• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Corsair 6200MHz CL28 RAM VDDP Voltaj Ayarları ve ZenTimings 1:1 Mod Stabilite Deneyimi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 11115
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 294
  • Görüntüleme Görüntüleme 8B

Hocam bu kısımdan.

Yani anakarttan okunan voltaj verileri tam doğru değil. O yüzden burayı çok önemsemeyin. Önemli olan svı3 tfn verileri. Orası en gerçeğe yakın verileri gösteriyor çünkü direkt CPU'dan okuyor.

JEDEC'e alıp oyunları çalıştırdığımdan beri bu 9800X3D'de özellikle RAM tarafına overclock yapmanın ne kadar anlamsız olduğunu gözlerimle gördüm. Belki 9700X gibi 3D katmanı olmayan bir işlemcide RAM overclock oyunlarda önemli ölçüde katkı sağlayabilir ancak bizim işlemcide aldığımız gain o kadar minimal ki. Dümdüz 6000 MHz ve 2000 fclk ile çalıştırsak bile kaybedeceğimiz FPS farkı çok az olacak muhtemelen. Tabii bazı oyunlar RAM bandwith ve timinglerde çok fark yaratıyor ancak o durumda bile X3D işlemciye sahip olduğumuz için fark yine çok olmayacak.

RAM'de en önemli şey trefi değeri ve tRC. Ondan sonra primaryler var trcdwr, tRCDRD, tRP, tRC bunları da birer tık aşağı aldıktan sonra ister 6400 MHz 2133 fclk yapmışsınız ister 6000 MHz 2000 fclk yapmışsınız pek yansımıyor oyunlara. Alabileceğimiz performans katkısı en fazla sentetik testlerde ortaya çıkıyor. En azında 9800X3D için böyle.

Bizimkisi sadece psikolojimizi rahatlatmak.

Zevkine uğraşıyorum zaten, artık uzmanı olduk bu işin, ötesi yok. Neredeyse her şeye hakim sayılırız, imkan verilse 8400 falan açabiliriz yani her an Ama gereksiz bu işlemciye zaten dediğin gibi, bir de dual ccd değil bu, 6200-6400 1:1 en iyi çalışıyor şu anda 9800x3d'de. Ben yapabileceğim en tight yaptım, twtrl 12 boot etmedi kırmızı yaktı yine, safe boot attı anakart, yoksa sıfırlamakla uğraşacaktım bir de twtrs 3 twtrl 14 olabiliyor 6400'de, trdwr de 14. trcdwr 8 oluyor ilginç şekilde @11115 Ben de speed düşürmedi bir de bunları tight yapmak, aksine artırdı. c28'de gdm enable iken 250 alıyordum Karhu'da.

@11115 Bendeki VDDIO değeri gerçek bu arada, 40-50 mV fazla veriyor, BIOS'ta da yanlış yazacak değil herhalde, bilmiyorum. SoC gerçek değeri yük altında 20 mV düşürüyor 15-20 arası. Diğer sensör VRM'deki zaten, önemsiz o ama onun da 1.35 olmaması gerekirdi, HWiNFO BIOS ile eşit gösteriyor yani, baktım bu voltajlara. PSU için de baktım 12V,5V program ile BIOS birebir tutuyor. Senin anakart+ PSU tam nokta atışı değer veriyor her şeyi, çok şanslısın.

@11115 Şu an tek sıkıntı işlemci tam anlamıyla her şeyin limitinde, o sebepten dolayı +5 derece arttı oyunlarda, IMC kan ağlıyor. Ama bunu haketti bu IMC, yapacak bir şey yok. Daha tight yemiyor, kit + IMC limiti bu verdiğim değerler. trrds 4 tfaw 20 de anlamsız zaten oyunlar için riskli.

@11115 Yazmaya etki eden timinglerin oyuna etkisi yok diyebiliriz, okuma çok etkili ama o da minimal bizim işlemciden dolayı. tRCDRD önemli mesela ama farkını hissedemezsin, cas latency zaten önemli ama 3d'de hissetmek yine zor. tRFC, tREFI + tRC dediğin gibi en çok etkili olanlar alt zamanlardan.

Son düzenleme:

Twtrl neden 12 yapmaya çalışıyorsunuz ki . Ben 24 kullanıyorum sorun çıkartmasın diye. Bz bütün Hynix'lerde 16'de twtrl sorunsuz çalıştırabildiğini söylese de gerek yok. tWTRS neden 3 yapıyorsunuz ki mesela .

Benim 12v anakart read oyuna girdiğimde ya da yüke girdiğinde 11.90'lara kadar düşüyor. Boştayken öyle. Ama yani çok da önemli değil. Zaten 11.6, 11.7'lere kadar sorun olmuyor diye biliyorum.

