Bilgiye erişim konusunda haklısınız; internet, muazzam bir kaynak. Ancak mesele sadece bilgiye erişmek değil, bu bilginin fırsatlara dönüştürülebileceği bir ortamın varlığıdır. Bilgi kütüphanesine erişmek ile o bilgiyi pratikte hayata geçirebilecek araçlara sahip olmak arasında büyük bir fark vardır. Belki sizin standartlarınız bunu karşılıyor fakat başkalarınınki karşılamıyor olabilir.

Fırsatlar her zaman var diyorsunuz; doğru, fakat fırsatların dağılımı eşit değil. Bir ülkede ekonomik kriz, eğitimde fırsat eşitsizliği ve sosyal adaletsizlik mevcutsa, bireyin kendi başına tüm bu engelleri aşmasını beklemek mantıksızdır. Bu, bireyin çabasını küçümsemek değil, çevresel faktörlerin etkisini kabul etmektir.

Son olarak şunu diyeyim, ''bahanedir'' diyerek karşınızdaki kişinin yaşadığı zorlukları ve onların birey olarak deneyimlerini küçümsemek, sizin empati eksikliğiniz ve egonuz. Bazen sorunlar sistemiktir ve birey ne kadar çaba gösterirse göstersin, çözüm bireysel düzeyde değil, toplumsal düzeyde bulunmalıdır.

Yoksa bizde biliyoruz Her zaman fırsatlar olduğunu.

Zaten hocamızın değindiği konuların doğruluğunun farkındayım. Hocamız çevresel faktörlerin önemini küçümsüyor.
Çevresel faktörler her yerde zorlu. Yurt dışında küresel resesyonun etkisi ve Çin'in ucuz iş gücü + devlet teşvikleriyle yarı fiyatına ürettiği ürünlerle batı baş edemiyor. Firmalar sürekli işçi çıkartıyor ve yenisini de almıyor. Bu en tepedeki şirket için de geçerli en alttaki şirket için de geçerli. Yurt dışında ortalama bir yerde çalışabilmek için Master beklentisi çok yüksek işverende. İnterneti hem kişisel gelişim hem de fırsatları bulma konusunda kullanılabilir, yurt dışına gidince daha da kolay olmayacak. Buradaki aynı engeller karşına çıkacak, hatta yabancı olduğun için daha fazla engel konacak. Mülteci konumunda görüleceksin, millet seni ucuz iş gücü olarak görecek.

Buradaki bazi arkadaslar bazilarina dedigi halde kendileri hayal dunyasinda yasiyorlar, hayat oyle kolay degil. Verdigin ornekten bahsedelim Turkiye de su anki sartlarda iyi bi' araba alabilme icin (kredili, ipotelik vesaire ile) maasinin soyle bi' en azindan 100 bin civari olmasi gerekir.

Turkiye de resmi olarak hakki ile 100 bin tl maas alabilen kac kisi var? Belki 2-3 milyondur fazlasi degil. Spesifik olarak bir sey yapmiyorsan da cok iyi egitimler almadikca akademi yolundan bu bahsettigim maas araligini asman imkansiza yakin.

Kisaca salla gec.
Bazı arkadaşlar ise zengin herhalde.:hehehe:

Çevresel faktörler her yerde zorlu. Yurt dışında küresel resesyonun etkisi ve Çin'in ucuz iş gücü + devlet teşvikleriyle yarı fiyatına ürettiği ürünlerle batı baş edemiyor. Firmalar sürekli işçi çıkartıyor ve yenisini de almıyor. Bu en tepedeki şirket için de geçerli en alttaki şirket için de geçerli. Yurt dışında ortalama bir yerde çalışabilmek için Master beklentisi çok yüksek işverende. İnterneti hem kişisel gelişim hem de fırsatları bulma konusunda kullanılabilir, yurt dışına gidince daha da kolay olmayacak. Buradaki aynı engeller karşına çıkacak, hatta yabancı olduğun için daha fazla engel konacak. Mülteci konumunda görüleceksin, millet seni ucuz iş gücü olarak görecek.

