Liste iyi güzel de, güncelleme desteği bitmiş telefonlar yerine Samsung modelleri daha tercih edilesi. Listedeki 2-3 telefonun yerine Samsung modeli koyulsa hiç sırıtmaz, hatta belli yerlerde çok daha avantajlı olunur.

Konu başında "bence" diye belirtildiği için kişisel bir liste olarak ele alıyorum, "şunun yerine şu alınsa daha iyi olabilir" demeye gerek yok ancak 10.000-15.000TL ve 20.000-30.000TL arası bütçede alternatifler çok değişiklik gösterir.

Bu konuda butcelere gore benim alacagim telefonlari listeleyecegim. Bana gore bu telefonlar disinda telefon alinmaz. Hepsi de sensor boyutu ve kalitesi, islemci, panel olarak en iyileri. Cihazlar hakkinda detayli bilgi almak isterseniz yardimci olurum.

10.000 TL alti
Realme 11

A16 falan almayin. En iyi kamera bunda.

Eki Görüntüle 150052

15.000 TL alti
Nothing Phone (1)

Kamera sensoru A35 ve A36'yi solluyor. Sensor kalitesi olarakta daha iyi.

Eki Görüntüle 150054

20.000 TL alti
Nothing Phone (2a)

RAM avantaji icin uzun omurlu olma acisindan oneririm. Onun disinda butce cikarsa Honor 200 12 GB alin.

Eki Görüntüle 150056

25.000 TL alti
Honor 200

Tasarim sorun degilse cok iyi cihaz. S24 FE yok listede cunku Exynos ve ISOCELL kullanilmis. Bu ikisinin birlikteliligi bana gore pek verimli degil. O yuzden listede Honor 200 var. Zaten bu S24 FE overrated. Yurt disinda Mi 14T ile kiyasliyorlar. 14T'nin yurt disi piyasasi 15 bin zaten. O yuzden S24 FE'nin pek sansi yok.

Eki Görüntüle 150057

30.000 TL alti
Honor 200 Pro

Bu cihazin sensoru Magic7 Proyla aynı boyutta. En f/p'si bu butcede. Ayrica dinamik ada bile var.

Eki Görüntüle 150061

45.000 TL alti
Xiaomi 14T Pro

Ayni sekilde Honor Magic7 Pro'nun sensor boyutuyla ayni 14T Pro'da. Yurt disi kayitli olarak cok saglam fiyatlara cekebilirsiniz. Kamerasi Honor 200 Pro'dan daha iyi. Farki vermeye deger. Veremiyorsaniz da sorun degil Honor 200 Pro'da iyidir.

Eki Görüntüle 150062

50.000 TL alti
Samsung Galaxy S25 ve Xiaomi 15

Hangisini alirsaniz alin memnun olacaginizi dusunuyorum. O yuzden bu butcede iki kompakt amiral gemisine yer vermek istedim. Ben Xiaomi 15 alirdim. Sebebiyse Xiaomi'nin Sony'nin sensorunu kullanmasi. Ben ISOCELL'e kiyasla tercih ederim Sony'nin renk gamutunu. Siz istediginizi alabilirsiniz ama.

Eki Görüntüle 150073

Eki Görüntüle 150074

Sınırsız bütçede en iyi 3 telefon
Xiaomi 15 Ultra

En iyi kamera paketine sahip cihaz. Benim sinirsiz butcedeki ilk tercihim olurdu.

Eki Görüntüle 150070

Vivo X200 Pro

Biraz overpriced ama yazilim olarak FuntouchOS daha iyi oldugundan tercih edilebilir.

Eki Görüntüle 150071

iPhone 16 Pro/Pro Max

Overpriced. Fakat en azindan en uzun omurlu cihaz 16 Pro serisidir. Genel paket olarak en iyisi

Eki Görüntüle 150072

Bonus: Samsung Galaxy S25 Ultra

Eger cogunlukla gununuz medya tuketmekle geciyorsa. Bu cihazi bu konuda oneririm. Gecen sene Google'in gerisinde kalmisti panel konusunda Samsung ama bu sene gectiler. Fakat diger bahsetmis oldugum konularda ustteki uc cihaz daha iyidir.

