Selam, bir aralar belki konularımı görmüşsünüzdür SSD görünmeme, NVIDIA ekran kartında görüntü alamama gibi konular açmıştım evet Colorful kullanırken tuhaf tuhaf sorunlar yaşıyorum ben artık bir tek ben miyim diye merak etmeye başladım.
1- Corsair LS 60 GB SSD'yi sistem okumuyordu tuhaf bir şekilde. ASUS M4A89GTD AM3 sistemimden söktüm yedek olarak kullanıyordum, yedeklerim vardı içinde. Lazım oldu taktım SSD güç alıyor fakat okumuyordu. Aklıma benim de acaba arızalandı mı diye düştü fakat disk sırlamasını Kioxia Plus 1TB, Kioxia Exceria 960, Corsair LS 60 GB'dan Kioxia Plus 1TB, Corsair LS 60 GB, Kioxia Exceria 960 yapınca sıkıntısız okuma yaptı. Bu sefer de SSD hafif hafif takılma yaparak okuyordu, bunu da SSD'nin yaşına bağladım ben. 23.000 saat çalışma süresi vardı.
2- RX 590 ekran kartını çıkartıp, GTS 250 kartımı takınca sistem görüntü vermiyordu, ben de elime olan R7 240 ile görüntü alıyordum. Her ne ise GTX 1080 Ti aldım sonra onu takınca da görüntü vermiyordu, R7 240 kartta UEFI çalıştırıp Valorant vs oynayıp da 1080'de görüntü alamayınca hayliyle tuhafıma gitti. Hiçbir şekilde görüntü yoktu. BIOS vs. gelmiyordu, R7'yi takıp CSM açıp kapatarak vs birkaç ayarla daha görüntü alabildim zar zor. Dün de oyun oynarken aniden görüntü gitti ekranda kırmızı çizgiler oldu anlık görüntü gitti, klavyem tepki veriyordu, müzik dinliyordum devam ediyordu galiba yazılımsal çökme oldu. Reset attığımda Windows güncelleme yapmaya başladı. AMD kartta hiçbir şekilde sorun yaşamayıp NVIDIA karta geçince çökmeler vs yaşayınca tuhaf oluyor.
3- Kendi kendine BIOS resetlemesi. Evet kendi kendine yapıyor, sisteme start veriken kendini 3 kere kapatıp açıyor, o anda RAM MHz vs resetleniyor, 2400 MHz düşüyor. BIOS'a girip kurcalayınca 3600 MHz tekrar yükseliyor tabii. 2600X kullanıyorum ama 3733 MHz ile de kullandım sistemi. Her ne kadar hata verse de tuhaf geliyor bu olay.
4- 1012 BIOS'u ile birlikte AMD OC setting eklendi, PBO gibi ayarlar yapabiliyorum orada ama ben açamıyorum. Nedense 1013 BIOS'u geldi, ben de artık çalışmayacağını düşündüğüm için güncellemiyorum ama o da X3D işlemciler için PBO eklentisi o da sadece 5800X3D 5700X3D vs hala destek eklemediler.
5- Anakartta bulunan LED kontrolü bazen sapıtıyor. Bu ledleri i-Game Center ile kontrol ediyorum anakartın yazılımı. En son gelen i-Game Center güncellemesinden sonra LED'ler bazı modlara geçiş yapmıyor, yapsa bile en üstteki LED çalışmıyor, 2-3 mod düzgün çalışıyor adamakıllı.
Ve şunu da ekleyeyim;
Eki Görüntüle 182883
Fan bölümüne geldiğimizde ayarsızlığı görüyorsunuz değil mi?
fan 1 735 RPM, fan 2 2265 RPM. Thermalright Peerless Assassin 140 kullanıyorum, 2 fanlı soğutucu 2 slot da dolu. Fanlar aynı hızda dönüyor, 2265 RPM okuduğu anakartın chipset fanı gene de hata var demek bu.
Benim başlıca yaşadığım sorunlar AM4 kanadında AM5 kanadında var mı bu sorunları yaşayan arkadaşlar?
Mobo; Colorful X570M Gaming Frozen V14.