Bence siz ülkedeki durumun farkında değilsiniz. Yurt dışında da hayat zor olabilir ama bu zorluklar genellikle insanın hayatta kalma mücadelesinden ziyade, daha iyi bir yaşam standardı için verdiği çabalar oluyor. Bence, bu iki zorluğu birbirinden ayırmak önemli. Siz sanırım hiç asgari ücretli görmemişsiniz.

Ayrıca zorlukları küçümsemek ve herkesin sizin gibi düşünebileceğini varsaymak konusunda oldukça yeteneklisiniz.:D Ancak şunu hatırlatmak isterim: Çevresel faktörlerin etkilerini ve sistematik adaletsizlikleri ''her yerde zorluk var'' diyerek geçiştirmek, gerçekleri görmezden gelmektir.

Ve yurt dışında da iş bulmak zor olabilir, evet. Ancak bu türkiye’de bir bireyin temel ihtiyaçlarını bile karşılamasının zorluğunu haklı çıkarmıyor. Birçok gelişmiş ülkede, insanlar asgari ücretle dahi insanca yaşayabiliyor. Sağlık hizmetlerine erişim, eğitim kalitesi ve sosyal güvence gibi konularda, Türkiye'deki durumla kıyaslanamayacak kadar ileride olan sistemler var.

Bu arada empati yoksunluğunuzu besleyen ego tatmini cevaplarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Ben her şeyi görebilecek durumdayım. Her zaman fırsatlar vardır, görememek ise kişinin kendi sorunudur. Ya denememiştir ya da yanlış deniyordur. Kişisel gelişim ortamları her zaman oluşturulabilir, şurada yazabiliyorsanız dünyadaki en büyük bilgi kütüphanesine erişebiliyorsunuz demek. Söyledikleriniz sadece bahanedir.
İstanbul'daki kira ortalaması asgari ücretin üstünde. Herhangi bir telefonun Avrupa fiyatına göre iki katı değer biçiliyor. PS 5 PRO 700 dolar fiyat ile çıkış yaparken ülkende 40K TL veriyorsun. Ülkendeki para birimin önemsiz hiçbir şeye katkısı bile yok. Altyazı olarak bir diziye bir filme bile gelemez oyunları Felemenkçe koyup Türkçe koymaz. Ben yurtdışı üniversite kazanır hayatımı kurarım ya Ailem veya sevdiğim insanlar. Neden bu ülkede yapamıyorum neden alacağım şey değerinin 2-3 katına bize lansme ediliyor. Her zaman fırsatlar vardır ama hayatta kalmak için yaşayan birisi derdi başından aşkın olan birisi ne kadar bunlara zaman ayırabilir. Kişisel gelişim konfor alanında geçim kaygısı gelecek kaygısı ve hobilere sorunsuzca erişim ile birlikte gelir. Akşam çıkıp arkadaşlarınla gidecek eğlenecek 2-3 şey içip kafa dağıtacak paranın hesabını yapan birisi ne yapabilir ki? Her şeyi görebilecek olduğunuzu söylemek ne kadar komik ve acınası hayat her yerde pahalı demeniz de bayağı komik. Ülkeler insanları doldurur ama bakın size ne diyeceğim "umrumda bile değil" ben 1 yüzyıl sonra bile hiçbir kalıntım ile bu dünyada bulunmayacağım kimin yerimi dolduruyor olması umrumda değil insan en iyisini istemekle her zaman haklıdır çünkü başka şansın yok. Forumda mesaj spamlayıp böyle hayat güzellemeleri yapmak ne kadar kolay hayatta ne başarınız var? Kişisel gelişim falan göreyim sizi hocam yeni mezun aileden hiçbir şey yok ve aileden desteğiniz bile olmadan 50K(standartın üstünde bile)ile hayatta kalmaya çalışırken kişisel gelişim ve hee şeyi görebilme yetinizi. En büyük bilgi kütüphane internet umarım karnınızı doyurur.