Eki Görüntüle 150075
İyi güzel de bu nasıl bir şey hocam? Şu amaçla, bu amaçla aynı bütçede farklı seçimleri göstermen lazım. Yoksa birçoğu çok saçma kalıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Liste iyi güzel de, güncelleme desteği bitmiş telefonlar yerine Samsung modelleri daha tercih edilesi. Listedeki 2-3 telefonun yerine Samsung modeli koyulsa hiç sırıtmaz, hatta belli yerlerde çok daha avantajlı olunur.

Konu başında "bence" diye belirtildiği için kişisel bir liste olarak ele alıyorum, "şunun yerine şu alınsa daha iyi olabilir" demeye gerek yok ancak 10.000-15.000TL ve 20.000-30.000TL arası bütçede alternatifler çok değişiklik gösterir.
Bahsettiğiniz cihazlar, Nothing Phone (1) ve Honor 200 serisi eğer yanlış anlamadıysam. Nothing Phone (1)'i tercih etmemin sebebi kamera sensör kalitesi ve boyutu oldu. Aynı bütçedeki Samsung'lar sensörleri felaket. Video çekerken mobese kaydı gibi bir görüntü ortaya çıkacaktır. S24 FE'ye gelecek olursak, ben cihazın gece performansını beğenmiyorum. Honor 200 ve Xiaomi 14T'ye kıyasla. Bu fotoğraf S24 FE ile saat 22 sularında çekildi. Çok sarımtırak gözüküyor dışarısı ben sevemedim bu görüntüyü. En büyük eksisine gelecek olursak S24 FE 8 GB RAM'e sahip bir cihaz. Bu yüzden 3 sene sonra cihaz, RAM'ı su gibi içecektir. Yani bana göre liste değişiklik göstermez. S24 FE'nin fazla abartıldığını düşünüyorum. Ayrıca Tecno, Infinix gibi dandik markalar bile orta segment cihazlarına artık minimum 12 GB RAM koyuyorken, Samsung'un 8'de takılı kalması çok gülünç. 4 GB fazla RAM, Samsung'u batırmaz diye düşünüyorum.
WhatsApp Görsel 2025-05-22 saat 22.18.32_53b9374f.jpg

İyi güzel de bu nasıl bir şey hocam? Şu amaçla, bu amaçla aynı bütçede farklı seçimleri göstermen lazım. Yoksa birçoğu çok saçma kalıyor.
Üstte anlattım. Tekrarlıyorum. sensor boyutu ve kalitesi, yeterli islemci, panel olarak listeledim.

Bahsettiğiniz cihazlar, nothing Phone (1) ve Honor 200 serisi eğer yanlış anlamadıysam. Nothing Phone (1)'i tercih etmemin sebebi kamera sensör kalitesi ve boyutu oldu. Aynı bütçedeki Samsung'lar sensörleri felaket. Video çekerken MOBESE kaydı gibi bir görüntü ortaya çıkacaktır. S24 FE'ye gelecek olursak, ben cihazın gece performansını beğenmiyorum. Honor 200 ve Xiaomi 14T'ye kıyasla. Bu fotoğraf S24 FE ile saat 22 sularında çekildi. Çok sarımtırak gözüküyor dışarısı ben sevemedim bu görüntüyü. En büyük eksisine gelecek olursak S24 FE 8 GB RAM'e sahip bir cihaz. Bu yüzden 3 sene sonra cihaz, RAM'ı su gibi içecektir. Yani bana göre liste değişiklik göstermez. S24 FE'nin fazla abartıldığını düşünüyorum. Ayrıca Tecno, Infinix gibi dandik markalar bile orta segment cihazlarına artık minimum 12 GB RAM koyuyorken, Samsung'un 8'de takılı kalması çok gülünç. 4 GB fazla RAM, Samsung'u batırmaz diye düşünüyorum.

Evet hocam bahsettiğim bu cihazlar, günlük kullanıcıların kamera ve sensör kalitesini pek umursayacağını sanmıyorum. Güncelleme desteği, batarya ve işlemci performansı daha önemlidir diye düşünüyorum. En azından benim açımdan böyle.

