ornitorenk

Uzman
Boyun düzleşmesi var yani sırt ve boyun ağrıları yaşıyorum arada Sanki serbest ağırlık ile çalışmak iyi gelmiyor. Özellikle shoulder press ağırlık arttırdıktan sonra 3-4 gündür baş ve boyun ağrıları gelmeye başladı. Sporu 6 aydır falan yapıyorum. Barfiks çekmek de iyi gelmedi gibi ya bilemiyorum yukarı taraftan itişler çekişler boyuna iyi gelmiyor sanki. Shoulder press omuzun temel hareketi bunu yapmazsak zaten omuz çalışmanın bir anlamı yok. İnternette bununla ilgili düzgün araştırma da bulamadım. Sırt kaslarını geliştirmek önemli boyun düzleşmesi için fakat omuz hareketleri ya da ayakta yapılan ağırlık kaldırma hareketleri boynumu ekstra zorluyor hissi veriyor. Bunun sonucunda mı son dönemlerde iyice boyun ağrısı baş ağrısı sıkıntıları yaşamaya başladım. Boyundan beyine giden damarları mı zorladım? @Dzeko @mr.esat

Benim de boyun kireçlenmesi ve boyun fıtığı var. Aşırı ağrılar oluyor sağ koluma da vuruyor. Spor ağırlıktan ziyade hareketleri var onları yapıyorum. Benim durumum daha farklı tabii. 2 yıl önce rahatsızlanmıştım hareketleri yapınca 2 ay sonra düzelmişti. Hareketleri bıraktım 1 ay önce gene oldu. Şimdi sürekli yapıyorum ağrılarım var ama ömür boyu yapmam lazım. Yavaş yavaş açılıyor gibi.

Boyun düzleşmesi olan kişilerin ağırlık kaldırması faydasına değil zararına diye biliyorum. Kasılmayla beraber sinir basısına sebep olabilir. Boyun düzleşmesi için bazı egzersizler var biliyorsunuzdur onları rutin yapmanız haricinde ekstra ağırlık kaldırmak falan yarardan çok zararınıza olabilir. Bunun için ortopedi ya da ftr bölümlerine gidip sizin için ideal egzersizleri isteyebilirsiniz. Ortopediye giderseniz yüksek ihtimal hoca sizi ftr'ye yönlendirebilir genelde böyle yapıyorlar. Eğer size verilen egzersizleri yapıyorsanız ve buna rağmen boynunuzda ağrı hissediyorsanız da gidin şu egzersizlerde ağrım artıyor derseniz ona göre yeni bir tedavi şeması oluşturur sizin için. Dediğim gibi verilen egzersizler harici hareketler ciddi anlamda zarara yol açabilir doktorunuza danışmadan yapmayın. Danıştıysanız sorun yok dediyse ve buna rağmen ağrınız olduysa yine yapmayın.

Öncelikle @Dzeko doktorumuzun tavsiyelerine uy mutlaka.

Yine de tek sorun shoulder press hareketinde ise o hareketi direkt yapmayabilirsin. Shoulder press hareketi öyle sanıldığı gibi omuz bölgesinin temel hareketi değil. Yani böyle bir niteleme yapmak çok da doğru değil. Shoulder press hareketi, sehpadaki açıya bağlı olarak genelde omuzun ön bölgesini ve yan bölgesini birlikte çalıştırıyor. Madem dik bir duruşta itiş yapmak ağrılarını arttırıyor, o halde yapma.

Bunun yerine daha izole hareketlerden olan öne açış ve yana açış hareketlerine odaklanabilirsin. Hatta bunları dambılla değil kabloda yap ve tekli tekli yap. Ayrıca ağrının durumuna göre ağırlıklarını biraz düşür ve tekrar sayısını biraz arttırabilirsin.

Sırt konusunda barfiks çekmek ağrılarını arttırıyorsa demek ki yukardan çekiş hareketleri sana iyi gelmiyor. O halde aşağıdan çekiş hareketlerine odaklan. Mesela dambıl row veya barbel row yapabilirsin. Ayrıca kablonun önüne sehpayı çekip, oturup, tekli tekli düz çekiş de yapabilirsin. Yani yukarıdan çekiş dışındaki bütün çekiş varyasyonlarını ağrının durumuna göre deneyebilirsin.

Ağrılarına iyi gelenleri yap, gelmeyenleri yapma. Sporu hayat kalitemizi arttırsın diye yapıyoruz, düşürsün diye değil.