Benim tWTRS 4müş. Onu da bir ara 6'ya çekeyim. Sizin sayenizde gördüm fazla tight kalmış o

Zevkine yaptım tamamen, limiti görmek istedim IMC+kit için ama +5 derece artırmasaydı iyiydi. 1-2-0 ile birlikte çok zorladı. c30'dan ötesi de dayanmıyor zaten IMC limit c28 benim 6400'de. 1.28 SoC'da açamıyor 7/24. 1.29'da tam açar. Onu da anakart veremıyor, ben 1.3 SoC yaptığımda FCLK stabiliteyi göçertip ya training bozuyor ya da crash veriyor oyun falan. @11115

Bir de dediğim gibi c30 ile c28'in hızını yakalamış oldum, negatif etkilemedi yani bende, onu da görmüş oldum. Bazıları twtrl 12 yapabiliyor çünkü, kit ya da imc sorunu bu ama önemsiz bir şey tabi, sentetik için önemlidir önemliyse. 4-16 ikilisini %95 yapar.

Dual Rank'ta GDM Disable ya da çok tight istesen de yapamazsın, çok uğraşırsın. 6000'de belki yaparsın. 6400'de bu şekilde SR bellek gibi açman mümkün değil DR belleği, zira gerek de yok. Zaten hızlı çalışıyor belleklerin, FCLK da 2200'de. Ötesi gereksiz. 6200 1:1 6400 1:1'in ötesi saçma 9800x3d'de, sentetik için gerekli sadece.

Ama ZenTimings'te zihinsel engelli bir arkadaşın bana dediği gibi, zihinsel engellilere hakaret olacak gerçi başka bir şeye benzetemedim, U-DIMM non-ECC destekleyen anakarta diyor ki ECC server RAM tak. ZenTimings de balon çıktı kısaca. 3-5 adam dışında tam olarak adam göremedim orada. @11115

Adam şey dedi, burası sadece ve sadece 2v verip 6800 c24, 8800 c30 yapanların yeri, başka hiçbir şey paylaşılmıyor. Eğer gerçekten stabilite istiyorsan kimseye bir şey sorma, git ECC RAM al tak, sonra EXPO Disable yap, en son EXPO Enable yap. O kadardır şu işle uğraşıyorum da hiç kafam bu kadar iyi olmamıştı. Bunun kafasına erişmek için ne kullanmış olabileceğini tahmin ediyorum ama şu an buraya yazamam onu. Zaten konuları silmeye yer arıyorlar, adamlara malzeme vermeyelim boş yere. İnsanlar okuyup faydalanır belki bir gün bunları.

Bir de söylediği şeylere o kadar inanmış ki, c32'nin altı yapanları ya da tight zaman girenleri hiç anlayamıyorum diyor. Ne faydası var, Karhu dünyanın en kötü yazılımı diyor. Niye şamar oğlanına çevirmiyorlar bu adamı oradaki şahıslar anlam veremedim.

Bu arkadaşı, benim konuya gelip de sıfır bilgi ve katkı ile tüm mesajlara dislike atan, AMD Fanboy'u arkadaşa çok benzettim, kulakları çınlasın.

@11115 Bir tWTRS için trainletme ya şimdi, faillerse ne olacak. Gerçi sende tuş vardı değil mi, pardon unutmuşum. Kendimle karıştırdım bir an.

Son düzenleme:

Zt'de kavga ettiğim, kavga demeyelim de boş yapan 2-3 insanla karşılaştım. Ki bana boş yapan eleman sana denilen şeyin benzerini söylemişti. Asla emin olamazmışım stabil olduğundan. Asla en iyi ayarları bulamazmışım falan. Benim için en iyi deyip geçtim. Ha biraz da laf soktum. Duygusal bakıyorsun bence. Yapma. Bana faydası olan da birçok insan oldu dom, chew gibi...

