EXPO kullanıp geçmek istiyorsan ASUS Gigabyte herhangi bir anakart alabilirsin.
O zaman sanirim şu an en risksiz yöntem 6000 MHz CL30 alip geçmek, peki 5600 MHz CL28 de uygun olur mu yoksa yine uğraştırır CL30 bak der misiniz?
EXPO kullanıp geçmek istiyorsan ASUS Gigabyte herhangi bir anakart alabilirsin.
Hocam dümdüz 6000-30 alın geçin.O zaman sanirim şu an en risksiz yöntem 6000 MHz CL30 alip geçmek, peki 5600 MHz CL28 de uygun olur mu yoksa yine uğraştırır CL30 bak der misiniz?
@Ayhan Dönmez Hocam ben 6000-30 olması yetiyor diye biliyorum ama. Gerçi geçen Gigabyte anakartlarla Goodram RAM uyumuyla ilgili ufak bir uyarmıştınız. Onun gibi bir şey varsa bilmiyorum.Önerileriniz icin cok teşekkür ederim hocam. Cok soru soruyorum kusura bakmayın ama yanlış bir şey yapmak istemediğim icin, hangi marka olursa olsun 6000 MHz CL30 olmssi yeterli mi yoksa marka bazında da dikkatli olmali miyim?
Normalde çip üreticisi önemli ama nedense G.Skill DDR5 in lideri bana göre. G.Skill alıpta direk RAM kaynaklı soruna rastlamadım. Zaten 6000 CL30 u Hynix den başka verebilen yok.Önerileriniz icin cok teşekkür ederim hocam. Cok soru soruyorum kusura bakmayın ama yanlış bir şey yapmak istemediğim icin, hangi marka olursa olsun 6000 MHz CL30 olmssi yeterli mi yoksa marka bazında da dikkatli olmali miyim?
Normalde çip üreticisi önemli ama nedense G.Skill DDR5'in lideri bana göre. G.Skill alıp da direk RAM kaynaklı soruna rastlamadım. Zaten 6000 CL30'u Hynix'den başka verebilen yok.
@Ayhan Dönmez hocam ben 6000-30 olması yetiyor diye biliyorum ama. Gerçi geçen Gigabyte anakartlarla Goodram RAM uyumuyla ilgili ufak bir uyarmıştınız. Onun gibi bir şey varsa bilmiyorum.
TUF ile Trident kombosu iyidir. Bende MSI kullanıyorum ama stabilize etmek için biraz zaman ayırdım ister istemezHocam ben project Zero Trident Z dusunuyordum sahsen ama MSI sorun yaşayan cok var cidden sanirim. ASUS TUF B850M yapip Trident Z de kalsam yine risk midir yoksa ne alirsam alayim 6000 30 RAM mi bakmali.
TUF ile Trident kombosu iyidir. Bende MSI kullanıyorum ama stabilize etmek için biraz zaman ayırdım ister istemez. Ha önceden de sorun yaşamadım ama benim anakartım üst seviye olduğu için problem yaşamamış olabilirim. MSI MPG X670e Carbon modeli benimki. Siz yeni topluyorken güncele kaymalısınız. TUF B850'den devam edin.
Teşekkür ederim hocamo halde ASUS TUF B850M alacagim Trident Z RAM ile sanirim
tasarimi hosuma gitti epey çünkü.
Bu kartlarda clear CMOS tuşu yok, şu aparatı da yanında sipariş edin. Clrtc pinlere bağlayın, kasanın bir kenarında dursun. Çok lazım olacak sistem boot vs. etmezse. Clear CMOS işlemi için buton niyetine kullanacaksınız, birebir aynı mantıkta clear CMOS butonu ile anakart rear I/O panelde yer alan. Ama ROG serisi hariç yok bu özellik. AM5'te ciddi ölçüde ihtiyaç, bilginiz olsun.
6000 CL36 RAM alırsan Samsung b-die çıkacak yüksek oranda, bu da manuel ayarlanır. Hynix m-die vs. gelirse de manuel ayarlamak lazım, düz EXPO problem çıkartabiliyor. En sorunsuzu SK Hynix a-die. Onun da geleceği garantisi yok, binning yapmak lazım. Alıp alıp iade edeceksin yani. 6000 CL28'ler genel olarak a-die geliyor, 6400 CL30'lar da yine a-die. 5200-5600 MT/s civarı tehlikeli, hepsi gelebilir.
PC kapalıyken bu butonu kullanırsınız, rear I/O'daki clear CMOS butonu da o şekilde kullanılmalı. Power Switch 0 konuma almaya gerek yok her iki senaryoda da. Ama tornavidayla yaparsan Power Switch 0 konumda kalsın, 10-15 saniye yıldız tornavida 2 pin arasına dokunacaksın. Eğer bu aparatı clrtc pinlere takarsan arkadaki tuş mantığında çalışır, basılı tut buna bir müddet. Bir kere basıp bırakmak yetmeyecektir, arkadaki tuşa 1 kere basıp bırakmak yetiyor. O açıdan bir tık farklı.
TUF'larda ve Gigabyte Aorus'larda clear CMOS butonu yok, BIOS flashback butonu var. Karıştırmamak lazım.