Nothing Phone(1) yerine A36 bence daha kaliteli bir tercih olurdu, bu Nothing'in dandikliğinden değil, Samsung'un uzun süreli verdiği destek, yeterli pil performansı ve işlemci gücünden dolayı olurdu. Hoş, nothing Phone(1) birçok sıra dışı tasarımıyla hâlâ güzel bir cihaz ancak güncelleme eksikliği, ve biraz eskimesi onu doğrudan birinci tercihim yapmaz.

S24 FE konusunda da, birkaç ay önce S24 FE, en F/P telefondu. Şu anda fiyatı ne alemde bilmiyorum ancak en son baktığım zamanlarda bile F/P durumunu koruyordu. RAM konusunda haklı olabilirsiniz, daha fazla RAM kapasitesi gelecekte olası sorunların oluşmasını engeller. Benden teknik anlamda bilgili üyeler sizi daha detaylı bilgilendirebilir diye düşünüyorum ısınma ve işlemci konusunda da.

Evet hocam bahsettiğim bu cihazlar, günlük kullanıcıların kamera ve sensör kalitesini pek umursayacağını sanmıyorum. Güncelleme desteği, batarya ve işlemci performansı daha önemlidir diye düşünüyorum.

Nothing Phone(1) yerine A36 bence daha kaliteli bir tercih olurdu, bu Nothing'in dandikliğinden değil, Samsung'un uzun süreli verdiği destek, yeterli pil performansı ve işlemci gücünden dolayı olurdu. Hoş, nothing Phone(1) birçok sıra dışı tasarımıyla hâlâ güzel bir cihaz ancak güncelleme eksikliği, ve biraz eskimesi onu doğrudan birinci tercihim yapmaz.

S24 FE konusunda da, birkaç ay önce S24 FE, en F/P telefondu. Şu anda fiyatı ne alemde bilmiyorum ancak en son baktığım zamanlarda bile F/P durumunu koruyordu. RAM konusunda haklı olabilirsiniz, daha fazla RAM kapasitesi gelecekte olası sorunların oluşmasını engeller. Benden teknik anlamda bilgili üyeler sizi daha detaylı bilgilendirebilir diye düşünüyorum ısınma ve işlemci konusunda da.

Nothing 1 işlemci kamerada A36'dan daha iyi. A36 sadece uzun kullanım için alınır.
S24 FE konusundada aynı. Honor 200 ve 200 Pro daha iyi tercih olur ama uzun süreli kullanım isteyen veya sadece Samsung kullanan(?) alabilir.
Nothing 1 vs A36 da uzun kullanım için A36 alınır mantıklı tercih olur ama S24 FE vs Honor 200/200 Pro'da S24 FE uzun kullanımı var diye alınmaz. Mantıklı seçim olmaz yani 8 GB ile.

Nothing 1 işlemci kamerada A36'dan daha iyi. A36 sadece uzun kullanım için alınır.
S24 FE konusundada aynı. Honor 200 ve 200 Pro daha iyi tercih olur ama uzun süreli kullanım isteyen veya sadece Samsung kullanan(?) alabilir.
Nothing 1 vs A36 da uzun kullanım için A36 alınır mantıklı tercih olur ama S24 FE vs Honor 200/200 Pro'da S24 FE uzun kullanımı var diye alınmaz. Mantıklı seçim olmaz yani 8 GB ile.

Telefon kullanımı konusunda her yönden değerlendirme yapılmalı. "İşlemcisi iyi, kamerası iyi. Hmm, o zaman alınır." diyerek telefon almak çok sığ kaçıyor görüşümce. S24 FE vs. Honor 200/Pro karşılaştırılması yine bir tık mantıklı olabilir de, NP1 ve A36 karşılaştırılmasında hiçbir mantık bulamadım.

Önerilen telefonlarla alakalı da biraz daha detay verilebilirdi genel özellikleriyle alakalı, evet bakan zaten internetten özellikleri bulabilir mantığıyla hareket ediyoruz genelde ama inanın insanlar bir Epey açmayı bile yapmıyorlar.
Hepsi de sensor boyutu ve kalitesi, islemci, panel olarak en iyileri.
Bu tarafta rehberden çok öneri babında kalmış, şahsen öyle gibi okudum ben. Mesela alıntı yaptığım cümle çok muallakta, dayanağı yeterince açıklanmamış, Exynos ile ISOCELL bence verimli değil diye bırakılmış. Kamera biraz fazla öncelenmiş hissi var konuda, hep sensörden bahsedilmiş.

