Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
104
Yer
İstanbul
Computex fuarı bitince yurda geldim, bilgisayarı açtım ve CachyOS güncellemesini yapayım dedim. Epey bir güncelleme çıktı, hepsine onay verdim ama "An error has occurred during the update process" hatası aldım.

Bash:
:: Paket veritabanları senkronize ediliyor...
cachyos-v3 güncel
cachyos-extra-v3 güncel
cachyos-core-v3 güncel
cachyos güncel
core güncel
extra güncel
multilib güncel
:: Sistem güncellemesi başlatılıyor...
:: vlc-plugin-kwallet paketini cachyos-extra-v3/vlc-plugin-libsecret ile değiştirmek ister misiniz? [E/h]
:: vlc-plugin-quicksync paketini cachyos-extra-v3/vlc-plugins-extra ile değiştirmek ister misiniz? [E/h]
paket bağımlılıkları çözümleniyor...
varsa paketler arası çakışmalara bakılıyor...
:: vlc-plugin-lua-3.0.23_2-6.1 ve vlc-plugin-luajit-3.0.22-26 çakışıyor. vlc-plugin-luajit paketinin kaldırılmasını istiyor musunuz? [e/H] e
hata: işlem hazırlığı başarısız oldu (bağımlılıklar sağlanamadı)
:: vlc-plugin-luajit paketini kaldırmak şu paketin istediği "vlc-plugin-luajit" bağımlılığını bozuyor: vlc-luajit

==> ERROR: An error has occurred during the update process
The update has been aborted

Çözüm
Pacman'e bağımlılık kontrolünü atlamasını söyleyen -Rdd parametresini kullanarak çakışan paketleri sistemden sökün:

Bash:
sudo pacman -Rdd vlc-luajit vlc-plugin-luajit

Sonra tekrar güncellemeyi deneyin.
Bilmeyenler için yazmak istedim.

Linux'de uygulama yükleme mantığı Windows gibi değildir. Windows'ta exe içinde uygulamanın çalışması için gerekli tüm dosya ve DLL kütüphaneleri bulunur. Her exe ile belki de aynı DLL kütüphaneleri defalarca kurulur.

Linux'de ise öncelikle tek dosya formatı yoktur. Her Linux dağıtımı farklı paket formatları kullanır. APK, deb, snap, pkg, RPM, pisi gibi bir sürü dosya formatı vardır. Modern ve geleneksel formatlar olarak ikiye ayrılırlar. Özünde hepsi uygulama yüklemek için exe gibi çalışır.

KeçiOS'da pkg kullanır.

Modern olanlar: Snap, AppImage, flatpak.
Geleneksel olanlar: Yukarıdakiler haricidekiler.

Modern olanlar aynı exe gibi program için gerekli tüm dosyaları her seferinde sisteme exe gibi defalarca kurar.

Geleneksel olanlar ise, programı kurarken, program için gerekli dosya veya kütüphane sistemde var mı diye kontrol eder. Varsa tekrar kurmaz. Bu verimlilik açısından iyi ancak program daha eski bir kütüphaneye ihtiyaç duyduğunda, kütüphane güncellemelerinde eski özellikleri kaldırdığında, uygulama kaldırılırken diğer programların ihtiyaç duyacağı kütüphanenin kaldırılması durumu gibi sebeplerle çakışmalar yaşanır ve sistem hata verir veya bazı uygulamalar çalışmaz.

Bakınız: Dependency hell nedir?

Linux'e hoş geldiniz, lütfen sinirlerinize hakim olunuz. :)

Son düzenleme:
Bilmeyenler için yazmak istedim.

Linux'de uygulama yükleme mantığı Windows gibi değildir. Windows'ta exe içinde uygulamanın çalışması için gerekli tüm dosya ve DLL kütüphaneleri bulunur. Her exe ile belki de aynı DLL kütüphaneleri defalarca kurulur.

Linux'de ise öncelikle tek dosya formatı yoktur. Her Linux dağıtımı farklı paket formatları kullanır. APK, deb, snap, pkg, RPM, pisi gibi bir sürü dosya formatı vardır. Modern ve geleneksel formatlar olarak ikiye ayrılırlar. Özünde hepsi uygulama yüklemek için exe gibi çalışır.

KeçiOS'da pkg kullanır.

Modern olanlar: Snap, AppImage, flatpak.
Geleneksel olanlar: Yukarıdakiler haricidekiler.

Modern olanlar aynı exe gibi program için gerekli tüm dosyaları her seferinde sisteme exe gibi defalarca kurar.

Geleneksel olanlar ise, programı kurarken, program için gerekli dosya veya kütüphane sistemde var mı diye kontrol eder. Varsa tekrar kurmaz. Bu verimlilik açısından iyi ancak program daha eski bir kütüphaneye ihtiyaç duyduğunda, kütüphane güncellemelerinde eski özellikleri kaldırdığında, uygulama kaldırılırken diğer programların ihtiyaç duyacağı kütüphanenin kaldırılması durumu gibi sebeplerle çakışmalar yaşanır ve sistem hata verir veya bazı uygulamalar çalışmaz.

Bakınız: Dependency hell nedir?

Linux'e hoş geldiniz, lütfen sinirlerinize hakim olunuz. :)
Burada paketi yayınlayanların da hatası var; provides ve replaces etiketlerini doğru kullanmamışlar ve paket bölünmesi ayarlarını doğru ayarlamamışlar.