Böyle terslemelerine sinir oluyorum sadece, bu ego nedir yani, 3-5 cevap yazacaksın, konudan anlamıyorsan hiç konuşma daha iyi. Zaten %5-10'luk kısım iyi gibi duruyor konuşmaya katılanlardan. Senin bahsettiklerin de öyle zaten. Neymiş c32 altı anlamsızmış, sıkı zamanlar anlamsızmış vesaire. ECC RAM tak diyor adam, sonra EXPO Disabled yap diyor, bu anakartlar non-ECC U-DIMM destekliyor şu anda, AMD'de CUDIMM desteği bile yok, bilmiyor mu yani bu adam bunu. @11115

Egolu insanlardan, her şeyi kendisinin çok iyi bildiği gibi düşünen insanlardan, 1 cevap dahi yazmaya üşenen tiplerden hep nefret etmişimdir. İstersen 6800 c24 aç yani, hiçbir anlamı yok, sorulan soruya cevap vermiyorsan ya da alay ediyorsan. ZenTimings DC'sinde de fazlasıyla var bunlardan dikkatli bakarsan. Yardımseverler ve işten anlayanları ayrı kefeye koyuyorum. Ama bence oran olarak %10 gibi duruyor, geri kalanı gereksiz insanlar ve bazılarının tek işlevi biri bir soru sorduğunda Newbie ise terslemek. Orada 8400 yapan adama ağzını açamıyor ama anlatabildim mi, buna gıcık olmuşumdur ben hep hayat boyunca.

O cevabı yazacağına hiç yazmasa daha iyi, ben utandım adam yerine. Bilmiyorsan yazma kardeşim ya meşgul etme yani, zamanlar çöp diyor, sonra bunu gören 3-5 kişi destek verdi zaten, gayet iyi zamanlar dedi.

Bizim ülkede böyle bir Discord ya da ortam olmadığı için, bu adamlara muhtaç olduğumuz için oluyor bunlar aslında. Biz baksana forumculuğu bile beceremiyoruz, nokta virgül soru işareti bakıyor adamlar Onu geç tüm konuyu dağıtıyorlar, neyse. Bu konu senin konun, bari bunu dağıttırmayalım

Gerçi ülkede Discord yasaklanmıştı değil mi ya, ben bunu unuttum Ben de nelerden bahsediyorum abi, yok Discord grubu olacakmış da bilmem neymiş de. Yakında forumlar da kapanırsa şaşırmam. Zaten bir önemi kalmadı benim için de, sizle tanışmış oldum sadece, tek kazancı bana o oldu. Fazladan 3-5 kişiyi tanıdım, sohbet ettim. Zaten konu sahiplerine saygı asla yok hiçbir forumda, o yüzden uğraşmaya değmez.

Son düzenleme:

Çok fazla dağınık bilgi vardı. O yüzden konuyu dağıttılar. Ego yapan insanlarla muhatap olmayın. Kale almadığımı, fikirlerinin benim için önemsiz olduğunu söylüyorum sonra cevap yazmıyorum. Zt Discord'unda öyle yaptım. Kuduruyorlar ama kudursunlar. Egolarını zedelemek hoş oluyor

Yine de bir anlamı vardı o konunun, o kadar uğraşmıştık etmiştik, kim neden rahatsız oldu anlamış değilim. O zaman sarı sitedeki ana 7800x3d-9800x3d konuları da kapansın, olsun bitsin. Asıl dağınık bilgiler, trash talk orada değil mi

İnsanlara batıyor bir şeyler işte, meyve veren ağaç taşlanıyor. Şimdi daha mı iyi oldu, kimse yüzüne bile bakmıyor. 10k görüntülenmeyi geçmişti, 50k bile olurdu belki zaman içinde. Belli ki işin içinde başka bir iş var.

Ben alacağımı almışım, yapacağımı yapmışım zaten. Yardımcı olabildiklerime de olmuşum, daha elimden bir şey gelmez. Ne yaparlarsa yapsınlar, kendileri kaybetti. Forumculuk çok umrumda değil benim. Ama o konu kapanmamalıydı nolursa olsun. Sarı sitede açsam kapanmazdı, bilerek burada açtım. Bura da balon çıktı.

Ben de Nebi gibiyim bundan sonra, engelleyip geçeceğim Adama yazdım dayı engellemekten sıkılmadın mı artık diye, sorun yok 2 kere şans veriyorum, 3.'de engelliyorum yazdı @11115 Çok güzel bir hayat felsefesi ya, ben bunu daha önce düşünemedim.

Acısıyla tatlısıyla buraya kadarmış diyelim. Ben daha girmem gibi duruyor, arada uğrarım belki. Zaten kimse yok artık, geriye bir tek sen kaldın cevap veren Diğerleri beni kale almıyor sanırım. Teşekkürler tekrardan her şey için. Bazı şeyleri tadında bırakmak lazım, ben de gereksiz uzattım zaten, sırf muhabbet olsun zaman geçsin diye, başka amacı yok. Bu kadar uğraşmak çok anlamsızdı zaten en başından beri.

