Dutch

Başarılı
Herkese merhaba.

Birkaç gün önce bir arkadaşım beni arayıp Instagram hesabının ele geçirildiğini söyledi. Daha sonra Gmail hesabına girdiğinde, hesap güvenliği bölümünde tanımadığı bir cihazın (iPhone 13) oturum açtığını fark etmiş.

Arkadaşım şifresini kimseyle paylaşmadığını söylüyor. Buna rağmen hem Gmail hesabında yabancı bir giriş görünüyor hem de Instagram hesabı başkasının eline geçmiş.

Daha sonra durumu erkek arkadaşına anlatmış. Erkek arkadaşı da siber güvenlik alanında tanıdığı kişiler olduğunu söyleyip konuyla ilgileneceğini belirtmiş. İlginç olan kısım şu: Yaklaşık 20 dakika sonra Instagram hesabı tekrar geri alınmış.

Benim kafama takılan bazı noktalar var:
1. Bir kişi, şifre verilmeden Gmail hesabına giriş yapabilir mi?
2. Birinin "siber güvenlikten tanıdıkları var" diyerek bu tarz bir hesabı 20 dakika gibi kısa bir sürede geri alması gerçekçi mi?
3. Yoksa burada anlatılmayan başka bir durum olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
1. Bir kişi, şifre verilmeden Gmail hesabına giriş yapabilir mi?
Gmail hesabı çalmanın birçok yolu var. Her gün bir sürü hesap çalınabiliyor.
2. Birinin "siber güvenlikten tanıdıkları var" diyerek bu tarz bir hesabı 20 dakika gibi kısa bir sürede geri alması gerçekçi mi?
Hesabın asıl sahibi hesabı geri almak istedikten sonra geri kalan protokoller uzun sürmüyor zaten. Hesabın gerçekten size ait olduğunu anladıklarında kısa sürede geri veriyorlar. Bunun için birini tanımaya ya da siber güvenlikçi olmaya gerek yok.

Gmail hesabı çalmanın birçok yolu var. Her gün bir sürü hesap çalınabiliyor.

Hesabın asıl sahibi hesabı geri almak istedikten sonra geri kalan protokoller uzun sürmüyor zaten. Hesabın gerçekten size ait olduğunu anladıklarında kısa sürede geri veriyorlar. Bunun için birini tanımaya ya da siber güvenlikçi olmaya gerek yok.
Ben hiç bu kadar kısa sürede geri alamadım. Benden şüpheliler galiba.

Yok öyle bir şey, sosyal mühendislik veya çalınan verilerden veya güvendiği bir arkadaşının ihaneti söz konusu olduğunda öyle. Siber güvenliğin herhangi bir kullanıcının yapacağı yetkilerden fazla bir şey yapamaz, sadece mahkeme kararı üzerine log veri kayıtlarını isteyebilir mahkeme. Genelde böyle hikayeler sahte oluyor detayları söylenmiyor kaba sapa anlatılıyor.

Steam'da hesabın çalınırsa kanıt varsa geri alıyorsun. Steam hatta bağlantı bile veriyor. Instagram ile pek alakam yok ama. Böyle olabileceğini düşünüyorum.