AKINCILAR

Becerikli
  • AMD R7 9800X3D
  • ASUS ROG STRIX X870E-E Gaming Wi-Fi
  • Sapphire Nitro 9070 XT Nitro+
  • G.SKILL TZ5 Neo RGB DDR5-6400MHZ CL32 32GB (2X16GB)
Valorant'ta arada bi' micro-shutter problemi oluyor. RAM ayarına manuel dokunmak istiyorum.
Daha önce hiç manuel RAM ayarı yapmadım, sıfır bilgim var. Şu an AMD EXPO 1 açık, frekansı 6000 MHz'e sabitledim ve 1:1'de çalışıyor.

Aldığım RAM kitlerinin linkini aşağıya bırakıyorum. SK Hynix A-Die chipsetine sahip. Özellikle BIOS ayarlarından şuraya girip şunu yap derseniz sevinirim. Resimli görsel olursa da süper olur :)
@Ayhan Dönmez

Screenshot_1.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
  • AMD R7 9800X3D
  • ASUS ROG STRIX X870E-E Gaming Wi-Fi
  • Sapphire Nitro 9070 XT Nitro+
  • G.SKILL TZ5 Neo RGB DDR5-6400MHZ CL32 32GB (2X16GB)
Valorant'ta arada bi' micro-shutter problemi oluyor. RAM ayarına manuel dokunmak istiyorum.
Daha önce hiç manuel RAM ayarı yapmadım, sıfır bilgim var. Şu an AMD EXPO 1 açık, frekansı 6000 MHz'e sabitledim ve 1:1'de çalışıyor.

Aldığım RAM kitlerinin linkini aşağıya bırakıyorum. SK Hynix A-Die chipsetine sahip. Özellikle BIOS ayarlarından şuraya girip şunu yap derseniz sevinirim. Resimli görsel olursa da süper olur :)
@Ayhan Dönmez

Eki Görüntüle 222142

İlk iş BIOS Default çekip atacağım sürüme güncelle. Değerleri vereceğim. 6400 MT/s 1:1 mod açabiliyor mu işlemci, daha önce denedin mi? Ya da 2233 FCLK Boot ediyor mu?

İlk iş BIOS Default çekip atacağım sürüme güncelle. Değerleri vereceğim. 6400 MT/s 1:1 mod açabiliyor mu işlemci, daha önce denedin mi? Ya da 2233 FCLK Boot ediyor mu?

6400 MT/s alınca 1:2 moduna düştü. Ondan sonra UCLK DIV1 MODE: UCLK=MEMCLK ayarına çekip FCLK değerini dediğin gibi 2233'e alıp sistem açıldı. Şu anda 6400 1:1 olarak gözüküyor.

Screenshot_2.webp

Yok beta sürüm olduğu için henüz güncelleme yapmadım. BIOS üzerinde birkaç ayarım var tekrar yapmak istemedim :) Ama Asus sayfasındaki son sürümdeyim.

@AKINCILAR Ona güncelle deme sebebim AGESA ile birlikte bellek kontrolcü davranışı değişti. Ama bu BIOS'ta da stabil edebilirsin, sorun yok o açıdan. Beta olması sıkıntı çıkartmaz, ASUS tarafı stabil genelde. Bu 3. Beta olduğundan resmi sürüm olarak gelecek birebir aynısı, ama henüz değil.

@AKINCILAR ona güncelle deme sebebim AGESA ile birlikte bellek kontrolcü davranışı değişti. Ama bu BIOS'ta da stabil edebilirsin, sorun yok o açıdan. Beta olması sıkıntı çıkartmaz, ASUS tarafı stabil genelde. Bu 3. beta olduğundan resmi sürüm olarak gelecek birebir aynısı ama henüz değil.

Şimdi yapmamız gereken başka bir şey var mı her şey bu kadar mı patron?

Yok beta sürüm olduğu için henüz güncelleme yapmadım. BIOS üzerinde birkaç ayarım var tekrar yapmak istemedim :) ama ASUS sayfasındaki son sürümdeyim.

1769557750918.webp

@AKINCILAR böyle bak. EXPO1 üzerine hepsini geçirt. High voltage mode açıp vdd 1.5 verirsin, vdd IO ve vddq 1.4 kalsın. Timing'ler görseldeki gibi olacak. SoC voltage manuel mod dedikten sonra 1.29 ver, vddp 1.1 ver. Hynix için güvenli değerlerdir. Integrated Graphics kapalı kalacak kesinlikle.
FCLK vdcı mode = predictive olarak değiştir. SoC uncore OC mode ayarını enabled olarak değiştir.

Şimdi yapmamız gereken başka bir şey var mı her şey bu kadar mı patron?

Bu dediklerimi ilave et.

1769557911078.webp

1769557941460.webp

Eki Görüntüle 222231

@AKINCILAR Böyle bak. EXPO1 üzerine hepsini geçirt. High Voltage Mode açıp VDD 1.5 verirsin, VDD IO ve VDDQ 1.4 kalsın. Timing'ler görseldeki gibi olacak. SoC Voltage Manuel Mod dedikten sonra 1.29 ver, VDDP 1.1 ver. Hynix için güvenli değerlerdir. Integrated Graphics kapalı kalacak kesinlikle.

FCLK VDCI Mode=Predictive olarak değiştir. SoC Uncore OC Mode ayarını Enabled olarak değiştir.

Bu dediklerimi ilave et.
Cahilliğimden soruyorum. Bu şekilde 6400 1:1 voltajla oynamadan kullanmak ile verdiğini değerleri girip o şekilde kullanmak arasındaki fark nedir? Bu şekilde kalsa sorun olur mu?

Bir de CL32 değerini minimuma indirmek hoşuma gider açıkçası.

Cahilliğimden soruyorum. Bu şekilde 6400 1:1 voltajla oynamadan kullanmak ile verdiğini değerleri girip o şekilde kullanmak arasındaki fark nedir? Bu şekilde kalsa sorun olur mu?

Bir de CL32 değerini minimuma indirmek hoşuma gider açıkçası.

3D için fark az genelde ama uğraşmana değer. %1 ve %0.1 değerler ciddi artıyor. Verdiklerimi geçirt, teste alacaksın RTP yazılımıyla sonra.

1769558270043.webp

HWiNFO sensörlerden RAM+CPU takip edersin. Auto 1 kere basılacak her programı açışta, sonrasında 1-90 ve Start. @AKINCILAR