Son düzenleme:
ramler teknik servisteydi zaten sen de biliyorsun o süre zarfında konuya yazmayınca kimse kaale almıyor triplerine neden girdiğini anlayamadım. teknik servisten bugün geldi memteste sıfır hata çıkmış zaten başka bir sonuç da beklemiyordum, formalite icabıydı. ramleri verdiğim gibi geri aldım beklediğim gibi yani o yüzden sessizliğin sebebi ilgisizlik değil, elde malzeme yoktu. Senin timing'leri de denedim en son attığın zt yi sistem boot etmedi 2200 flck oyunlarda garip bi ses çıkartıyor çıtlama sesi gibi, 2133'te böyle bir durum yok. Bugün test etme fırsatım oldu zaten, bende buraya zaman geçsin diye değil elimizde ne varsa paylaşalım birbirimize katkımız olsun diye giriyorum. Kendi yazdıklarını değersizleştirip sonra da kale almıyor demek samimi durmuyor

Ben de öyleydi başta da, sonra hem size yardımcı olmak hem de zaman geçirmek için yazdım, konu da dağılınca hepten dağıldık zaten. 2200 stabil değil, ondan ses sıkıntısı yapıyor 2133'te kalman lazım. Son attığım aşırı agresif, C28 denedim sistemi dondurdu, tRDWR 14 izole ettim C28'de o dondurtuyor sanırım. Genel geçer söylemiştim onu ya üstüne çok alınma @behramabi

Seni uyarmıştım bir de göndermemen konusunda, ya direkt geri yollarlar ya da para iadesi alırsın, boşa zaman kaybetmiş oldun. Şans bile denemeye gerek yok, benim şansıma parayı verdiler yani sadece o da 4K bir şeydi, vermese daha iyiydi, 1 ay gitmişti boşa çünkü. TR'de garantiye bulaşmaman lazım, ben çok önceden öğrendim bunu. Senin sıkıntın yeterli voltaj veremediğin için stabil kalamıyorsun, o da bir şeyleri corruptlıyor zaman içinde. Benim bak bir tek C28 yapmam bile BIOS'a ve Windows'a girememem ile sonuçlandı. Karhu'ya bastığım an dondurttu sistemi direkt ve corruptladı bir şeyleri yine. tRDWR 14 agresif bir değer m-die için zaten, C30'da stabildi 28'de patlatıyor neden bilmiyorum 2 kere denedim, izole ettim onu. @behramabi

Bir de hep kitten cevap yazıyor ya, insan yalnız hissediyor o açıdan böyle bir söylemde bulundum. Aranızda en sabırlı kitten çıktı yani, diğerleri dayanamadı daha fazla. Bu yola 3-5 kişi çıktık sonuçta, kala kala 2 kişi kaldık. Çok da haksız sayılmam bence bak ünsal çekti gitti, ne yaptı acaba merak içindeyim. Seni de merak ettiğimden öyle bir serzenişte bulundum.

Bu parçalar ile daha fazla uğraşmaya değmez bence. Senin de yapacağın en iyi şey 6200 C30 olur o RAM ve anakart ile, ötesini yapamazsın. 1.43'te 6200 C30 anca açıyor bunlar çünkü. Alt zamanları da aşırı sıkı girmeden devam edersin, FCLK 2133-2167 hangisi oluyorsa onunla yola devam edersin, yapacağın bu olur. A-die olsaydı voltaj kilidi olmasaydı istediğini deneme şansı olurdu. @behramabi

@behramabi şu zt DC'sinde biri terslemisti ya geçen, ona sinirliydim, o yüzden genel geçer böyle bir şey yazdım buraya. O yüzden çok üstüne alınma, boş ver. Herkes kendine bundan sonra zaten. Yapacağımızı yaptık, yine yardımlaşır ederiz, sıkıntı yok. Bu aralar isyandayım biraz. İşler düzgün gitmiyor.

İçinden geçtim yine PC'nin zaten, keşke C28 denemeseydim, tRDWR 14 patlattı sanırım izole ettiğimde yine o dondurdu çünkü. Kaybedecek bir şeyim yok makinede de, sonu iyi sonuçlanmıyor, BIOS'un da içinden geçti, Windows'un da, affetmiyor 6400 işte, her şey sınırda FCLK 2200 SoC 1.29 Nitro zaten 1-2-0. hata kaldırmıyor bu işler. @behramabi

@behramabi bak şimdi bu C28 mevzusundan sonra inat ettim, denemeye devam ettim. Vddıo 1.45 ve vddp 1.1'de 30. Dk hata verdi. Vddp 1.0 ve vddıo 1.4'te sıkıntı yok gibi. Sebebi anlamak zor, C30'da bu hata veren değerler stabildi. O yüzden C28 bulaşmak akıl karı değil, anlayamadığım bir şeyler var, garip yani. 1-2-0 Nitro'yu zaten Auto 0.95 vddp kafadan açamıyor. tRDWR 14 de C28'de göçertti. 30'da stabil.