Bence siz ülkedeki durumun farkında değilsiniz. Yurt dışında da hayat zor olabilir ama bu zorluklar genellikle insanın hayatta kalma mücadelesinden ziyade, daha iyi bir yaşam standardı için verdiği çabalar oluyor. Bence, bu iki zorluğu birbirinden ayırmak önemli. Siz sanırım hiç asgari ücretli görmemişsiniz. Ayrıca zorlukları küçümsemek ve herkesin sizin gibi düşünebileceğini varsaymak konusunda oldukça yeteneklisiniz.:D ancak şunu hatırlatmak isterim: Çevresel faktörlerin etkilerini ve sistematik adaletsizlikleri "her yerde zorluk var" diyerek geçiştirmek, gerçekleri görmezden gelmektir.

Yurt dışında da yeni işe başlamış birisinin de şikayet ettiği şeyler aynı. Her şeyi güllük gülistanlık sanmak ve insanların "hayatta kalmak" için yaşamadığını mı sanıyorsun? Ben her tarafı gördüm. Özellikle batıda geçim sıkıntısı çok yaygın bir durum, yeni işe başlamış Z kuşağıda sesler daha çok yükseliyor.

İstanbul'daki kira ortalaması asgari ücretin altında. Herhangi bir telefonun Avrupa fiyatına göre iki katı değer biçiliyor. PS 5 Pro 700 dolar fiyat ile çıkış yaparken ülkende 40k TL veriyorsun. Ülkendeki para birimin önemsiz hiçbir şeye katkısı bile yok. Alt yazı olarak bir diziye bir filme bile gelemez oyunları felemenkçe koyup Türkçe koymaz. Ben yurt dışı üniversite kazanır hayatımı kurarım ya ailem veya sevdiğim insanlar. Neden bu ülkede yapamıyorum neden alacağım şey değerinin 2-3 katına bize lansme ediliyor. Her zaman fırsatlar vardır ama hayatta kalmak için yaşayan birisi derdi başından aşkın olan birisi ne kadar bunlara zaman ayırabilir. Kişisel gelişim konfor alanında geçim kaygısı gelecek kaygısı ve hobilere sorunsuzca erişim ile birlikte gelir. Akşam çıkıp arkadaşlarınla gidecek eğlenecek 2-3 şey içip kafa dağıtacak paranın hesabını yapan birisi ne yapabilir ki? Her şeyi görebilecek olduğunuzu söylemek ne kadar komik ve acınası hayat her yerde pahalı demeniz de bayağı komik. Ülkeler insanları doldurur ama bakın size ne diyeceğim "umurumda bile değil" ben 1 yüzyıl sonra bile hiçbir kalıntım ile bu dünyada bulunmayacağım kimin yerimi dolduruyor olması umurumda değil insan en iyisini istemekle her zaman haklıdır çünkü başka şansın yok. Forumda mesaj spamlayıp böyle hayat güzellemeleri yapmak ne kadar kolay hayatta ne başarınız var? Kişisel gelişim falan göreyim sizi hocam yeni mezun aileden hiçbir şey yok ve aileden desteğiniz bile olmadan 50k(standartın üstünde bile)ile hayatta kalmaya çalışırken kişisel gelişim ve hee şeyi görebilme yetinizi. En büyük bilgi kütüphane internet umarım karnınızı doyurur.
Ben paramı internetten kazanıyorum. Kazandığım parayı elde ettiğim bilgi ve birikim de aynı şekilde internet sayesinde elime ulaştı.

Zaten hocamızın değindiği konuların doğruluğunun farkındayım. Hocamız çevresel faktörlerin önemini küçümsüyor.
Çevresel faktörler her yerde zorlu olacak. 🤷🏿

Şimdilik önemli olan şey kaynaklarını nasıl ve ne uğruna harcadığın olmalı.
Yurt dışı olur, birikim olur... bu tür şeyler sonradan değerlendirilmeli.

