Sezerity

Gelişen
DDR5'te şu aralar popüler olan SK Hynix çipli RAM alın, Micron çipli RAM almayın diye bir tavsiye var genel olarak ancak RAM alırken içerisindeki çipin hangi firmaya ait olduğunu belirtmedikleri için ben de 2025'in son günlerinde yeni yıla girmeden bütçeyi de ona göre ayarlayarak Corsair Vengeance serisi CL36 6000 MT/s 16x2 kit DDR5 RAM satın aldım. Gelen RAM kutusu zamanlamalarında 30-44-44-96 olarak belirtiliyor, bu RAM 30 mu? 36 mı? Onu daha çözemedim. Sonradan versiyonu kontrol ettiğimde Micron çipli RAM aldığımı anladım.

Şimdi sizlere sorum. Ben günlük oyun vs. için PC kullanıcısıyım. Bu RAM'i iade edip SK Hynix çipli bir RAM mi almalıyım? Yoksa hiç gerek yok tak gitsin mi dersiniz?

Teşekkürler.

Bende birkaç ay öncesinde Corsair Vengeance CL 6400 MHz ve 36CL olanını aldım. Çiplerin versiyonları oluyor 3.43 4.43 gibi. Bendeki de 3.43 Micron olanmış. Fakat ben fiyatlar yükseleceği için ve uğraşmak istemediğim için iade etmedim. EXPO açık şekilde rahatça kullanabiliyorum. Bende oyun için kullanıyorum ve bugüne kadar bir kez sorun yaşamadım da. Ayrıca kasa içerisinde çok şık duruyorlar net şekilde söyleyebilirim. Bence iade etmene gerek yok EXPO açabilirsen. Bazı kullanıcılar yok mavi ekran aldım şöyle böyle diyor. Ama başka faktörler vardır illaki. EXPO açmayı deneyerek sonuca göre karar verebilirsin.

Corsair RAM'i hiç açmadan bekletiyordum çünkü bu çip muhabbeti yüzünden içim hiç rahat etmedi sonuç olarak iyi de para verdim neticede ve ayın 30'una kadar iade sürem vardı, Bugün yine biraz RAM araştırmalarım sonucu küçük bir farkla aynı 6000 MT/s 2x16 32GB XPG Lancer aldım(CL 30). Değerlendirmelere baktığımda Hynix modül çıktığı belirtilmiş model numarasını Anakart firmalarında uyumluluk açısından araştırdığımda SK Hynix A Die üretimi görünüyor.

Sonuç olarak Corsair'i iade gönderdim. XPG'leri bekliyorum hayırlısıyla en azından kafam rahat eder diye düşünüyorum. Belki de gereksiz bir change yaptım bilmiyorum. Yine de teşekkürler yorum yazanlara.

Yani DDR5 için bilemiyorum ama DDR4'te Corsair Vengeance da kullandım, G.Skill de. G.Skill çok daha sorunsuz ve stabildi.
DDR5'i ben de çok bilmiyordum biraz bütçe varken Anakart, RAM, İşlemci güncelleyelim dedik, şu olaylar yüzünde neredeyse 15-20 gündür RAM'lerin her şeyini öğrendim sayılır, olay artık Corsair, Kingston, GSkill, Adata vs. değil de tamamen içerisinde bileşenlerin yapısı olmuş

@Sezerity @shruux hala memnun musunuz bende 64 GB kit versiyonun 32 GB olarak bir tane aldım normalde kit olmalıydı fakat 1 tane aldım ikinci el olarak krizden dolayı Samsung chipset çıktı EXPO açmak dışında bir ayar yaptınız mı ve anakartlarınızı söyle misiniz rica etsem?

Bende birkaç ay öncesinde Corsair Vengeance CL 6400 MHz ve 36CL olanını aldım. Çiplerin versiyonları oluyor 3.43 4.43 gibi. Bendeki de 3.43 Micron olanmış. Fakat ben fiyatlar yükseleceği için ve uğraşmak istemediğim için iade etmedim. EXPO açık şekilde rahatça kullanabiliyorum. Bende oyun için kullanıyorum ve bugüne kadar bir kez sorun yaşamadım da. Ayrıca kasa içerisinde çok şık duruyorlar net şekilde söyleyebilirim. Bence iade etmene gerek yok EXPO açabilirsen. Bazı kullanıcılar yok mavi ekran aldım şöyle böyle diyor. Ama başka faktörler vardır illaki. EXPO açmayı deneyerek sonuca göre karar verebilirsin.

EXPO 6400 MT/s kullanıyorsan 2:1 mod atmıştır, AM5 sistemlerde 1:1 mod 6000-6400 MT/s arası ayarlanması lazım, çip fark etmeksizin durum bu şekilde. Bellek kontrolcü yarı frekansta çalışıyor yoksa. Bu durumda EXPO açmamış performansı alıyorsunuz. Bellek tam frekansta çalışıyor ama bellek kontrolcü uyuyor. Bunu daha rahat anlamak için şu örneği verebilirim, 4800 MT/s JEDEC EXPO kapalı 1:1 modda bellek kontrolcü 2400 MHz iken 6400 MT/s düz EXPO açık halinde bellek kontrolcü 1600 MHz frekansında çalışıyor. Muhtemelen o yüzden sorun yaşamıyorsunuz.

10 sistemden 4-5 tanesinde sorun çıkartıyor Micron DDR5'te. İlk tercih Hynix, sonrasında Samsung 16 Gbit B-Die olmalı, o da zorda kalırsan. Sorun çıkartmıyorsa kullanılmaya devam edilmeli. Oyunlarda tekleme, drop, stutter mevcut ise tek çözüm Hynix geçip AM5 optimizasyonu uygulamak. Mavi ekran, Kernel Power sıkıntıları mevcut değilse EXPO açık kullanmakta sorun yok. 2:1 mod atacağından 1:1 mod ayarlaması ve 6000-6200 MT/s yapılıp bırakılır bu durumda. 6400 MT/s düz EXPO açmayınız, onun mantığını anlattım. Nebi de DDR5 serisinde anlatmış. EXPO açmanın bir anlamı olmuyor bu durumda. 2:1 mod için alt sınır 7600 MT/s-8000 MT/s arası AM5 sistemlerde.

@Sezerity @shruux hala memnun musunuz bende 64 GB kit versiyonun 32 GB olarak bir tane aldım normalde kit olmalıydı fakat 1 tane aldım ikinci el olarak krizden dolayı Samsung chipset çıktı EXPO açmak dışında bir ayar yaptınız mı ve anakartlarınızı söyle misiniz rica etsem?
Hala sorunsuz kullanıyorum herhangi bir kasma, drop, mavi ekran vesaire yaşamadım. Anakartım MSI Pro B650M-PD5. Ben memnunum kullandığım süreçte hiçbir problem yaşamadım.