A die olsa kafa çok rahat olacaktı, gdm disable de daha kolay, m de olmuyor işte, sevmiyor m. Sen de o RAM'leri satıp 6400 C30 al kafan rahat etsin derim. 1.4'te direkt açarsın. İşlemcin de açıyorsa tabii, daha onu tam öğrenemedin voltaj kilidi yüzünden. @behramabi

En kötü aynı 1.4 voltajda 6200 C28 kullandım ben 6400 C30 RAM'leri, gayet iyiydi, en tight halde stabildi, 120 ns sadece testte hata verıyordu, 120 ns gerçektem yapamıyor mu a olmasına rağmen onu çözememiştim, 40 dereceydi testte.

@behramabi RAM'ler elindeyse, 6200 C30 gdm disable stabil olarak açmaya çalış, 1.42 yeterli gelir ona. 1-2-1 Nitro yeterli olur, gdm disable + 1-2-0 çok zorluyor, kit zaten m. Ben de 6200 C28 1-2-0 1-2-1 bakacağım.

6200 C28 gdm disable böyle veriyor 1-2-0 Nitro ile işlemci stoktayken, gayet iyi. C26 6.8'e daha yakın verir. 7 s altında kalsan yeterli bence ama 7800X3D için farklı tabii bunlar bir tık Boost clock ile de alakalı bunlar. +200 verince 0.1-0.2 oynatıyor, gdm disable kafadan 0.1 veriyor mesela, bellek erişimi hızlanıyor. Stabilite zor, kit a bile değil zaten, lanet olasıca 6400 açmak bile stabil büyük başarı bunda zaten. 1.55 civarına 6400 C28 açabiliyor gibi görünüyor bende de, şu anlık uğraşmak iyi değil, hava sıcak ve limitte. Dediğim gibi yap sen de. @behramabi 6200 C30-36-36 gdm disable dene, hata verirse 36'ları 37 yap, 37 stabil açar.
Saçma sapan vddıo ve Vddp'de failliyor, limitte uğraşırsan en ufak şeyler böyle etkiliyor. 6400 C30 da mantıksız, 6200 gdm disableden kötü performansı var her açıdan.

@behramabi böyle deneyip yazarsın, Nitro 1-2-1 yap vdd 1.42 C30 yap, rd ve RP 36'da hata varsa 37 yap. RAM'lerde fan yoksa tRFC ve trefı kıs, trefı 50k tRFC 527 dene, hata alma önce. Gerisi çalışacaktır, SCL belki 4 açamayabilir, onu 5 yaparsın.

İlk etapta 8-8-32-4-16 kısmını da 8-12-32-6-24 yap sonra halledersin bu kısmı. Hata yeme 6200 C30'da önce. @behramabi bunları önerebilirim.

Kapatacağım PC'yi daha kenara koyacağım, sıktı RAM işi ya. Her türlü her şeyi açıyor da ımc yapamıyor bir yerden sonra, 7/24 stabilite zor. 6400 zorlamıcan bu yüzden bu anakartlarda. Apex olsa kralını açarsın zorlanmadan. Böyle limitte takılarak acı çekmezsin. 6200 C30 gdm disable aç, kafan rahat eder en azından. 6400'den her türlü iyi bu anlattığım sana. @behramabi

CAS latency ile TRDWR'nin ne alakası var mesela yani, C30'da sen 14'ü aç, 28'de makinenin içinden geç, akıl alır gibi değil gerçekten. Bir daha tight might açmam ben bunları

Zaten boşa uğraşıyoruz, işlemci 3D, FPS katkısı yok bu işlerin, 3-5 ancadır, tek katkısı %1 artışı, oyundaki akıcılık. O da hissedebilirsen yani, 4K'da zaten fark sıfır. Aylarca boşa uğraştık kısaca, makinenin içinden geçtik. Düzgün ayarlayamazsan FPS ve %1 düşürüyor bir de, şu FCLK falan özellikle emin değilsen.

@behramabi sen bence bu konu da dağılmadan bir an önce, her şey taze iken bu işi hallet kenara koy, sonra beni de bulamazsın belki ben arada yok oluyorum, zor geri gelirim. Baktım sen içerlemişsin, sana cevap yazmak için geri döndüm bugünlük senin hatrına yani, yoksa kimse geri döndüremez beni ünsal bir iki kapıyı tıklatırsa belki ona da dönerim. İkinizin hatrı var, denilenleri yanlış anlamayın, arada olur öyle.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…