Bana göre gereksiz tartışma konusu.
Çözümü çok kolay: Crack kullanmak isteyen ve Crack konusunda yardım arayan kişiler kendisine başka forum arasın.
Crack'in bahanesi zatan hiç değişmedi: Ekonomi. Bugün aynı, dün de aynı, geçen hafta/ay/yılda da aynı. 5 yıl geriye git aynı. 10, 15 ya da 20 yıl yıl geriye git hep aynı.
Ekonomi şartlarını bahane eden kişiler neden oturup oyun yazmıyorlar? Neyiniz eksik? Bilgisayarlar hep aynı bilgisayarlar, programlama dilleri hep aynı diller. Eeee? Ağalamak, sızlamak ekonomik şartlarınnı değiştirmez.
Yurtdışında yaşayan insanlar neden daha bilgili ve daha bilinçli? Adamlar merak ettikleri için!
Örnek: GSM müşterileri tarafından toplanan baz istasyonu ve kapsama alanı verilerin görselleri (
www.cellmaper.net)
Almanya Deutsche Telekom 4G haritası
Turkcell Türkiye 4G haritası
Fakat Almanya ve Almanlar çok zengin insanlar, değil mi?
Hayır. Fakat orada daha fazla 'meraklı' insanlar var.
Başka örnek: Rusya.
Adamlar donanım (Hardware) konusunda çok meraklılar. Yeni bir şey çıksın (ben özellikle eskiden internet çubukları (Türkçesi VINN Modem) ve mobil Wifi konularını orada takip ederdim) hemen incelemeye alırlar. Resimler çekilir, cihaz açılır ve içi incelenir, yazılımı incelenir vs. Bunu yapanlar forun üyeleri.
Çinli'ler de benzer şekilde. Adamlar elde kalan mobil işlemcileri yada 'engineering sample'leri (geliştiriciler için üretilen [işlemci] parçalar) toplayıp, masaüstü anakartlarda takılabilmesi için adaptör geliştirip ve BİOS'ları manipüle edip, o şekilde 'oyun' bilgisayarı satıyorlar. Tamam, admaların bu ürünleri 'performans bilgisayar' etiketi ile satmalarını doğru bulmuyorum. Fakat adamlar konuyu hangi seviyeye taşıdıklarını ya da taşıyabileceklerini gösteriyor.
Fakat biz burada 'crack' tartışıyoruz.
Aferin bize!
Son bir örnek daha:
Eski Teknofest proje başvurularına baktım.
Bir proje ilgimi çekti: Afet yönetimi / Deprem sonrası enkaz altında kalan kişilerin yerinin tespit edilmesi.
Kaba olarak: Enkaz altında kalan bir kişinin cep telefonun yaydığı Wifi/Bluetooth/GSM sinyallerini değişik noktalarda yakalayarak, hesaplama yöntemi ile kişinin konumunun tespit edilmesi ve GSM sinyalinden kişinin kimliğinin bulunması (Sniffer ile IMSI'nin tespiti).
Burda değişik bilinen yöntemlerin bir araya getirilmsiyle bir cihaz 'üretilmiş'.
ESP32, Wifi ve Bluetooth için kullanılmış. Raspberry Pi'nin çoğu modeli bunu yapabiliyor. HackRF one'ı da bunun için kullanabilirsin. ESP'nin gereksiz olduğunu düşünüyorum ve üstelik HackRF one'nın firmware programlamasını biliyorsan, Raspberry bile gereksiz olabilir (Bilenler için: HackRF one Portapack misali gibi). HackRF one (yarı dubleks) yerine neden LimeSDR (tam dubleks) cihaz kullanılmamış? LimeSDR'i bir GSM baz istasyonu gibi çalıştırabilirsin ve enkaz altında bulunan kişinin cep telefonun bu baz istasyonuna bağlanmasını sağlayıp, o kişi ile telefon görüşmesi yapabilirsin. Tabii ki o kişi telefonu açabiliyorsa.