Recep İvedik

Üyecik
Bilgisayarın fanı bozuktu, ben de açıp kontrol ettim. Geri kapatıp topladıktan sonra bilgisayarı açtığımda sistem açılmamaya başladı. BIOS şifresini giriyorum ama ne BIOS’a ne de boot menüsüne erişemiyorum, sadece siyah ekran üzerinde bir yazı kalıyor. BIOS pilini çıkarıp tekrar taktım ama sorun düzelmedi. Bu durumda ne yapmam gerekiyor?

Dosya Ekleri

• 20250730_130701.webp
    20250730_130701.webp
    187 KB · Görüntüleme: 112
Son düzenleyen: Moderatör:

Yazdığım adımları yaparak BIOS'u sıfırlarsanız, bu özellik BIOS şifrenizi sıfırlamaz ama girmenize yardımcı olur.

• Laptopu kapat.
  • Bataryayı çıkar. Şarjdaysa şarjdan da çek şarj 50'nin üstünde olsun.
  • Alt kapağı sökerek anakarta ulaş.
  • Pili çıkar.
  • Pili yaklaşık 5 dakika çıkar.
  • 2 pinli RTCRST'ye kısa devre yaptır(bir tornavida ya da kısa devre yaptırabileceğin bir şey ile) 15-20sn kadar bekle.
  • Eğer jumper varsa, bunu kısa süreliğine taşımak CMOS'u sıfırlar.
  • Aynı şekilde yani açtığın şekilde sıra sıra kapat.
  • Adaptör bağlıyken laptop kapalı halde güç tuşuna 30-45 saniye basılı tut.
  • Ardından bilgisyarı aç.
Bu adımlardan sonra BIOS ayalarının sıfırlanıp güvenli şekilde BIOS'a girebilmen gerek. Daha sonra BIOS'da sadece XMP/EXPO ayarını açman yeter.

Yazdığım adımları yaparak BIOS'u sıfırlarsanız, bu özellik BIOS şifrenizi sıfırlamaz ama girmenize yardımcı olur.

• Laptopu kapat.
  • Bataryayı çıkar. Şarjdaysa şarjdan da çek şarj 50'nin üstünde olsun.
  • Alt kapağı sökerek anakarta ulaş.
  • Pili çıkar.
  • Pili yaklaşık 5 dakika çıkar.
  • 2 pinli Rtcrst'ye kısa devre yaptır(bir tornavida ya da kısa devre yaptırabileceğin bir şey ile) 15-20sn kadar bekle.
  • Eğer jumper varsa, bunu kısa süreliğine taşımak CMOS'u sıfırlar.
  • Aynı şekilde yani açtığın şekilde sıra sıra kapat.
  • Adaptör bağlıyken laptop kapalı halde güç tuşuna 30-45 saniye basılı tut.
  • Ardından bilgisyarı aç.
Bu adımlardan sonra BIOS ayalarının sıfırlanıp güvenli şekilde BIOS'a girebilmen gerek. Daha sonra BIOS'da sadece XMP/EXPO ayarını açman yeter.

Teşekkürler hocam ama fanı bozuk zaten gidecek servise serviste yaparlar teşekkürler her şey için.