Son düzenleme:
Boyun düzleşmesi var yani sırt ve boyun ağrıları yaşıyorum arada Sanki serbest ağırlık ile çalışmak iyi gelmiyor. Özellikle shoulder press ağırlık arttırdıktan sonra 3-4 gündür baş ve boyun ağrıları gelmeye başladı. Sporu 6 aydır falan yapıyorum. Barfiks çekmek de iyi gelmedi gibi ya bilemiyorum yukarı taraftan itişler çekişler boyuna iyi gelmiyor sanki. Shoulder press omuzun temel hareketi bunu yapmazsak zaten omuz çalışmanın bir anlamı yok. İnternette bununla ilgili düzgün araştırma da bulamadım. Sırt kaslarını geliştirmek önemli boyun düzleşmesi için fakat omuz hareketleri ya da ayakta yapılan ağırlık kaldırma hareketleri boynumu ekstra zorluyor hissi veriyor. Bunun sonucunda mı son dönemlerde iyice boyun ağrısı baş ağrısı sıkıntıları yaşamaya başladım. Boyundan beyine giden damarları mı zorladım? @Dzeko @mr.esat
Hayır shoulder press olmadan da omuz büyüyebilir, lateral raise spamlayarak güzel gözüken bir omzun olur. Incline Press'te zaten çoğunlukla aktif oluyor.

Boyun düzleşmesi yaşayan birisi nasıl çalışmalı hiçbir bilgim yok mâlesef ki.

Hayır shoulder press olmadan da omuz büyüyebilir, lateral raise spamlayarak güzel gözüken bir omzun olur. Incline Press'te zaten çoğunlukla aktif oluyor.

Boyun düzleşmesi yaşayan birisi nasıl çalışmalı hiçbir bilgim yok maalesef ki.

Vallahi shoulder presste biraz kilo arttırdım dumbell ile yapıyorum bir de yani serbest ağırlık ekstra sorunlu omuzda, barfikste de kendimi zorlayınca boyun perte çıktı benim resmen. Düzleşmem varken hangi akla hizmet yaptım bunları bilmiyorum. Baş ağrıları bile yaşamaya başladım boyundan beyne giden damarlar da sıkıntı mı oldu artık. Belki tüm bunlardan başka bir sebepten de olabilir bu ağrılar ama buraları okuyan insanlar varsa eğer boynunuzda sıkıntı varsa ağır harketler asla yapmasınlar boyun taraflarını etkileyebilecek.

Öncelikle @Dzeko doktorumuzun tavsiyelerine uy mutlaka.

Yine de tek sorun shoulder press hareketinde ise o hareketi direkt yapmayabilirsin. Shoulder press hareketi öyle sanıldığı gibi omuz bölgesinin temel hareketi değil. Yani böyle bir niteleme yapmak çok da doğru değil. Shoulder press hareketi, sehpadaki açıya bağlı olarak genelde omuzun ön bölgesini ve yan bölgesini birlikte çalıştırıyor. Madem dik bir duruşta itiş yapmak ağrılarını arttırıyor, o halde yapma.

Bunun yerine daha izole hareketlerden olan öne açış ve yana açış hareketlerine odaklanabilirsin. Hatta bunları dambılla değil kabloda yap ve tekli tekli yap. Ayrıca ağrının durumuna göre ağırlıklarını biraz düşür ve tekrar sayısını biraz arttırabilirsin.

Sırt konusunda barfiks çekmek ağrılarını arttırıyorsa demek ki yukarıdan çekiş hareketleri sana iyi gelmiyor. O halde aşağıdan çekiş hareketlerine odaklan. Mesela dambıl row veya barbel row yapabilirsin. Ayrıca kablonun önüne sehpayı çekip, oturup, tekli tekli düz çekiş de yapabilirsin. Yani yukarıdan çekiş dışındaki bütün çekiş varyasyonlarını ağrının durumuna göre deneyebilirsin.

Ağrılarına iyi gelenleri yap, gelmeyenleri yapma. Sporu hayat kalitemizi arttırsın diye yapıyoruz, düşürsün diye değil.

Hocam peki hareketleri ayakta mı yapmalıyım yoksa oturarak mı? Hangisi boyuna en az yükü bindirir? Mesela dumbell curl veya hammer curl yaparken oturarak mı yapmalıyım boynuma daha az yük binmesi için? Sanki oturarak yapsam ayaklardan destek alamayacağım için boynuma daha fazla yük biner gibi geliyor tabii uzman değilim.

Triceps için de dumbell overhead yapıyorum oturarak ama o da boyun tarafına etki ettiği için o hareketi yatarak yapmam daha mı iyi olur kafamın arkasında boşluk bırakacak şekilde yatarak yapayım diyorum. Evde yaptığım için çok alternatifim yok.

@M4F82 @merlyn @Spartan

Son düzenleme:
Curl yaparken ayakta veya oturarak yapman çok fazla fark etmiyor ama Triceps için overhead yerine Triceps Pushdown yapmak daha mantıklı.

Son düzenleme: