GhostRileyy

Uzman
İyi akşamlar arkadaşlar, Yapı Kredi hesabı açmak için şubeye gittiğimde, çalışan şu BES sisteminden bahsetti. Ben de çok hayır diyemediğim için açtı hesabı şuan Allianz hesabım var ve Bireysel Emeklilik Planı başlıklı bir birikim hesabı. Yani birikim yapmayacağım. Yapı Kredi de kredi kartımda yok ve şuan o hesapta para da yok. Ödeme yapmazsam bir sorun olur mu acaba? Müşteri hizmetlerini aradım ama galiba ödeme yapmadığım için mi yoksa başka bir şeyden mi hesabımı bulamadığını söyledi asistan. Ayrıca bu sigorta işi için Deniz ve İş Bankası da aradılar ve onlara da hayır diyemedim:( Deniz bank İşten çıkarılma durumunda tarzı bir şeyler dedi pek anlamadım. İş Bankası da aradığı sırada da Memlekete gitmek için valizimi hazırlıyordum. O yüzden onu da pek dinlemedim onayladım hep. 14 gün geçmedi daha üstlerinden. Nasıl iptal edebilirim? İptal etme şansım var mı? ve en başta sorduğum gibi, eğer ödeme alınmazsa sıkıntı çıkar mı? Yani kredi tarzı bir durum.

Dosya Ekleri

• IMG_20260117_190957.webp
    IMG_20260117_190957.webp
    388,4 KB · Görüntüleme: 38
BES hesaplarından en az birini aktif tutmanda fayda var. Bu hesabı aktif tutmak için mutlaka para yatırman gerekmiyor. İstersen banka ya da BES şirketini arayarak diğer hesapların iptalini yaptırabilirsin.

Aktif tutmanı önermemin nedeni şu:
İlerleyen yıllarda BES’e yeniden para yatırmak istediğinde mevcut hesabını kullanabilirsin. BES’te emeklilik hakkı için iki temel şart var:
  • En az 10 yıl sistemde kalmak
  • 56 yaşını doldurmak
Örneğin:
Diyelim ki BES hesabın 20 yaşında açıldı ama uzun süre ödeme yapmadın.
30 yaşında tekrar birikim yapmaya karar verdin.

Bu durumda 10 yıl şartını zaten doldurmuş olacağın için, sadece 56 yaşını beklemen yeterli olur 🙂

reklamdeğil #yatırıtavsiyesideğildir.​

BES hesaplarından en az birini aktif tutmanda fayda var. Bu hesabı aktif tutmak için mutlaka para yatırman gerekmiyor. İstersen banka ya da BES şirketini arayarak diğer hesapların iptalini yaptırabilirsin.

Aktif tutmanı önermemin nedeni şu:
İlerleyen yıllarda BES’e yeniden para yatırmak istediğinde mevcut hesabını kullanabilirsin. BES’te emeklilik hakkı için iki temel şart var:
  • En az 10 yıl sistemde kalmak
  • 56 yaşını doldurmak
Örneğin:
Diyelim ki BES hesabın 20 yaşında açıldı ama uzun süre ödeme yapmadın.
30 yaşında tekrar birikim yapmaya karar verdin.

Bu durumda 10 yıl şartını zaten doldurmuş olacağın için, sadece 56 yaşını beklemen yeterli olur 🙂

reklamdeğil #yatırıtavsiyesideğildir.

Anladım hocam teşekkür ederim. Eğer ödeme yapmadığım için bana bir yaptırımı olmayacak ise açık kalabilir madem.

Sigortalı işte çalışıyorsanız BES çok saçma. Hayır diyin, BES'i iptal edin.
Hocam peki bunun için bankalar ile mi sigorta şirketlerini mi aramam lazım?