Yurt dışında da yeni işe başlamış birisinin de şikayet ettiği şeyler aynı. Her şeyi güllük gülistanlık sanmak ve insanların "hayatta kalmak" için yaşamadığını mı sanıyorsun?
Yurt dışında hayatın da zorlukları olduğunu zaten kabul ettim ve bunu defalarca dile getirdim. Ancak fark şu: Türkiye'de geçim sıkıntısı, bırakın yeni işe başlamış bir bireyi, asgari ücretle çalışan, yıllardır iş gücünde olan bir insanın bile temel ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırıyor. Oysa batıda bahsettiğiniz geçim sıkıntısı, daha çok 'standartlarını yükseltmek' isteyenler arasında yaygın.

Yurt dışında yeni işe başlamış bir Z kuşağı bireyi kira ve faturalarını ödeyip üstüne sosyal aktivitelerine para ayırabiliyor. Türkiye'de ise bir birey, aynı şartlarda bırakın eğlenceyi, çoğu zaman kira bile ödeyemiyor. Hayat pahalılığı her yerde var, ama mesele bunun insani yaşamı ne kadar etkilediği. Türkiye'de bu, temel ihtiyaçlar seviyesinde bir sorun.
Ben her şeyi gördüm’ demişsiniz, sesli güldüm. Maşallah, kâinatın sırlarına vakıf bir bilgeyle ya da kendini ilah sanan biriyle konuşuyormuşuz gibi hissettim. :D Bu kadar büyük bir ego ile böyle bir cümleyi kurmak gerçekten bom boş bir özgüvenin ürünü. Her şey zaten açık ve net; bu yüzden sizinle daha fazla tartışmanın bir anlamı yok.

Şimdilik önemli olan şey kaynaklarını nasıl ve ne uğruna harcadığın olmalı.
Yurt dışı olur, birikim olur... bu tür şeyler sonradan değerlendirilmeli.
Cevresel faktor zor olur ama oradaki ortama gore zor olur, ortalama bir Amerikali ile Turk ayni seyleri deneyimlemiyor mesela.

Birilerine katma deger uretmiyorsunuz kardesim sizin yeriniz hemen dolduruluyor demek icin cok ozel bi' sey yapman gerekiyor. Herhalde millet Elon Musk ama bizim haberimiz yok. :hehehe:

Çevresel faktörlerin her yerde zorlu olduğunu zaten biliyoruz, bunu defalarca dile getirdik. Ancak mesele bu zorlukların boyutları ve bireylerin bu zorluklarla başa çıkma imkanlarının ne kadar eşit olduğu. Tekrar tekrar aynı noktayı açıklamak, tartışmayı bir yere götürmüyor maalesef.🤷🏿

Yurt dışında da yeni işe başlamış birisinin de şikayet ettiği şeyler aynı. Her şeyi güllük gülistanlık sanmak ve insanların "hayatta kalmak" için yaşamadığını mı sanıyorsun? Ben her tarafı gördüm. Özellikle batıda geçim sıkıntısı çok yaygın bir durum, yeni işe başlamış Z kuşağıda sesler daha çok yükseliyor.

Ben paramı internetten kazanıyorum. Kazandığım parayı elde ettiğim bilgi ve birikim de aynı şekilde internet sayesinde elime ulaştı.
Kime ne anlatabileceğim anlayacağı kadardır her şeyin farkında olan arkadaşım. İnternete erişip para kazanmak için bile bazı standartlara sahip olman lazım belli bir şeye kadar ahhh kime ne anlatıyorum ki? Hayırlı akşamlar techolay içerik üreticisi.😀

Dosya Ekleri

• Screenshot_2024-12-28-01-23-19-751_com.android.chrome-edit.webp
    Screenshot_2024-12-28-01-23-19-751_com.android.chrome-edit.webp
    67,1 KB · Görüntüleme: 83
Kime ne anlatabileceğim anlayacağı kadardır her şeyin farkında olan arkadaşım. İnternete erişip para kazanmak için bile bazı standartlara sahip olman lazım belli bir şeye kadar ahhh kime ne anlatıyorum ki?
Kimse brüt maaşla çalışmıyor. Yaşam koşullarını da düşmediğin sürece hiçbir anlamı yok.