Ha bir de şunu belirtmezsem olmaz, 24FE overrated falan denilmiş ama fiyatında ona en yakın olan telefonla bile arasında %25-30'a yakın işlemci gücü farkı var :) Mesela bunu biliyor olmam da konuyu biraz sorgulatmıyor değil yalan yok.

Yazılım ve servis tarafına da yeterince atıf yapılmadığını düşünüyorum, Türkiye'den çekileceğini açıklamış marka var öneri listesinde mesela, aynı şekilde servisi bir cacık etmeyen marka var. Çıkalı 2 yıl olan model var, yazılım desteği muallakta olan model var. İşlemci istediği kadar güçlü olsun bu telefon 1-2 yıla güncelleme almayı bırakacaksa almanın ne manası var?

Son olarak öznel tarafa gelecek olursam da Samsung-Exynos ikilisine karşı fazlasıyla önyargılı bir yaklaşım sergilenmiş bence. Aynı bütçe içerisinde alternatifli modeller olarak belirtilip artıları ve eksileri model altlarına Berkay'ın monitör konuları gibi mini tablolar olarak eklenebilirdi.

Daha bir cevap bile yazılmamışken bazı kişilerin hemen fanboy ayağına girmesi de hoş değil, aynı fikri paylaşmayana şak diye fanboy yapıştırıp geçmek de farklı bir fanboyluk göstergesidir :) Buranın ana konu ile ilgisi yok yalnız, yanlış anlaşılmasın.

Mesela benim uzun uzadıya yazdığımı hocam burada kısa ve öz şekilde nitelendirmiş aslında.
Evet hocam bahsettiğim bu cihazlar, günlük kullanıcıların kamera ve sensör kalitesini pek umursayacağını sanmıyorum. Güncelleme desteği, batarya ve işlemci performansı daha önemlidir diye düşünüyorum. En azından benim açımdan böyle.

Halen sunduğu güç ve yazılım desteğinden dolayı en F/P telefonlardan. Isınma sorunu yok, evde bizzat 24, 24+ ve 24 FE var, istediğiniz testi yaparım :D
Eksiği var mı var orası doğru, mesela 25W şarj artık pek hızlı değil, RAM'i 12 olabilirdi, 128'in UFS 3.1 olması genel Samsung modellerinde artık biraz dikkat çeken bir eksi falan. Ama mesela konuda övülen Honor 200 Pro hala USB 2.0'da kalmış, bu telefon 3.2'yi sunuyor. İnsanların %80'inin alırken farkına bile varmayacağı ama bir o kadar da fark oluşturan bir özellik. Tri-band 6e var, Victus+ var, IP68 var, 7 yıl (1'i gitti) desteği var, kıyas almayan bir işlemci üstünlüğü var. Bunlar bu kadar kolay bir şekilde göz ardı edilmemeli.
S24 FE'de biraz takılıp kaldık :D en bariz örnek o olduğu için. Diğer modeller üstüne de teknik olarak yorumlar yapılır ama akşama kadar burada kalırız, her telefonun kendine has bir artısı mevcut.

Uzun lafın kısası geliştirilebilecek çok fazla yönü var rehberin, bu haliyle bireysel bir öneri olarak kalmış.

Telefon kullanımı konusunda her yönden değerlendirme yapılmalı. "işlemcisi iyi, kamerası iyi. Hmm, o zaman alınır." diyerek telefon almak çok sığ kaçıyor görüşümce. S24 FE vs. Honor 200/Pro karşılaştırılması yine bir tık mantıklı olabilir de, NP1 ve A36 karşılaştırılmasında hiçbir mantık bulamadım.

Haklısınız ama,
Sadece arada farkları olan etkenleri aldım. Burada yazılım, malzeme kalitesi, inceliği tasarımı çerçeveleri ekranı kamerası işlemcisi bataryası vs giriyor ama çoğunda pek farkları yok o yüzden yazmadım.
Liste çok detaylı bir liste değil ama bu telefonları alacak olan pişman olmaz asla.