S C O

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar, hayırlı geceler.

Ben Gigabyte H510M H model anakart kullanıyorum ancak cihaz Casper Excalibur olduğu için Casper, anakart BIOS’unu kendine özel şekilde özelleştiriyormuş. Ben de BIOS sürümünü güncellemek istiyorum fakat orijinal Gigabyte BIOS’unu yüklemek mümkün mü, bunu merak ediyorum.

Eğer yüklersem garantiden çıkar mı? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Bu işlemi yaparken herhangi bir sorun yaşar mıyım, özellikle onu öğrenmek istiyorum.

İnternette araştırdığıma göre, BIOS çipine özel bir programla yazılım atılıp işlem tamamlandığında sistem “fabrikadan Gigabyte anakart çıkmış” gibi davranıyormuş. Bu doğru mu, bu işlemi daha önce yapan oldu mu?

CH341A SPI programlayıcı alıyorsunuz hocam, SOIC8 test klipsi dahil olanı. Aldıktan sonra anakartın BIOS çipini bulup ve mandalı yerleştirip, CH341A ise ekstra PC'ye takıyoruz. Yazılımı indirip ve doğru BIOS buluyoruz. Bulduktan sonra yazılımı açıp çip tanımlaması yapıyoruz, içini silip ve tekrardan kuruyoruz. Evet, garanti dışı kalır, pek tavsiye etmem. Bazı modlar çalışmayabilir.
Detaylı anlatım.

Bu rehbere baktınız mı?

Ayrıca:

Bu rehbere baktınız mı?

Ayrıca:

Hocam, anakart modlanmış ise işe yarama ihtimali düşük gibi, BIOS ID uyuşmazlığı olabilir. En garantili yöntem dışardan tekrardan yazmak.

Bence kesinlikle yapma. Ayni marka model anakartlarin bile revizyon farkli oldugu zaman BIOS'lari sorun cikariyor. Eger sistem acilmazsa kurtarma icin epey ugrasrsin. Bazi anakartlarda BIOS dump gerekiyor kurtarmak icin. Direkt BIOS dosyasini yazmak bile ise yaramiyor. Bu konuda daha once tecruben yoksa yapmani tavsiye etmem. H610 anakartli sistemde Casper ile Gigabyte BIOS'u arasinda da cok fark yoktur zaten.

@3613

Hayır, daha önce hiç yapmadım. Bu konuda bir deneyimim yok açıkçası. Sadece şunu fark ettim: Gigabyte’ın resmi sitesi Casper’a göre BIOS güncellemelerini çok daha hızlı yayınlıyor. Örneğin, Casper hâlâ F14 sürümünü sunarken Gigabyte’ın resmi sitesinde F18 sürümü çoktan yayımlanmış oluyor.