yekovv
Gelişen
Aynen hocam, Core Ultra tarafında olayın sadece çekirdek frekansı olmadığını kurcaladıkça daha net anladım. Ring, NGU, D2D ve memory tarafı gerçekten birbirine bağlı çalışıyor. Eski LGA1700 tarafı daha düz ve anlaşılırdı ama bunda da ayar alanı baya geniş.Core Ultra serisine geçmememin bir nedeni de RAM gecikmelerinin maalesef çok yüksek olması. LGA1700 monolitik yapıda olduğu için bu konuda biraz daha idare ediyordu ama DDR5 sürekli Gear 2 kullanıldığı için bunu telafi etmek adına çok yüksek hızlı bellekler gerekiyor. Core Ultra’da bu yüzden CUDIMM ile 8000-9000 MT/s gibi hızlar kullanılıyor.
Yine de BIOS’taki bazı ayarlarla gecikmeyi bir nebze düşürebiliyorsun. En azından senin belleklerle alt timing’leri iyi optimize edersen ekstra fayda sağlayabilir. AIDA64 üzerinden bellek benchmark’ı yapıp gecikme değerini de kontrol et, o da gerçekten fark yaratıyor.![]()
AIDA64 gecikme testini ben de merak ettim açıkçası. Şu an kullandığım sistem ayarlarıyla birazdan testi alıp sonucu buraya paylaşacağım.