane ayarlamasi yapacaksaniz bu ayari acmaniz gerekiyor. Su anda sizde kapali ve dogru olan da bu, ellemenize gerek yok.
Dokunmuyorum çok sağolun hocam.😊

Benim anakartta 2 tane M2 SSD girişi var NVMe mi oluyor hocam acaba?
1719698133776.webp

Sizin anakartinizda ilk slot, yani ust slot sadece NVMe SSD'leri destekliyor ve hatlari CPU'dan gelmekte. VMD'nin faydalarindan faydalanabilirsiniz ornegin buraya bir M.2 SSD takarsaniz.

Ikinci slotunuzun hatlari ise cipsetten geliyor ve SATA M.2 SSD'leri de desteklemekte. Bu slotta da keza VMD'nin faydalarindan faydalanmak mumkun ancak farklari ust slot kadar belirgin olmayabilir.

Iki slotunuz da x4 hizinda. Buna ek olarak sizin anakartinizda SATA 7 portu, ikinci slota M.2 SSD takarasaniz kullanilamaz hale geliyormus, bilginiz olsun.

Eki Görüntüle 61014

Sizin anakartinizda ilk slot, yani ust slot sadece NVMe SSD'leri destekliyor ve hatlari CPU'dan gelmekte. VMD'nin faydalarindan faydalanabilirsiniz ornegin buraya bir M.2 SSD takarsaniz.

Ikinci slotunuzun hatlari ise cipsetten geliyor ve SATA M.2 SSD'leri de desteklemekte. Bu slotta da keza VMD'nin faydalarindan faydalanmak mumkun ancak farklari ust slot kadar belirgin olmayabilir.

Iki slotunuz da x4 hizinda. Buna ek olarak sizin anakartinizda SATA 7 portu, ikinci slota M.2 SSD takarasaniz kullanilamaz hale geliyormus, bilginiz olsun.
@vanillamint Hocam süpersiniz gerçekten, baya ayrıntılı bilgiler verdiniz çok teşekkür ederim.😊🫡
Ahci bu kısımda yazıyormuş bulamamıştım😄Yeni Uefi bios cahiliyim😄
Bir de hocam Bios ayarlarımla ilgili birkaç sorum olacak yeni konu mu açmalıyım.

Dosya Ekleri

• IMG_20240630_003452.webp
    IMG_20240630_003452.webp
    314,1 KB · Görüntüleme: 74
Son düzenleme: