Core Ultra serisine geçmememin bir nedeni de RAM gecikmelerinin maalesef çok yüksek olması. LGA1700 monolitik yapıda olduğu için bu konuda biraz daha idare ediyordu ama DDR5 sürekli Gear 2 kullanıldığı için bunu telafi etmek adına çok yüksek hızlı bellekler gerekiyor. Core Ultra’da bu yüzden CUDIMM ile 8000-9000 MT/s gibi hızlar kullanılıyor.

Yine de BIOS’taki bazı ayarlarla gecikmeyi bir nebze düşürebiliyorsun. En azından senin belleklerle alt timing’leri iyi optimize edersen ekstra fayda sağlayabilir. AIDA64 üzerinden bellek benchmark’ı yapıp gecikme değerini de kontrol et, o da gerçekten fark yaratıyor. :D
Aynen hocam, Core Ultra tarafında olayın sadece çekirdek frekansı olmadığını kurcaladıkça daha net anladım. Ring, NGU, D2D ve memory tarafı gerçekten birbirine bağlı çalışıyor. Eski LGA1700 tarafı daha düz ve anlaşılırdı ama bunda da ayar alanı baya geniş.

AIDA64 gecikme testini ben de merak ettim açıkçası. Şu an kullandığım sistem ayarlarıyla birazdan testi alıp sonucu buraya paylaşacağım. 😄

AIDA64 testini aldım hocam. Şu an kullandığım 200S Boost + manuel OC profilinde, RAM 6800 MT/s CL36-48-48-104 CR2 iken sonuçlar şöyle çıktı:

Read: 101.74 GB/s
Write: 97.9 GB/s
Copy: 96.87 GB/s
Latency: 82.2 ns

Alt timing’lere hiç dokunmadım, sadece XMP 1 üzerinden 6800 MT/s’e çıkardım. Açıkçası latency değerini ben de merak ediyordum; ilk ölçüm bu şekilde geldi. Görünen o ki burada hâlâ timing tarafında oynanacak alan var. 😄
1791201484825.webp

Son düzenleme:
Aynen hocam, Core Ultra tarafında olayın sadece çekirdek frekansı olmadığını kurcaladıkça daha net anladım. Ring, NGU, D2D ve memory tarafı gerçekten birbirine bağlı çalışıyor. Eski LGA1700 tarafı daha düz ve anlaşılırdı ama bunda da ayar alanı baya geniş.

AIDA64 gecikme testini ben de merak ettim açıkçası. Şu an kullandığım sistem ayarlarıyla birazdan testi alıp sonucu buraya paylaşacağım. 😄

AIDA64 testini aldım hocam. Şu an kullandığım 200S Boost + manuel OC profilinde, RAM 6800 MT/s CL36-48-48-104 CR2 iken sonuçlar şöyle çıktı:

Read: 101.74 GB/s
Write: 97.9 GB/s
Copy: 96.87 GB/s
Latency: 82.2 ns

Alt timing’lere hiç dokunmadım, sadece XMP 1 üzerinden 6800 MT/s’e çıkardım. Açıkçası latency değerini ben de merak ediyordum; ilk ölçüm bu şekilde geldi. Görünen o ki burada hâlâ timing tarafında oynanacak alan var. 😄
Eki Görüntüle 283628
82 ns şu ana kadar gördüğüm en yüksek gecikme olabilir. AM5’te 6000 MT/s Gear 1 çalıştığı için 60-65 ns seviyeleri görülebiliyor ama bu değer bayağı yüksekmiş. Acaba BIOS’ta oynamalar yapmadan önce 90 ns falan mı vardı? :D

En azından Core Ultra CUDIMM ile belki 60-70 ns seviyelerine inmek mümkün olabilir.

82 ns şu ana kadar gördüğüm en yüksek gecikme olabilir. AM5’te 6000 MT/s Gear 1 çalıştığı için 60-65 ns seviyeleri görülebiliyor ama bu değer bayağı yüksekmiş. Acaba BIOS’ta oynamalar yapmadan önce 90 ns falan mı vardı? :D

En azından Core Ultra CUDIMM ile belki 60-70 ns seviyelerine inmek mümkün olabilir.
Evet hocam latency yüksek ama ben buna tek başına çok takılmıyorum. Sizde 48 ns civarı gecikmeye karşılık read ~60 GB/s, bende ise 82 ns civarı olmasına rağmen read ~102 GB/s, write/copy da 97 GB/s civarında. Yani mimarilerin karakteri farklı; biri düşük latency, diğeri yüksek bandwidth tarafında güçlü.

O yüzden sadece ns değerine bakıp “bu kötü” demek bence eksik kalıyor. Özellikle büyük veri aktarımı ve bant genişliği isteyen işlerde 100 GB/s üzeri değerler ciddi avantaj. Tabii oyun gibi latency hassas senaryolarda 48 ns’nin avantajı ayrı. En doğrusu gerçek uygulama ve oyun sonuçlarıyla bakmak :D

Evet hocam latency yüksek ama ben buna tek başına çok takılmıyorum. Sizde 48 ns civarı gecikmeye karşılık read ~60 GB/s, bende ise 82 ns civarı olmasına rağmen read ~102 GB/s, write/copy da 97 GB/s civarında. Yani mimarilerin karakteri farklı; biri düşük latency, diğeri yüksek bandwidth tarafında güçlü.

O yüzden sadece ns değerine bakıp “bu kötü” demek bence eksik kalıyor. Özellikle büyük veri aktarımı ve bant genişliği isteyen işlerde 100 GB/s üzeri değerler ciddi avantaj. Tabii oyun gibi latency hassas senaryolarda 48 ns’nin avantajı ayrı. En doğrusu gerçek uygulama ve oyun sonuçlarıyla bakmak :D
Hocam benim bellek DDR4 :D bandwidth o yüzden düşük, DDR5'te Z790 ile 120 GB bandwidth, 50 ns gecikme alınıyor yine.

Hocam benim bellek DDR4 :D bandwidth o yüzden düşük, DDR5'te Z790 ile 120 GB bandwidth, 50 ns gecikme alınıyor yine.
Doğru hocam, DDR4 olduğunu atlamışım 😄 O zaman 60 GB/s tarafı gayet normal. Zaten eski sistemimde de Crucial Ballistix 3000 MHz CL15 kit kullanıyordum, onu zamanında CL13’e kadar sıkılaştırmıştım; RAM timing kurcalamaya yabancı değilim yani.

Bunda da biraz timing tarafına girmek lazım gibi duruyor. Şu an 6800 CL36 kullanıyorum ve alt timing’lere hiç dokunmadım. Meraktan 6400’e geri çekip AIDA64 yaptım; 6400’de 85 ns, 6800’de ise 82.2 ns geldi. Bandwidth de 6800’de daha yüksek çıktı. Yani benim sistemde 6800 net daha iyi görünüyor.

Şimdi 6800’ü koruyup tRFC, tREFI ve diğer alt timing’leri sıkılaştırarak latency’yi biraz daha aşağı çekebilir miyiz ona bakacağım. 75-80 ns bandına inebilirsek güzel olur gibi. 😄
1791202519882.webp

Doğru hocam, DDR4 olduğunu atlamışım 😄 O zaman 60 GB/s tarafı gayet normal. Zaten eski sistemimde de Crucial Ballistix 3000 MHz CL15 kit kullanıyordum, onu zamanında CL13'e kadar sıkılaştırmıştım; RAM timing kurcalamaya yabancı değilim yani.

Bunda da biraz timing tarafına girmek lazım gibi duruyor. Şu an 6800 CL36 kullanıyorum ve alt Timing'lere hiç dokunmadım. Meraktan 6400'e geri çekip AIDA64 yaptım; 6400'de 85 ns, 6800'de ise 82.2 ns geldi. Bandwidth de 6800'de daha yüksek çıktı. Yani benim sistemde 6800 net daha iyi görünüyor.

Şimdi 6800'ü koruyup tRFC, tREFI ve diğer alt Timing'leri sıkılaştırarak Latency'yi biraz daha aşağı çekebilir miyiz ona bakacağım. 75-80 ns bandına inebilirsek güzel olur gibi. 😄Eki Görüntüle 283630

Bellek fiyatları da maalesef çok yüksek. Ucuz olsa Core Ultra için CUDIMM alırdın, 8000-9000 MT/s hızlarda bu kadar gecikme olmazdı muhtemelen ama Hynix bellek ise yine bir miktar tuning edilir.