Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

7109

Uzman
@Recep Baltaş öncelikle yeni siten hayırlı olsun, başarılarının devamını diliyorum.

Cevabını senden duymak istediğim bir konu var, müsait olduğun bir vakit yazımı inceleyebilirsen sevinirim.

1 Hafta önce aşağıdaki sistemi topladım.

• i9 14900K
  • ASUS ROG STRIX Z790-A Wi-Fi II
  • G.Skill Trident Z 2x32 GB 6400MHz
  • ASUS ROG STRIX 4070 Ti OC
  • Samsung 980 Pro 1 TB M.2
Sistemi kurduktan sonra bilgisayarı açarken sürekli olarak VGA hata ayıklama LED'i yanık kalıyordu. Ne yaptıysam düzeltemedim. Bilgisayar boot ekranını geçemiyor, geçtiği senaryoda ise boot logosunu göremeden 1-2 dk sonra direkt masaüstüne atıyordu. Sistemi tabii ki UEFI olarak kurdum yani buralarda da herhangi bir problem yok.

Fakat daha sonra Reddit'te tam ümitlerimin tükendiği yerde (iade süreci başlatacaktım anakart için sorunlu zannettim) Boot sekmesindeki CSM ayarının enable edilip açılan menülerde de tüm seçeneklerin UEFI olarak seçilmesini anlatan bir yazı okudum. Bu işlemi yaptıktan sonra sorunum tamamen düzeldi. (Fotoğraf çektim mesaja ekledim)

Bu sorun için 4 gün boyunca yemedim içmedim saç baş yoldum. Gözümün önündeki çok basit bir ayardan dolayı bu sorunu yaşamam trajikomikti yani.

Şimdi benim anlamadığım, bu sistem tamamen en son üretilmiş sistem. CSM eski bilgisayar veya eski donanım uyumlulukları ile alakalı bir menü değil mi? Yani ben bu ayarı neden açmak zorunda kaldım? CSM aktif edip seçeneklerini neden UEFI olarak tek tek seçmek zorunda kaldığımı anlayamadım. Gerçekten yaptığım işlemi anlayabilmek adına soruyorum, bana bu konuda yardımcı olabilirsen çok sevinirim.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2024-05-25 at 12.52.06.webp
    WhatsApp Image 2024-05-25 at 12.52.06.webp
    215,5 KB · Görüntüleme: 77
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
CSM kapatıldığı zaman PC açılış esnasında da (BIOS'tan itibaren) monitöre yüksek çözünürlüklü ve yüksek tazeleme hızına sahip görüntü veriyor. Fakat maalesef ya monitör ya da VBIOS uyumsuzluğu yüzünden bu görüntü ekrana yansımıyor.

PC dünyasının en büyük sorunu da bu zaten. Belli standartlar var güya ama üreticilerin hepsi bunlara tam uymuyor, uysa bile bazı donanımlar eskiden kaldığı için yeni standartlar geldiğinde patlıyor. Burada da uyum sorunu yaratan ya monitörünüz ya da ekran kartınız. Hatta bazı durumlarda DisplayPort yerine HDMI kablo (ya da tam tersi olabilir) kullanmak bile sorunu çözebiliyor.

CSM kapatıldığı zaman PC açılış esnasında da (BIOS'tan itibaren) monitöre yüksek çözünürlüklü ve yüksek tazeleme hızına sahip görüntü veriyor. Fakat maalesef ya monitör ya da VBIOS uyumsuzluğu yüzünden bu görüntü ekrana yansımıyor.

PC dünyasının en büyük sorunu da bu zaten. Belli standartlar var güya ama üreticilerin hepsi bunlara tam uymuyor, uysa bile bazı donanımlar eskiden kaldığı için yeni standartlar geldiğinde patlıyor. Burada da uyum sorunu yaratan ya monitörünüz ya da ekran kartınız. Hatta bazı durumlarda DisplayPort yerine HDMI kablo (ya da tam tersi olabilir) kullanmak bile sorunu çözebiliyor.

Son düzenleme:
Çözüm
Valla uzun yıllardır Maximus X APEX kullanıyordum 8700K ile onda böyle bir sorun yaşamamıştım...

Cevap için teşekkür ederim, monitörümde ASUS 27" VG27AQ aslında. Eski hiçbir şey yok. DP kablosunu değiştirmeyi denedim (Başka bir DP kablosu ile) yine aynı sorun oldu. HDMI kablo ile bağlanmadım, normal hayatta da kullanmadığım için o zahmete hiç girmedim açıkçası.

Genel olarak sorunu çözdüm ama tüm sistem yeniyken uyumluluk sorunu yaşamış olmam canımı sıktı, sadece nedenini merak ettim.

Benim X370 Gaming Pro Carbon anakartta da birkaç ayda bir bilgisayar boot vermiyor ve düzelmiyor. Önce CPU sonra VGA ışığı yanıyor. İnternette buldugum tüm çözümleri denedim ama hiçbiri nafile, sadece işlemci değiştirmek anakartın değişiklik görmesine sebep oluyor. Arkadaştan farklı bir işlemci alıp görüntüyü alıp sonra kendi işlemcime geri geçiyorum, birkaç ay daha çalışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör: