hardbrick

Uzman
Makaleler
3
Cihazım için bir custom rom derlemek istiyorum. Bir yılı geçkin süredir çeşitli custom romlar gsi romlar kullandım kullanıyorum. Topluluk tarafından paylaşılan modüller araçlar kerneller kullandım kullanmaya devam ediyorum. Rom derlemeye yeni başlayacağımdan bilgim neredeyse hiç yok. Çeşitli yabancı kaynaklardan neyin nasıl yapılacağını ve nelere ihtiyacım olduğunu buldum ancak soracağım sorular spesifik olduğundan buraya da yazmak istedim.

1. Rom listesinde resmi olarak desteklenmeyen bir cihaza derleme yaparken OTA güncellemeleri dahil ediliyor mu? Yoksa her seferinde en son security patch içeren sürümü her ay derlememiz mi gerekiyor?
  2. Rom derleme sürecinde cihaz ağacındaki kerneli farklı bir kernel ile nasıl değiştiririz?
  3. Bazı özel mülkiyet donanımlar custom romlarda çalışmıyor veya stabil değil bu zararı en aza nasıl indirgeriz ve çözümler için neler yapmamız gerekir?
  4. Custom kernel tabanı kullanacağımız rom tabanına göre de farklılık gösteriyor. OneUI veya AOSP. Açık kaynak çekirdeğin ismi aynı olmasına rağmen bu fark neden?
  5. Halihazırda derlenmiş bir sistemi tekrardan derlenebilir konuma getirmek nasıl oluyor?
Bir sürü merak ettiğim konu olsa da ilk üç soru benim için kritik öneme sahip. Son sorduğum iki soru da sadece meraktan. Düşüncelerinizi bekliyorum.

Zamanında hazırlamış olduğum rehber konuyu gayet cevaplandıracak nitelikte. Yine de tek tek cevap vereceğim.

1- OTA güncellemeleri tamamen size ya da cihazınıza bakan geliştirici ile alakalı durum. Security patch ayarlardan da yapılabilir fakat bazılarında olmayınca baştan derleme gerekiyor. Son model bir telefon ile eski bir telefonun kaynağı aynıdır. Sadece içindeki donanıma has özellikler değişiklik gösterir.

2- Bu zaten bölünmüş vaziyette. Device tree sonrası ek olarak kernel tree koymanız gerek. Aksi takdirde derleme olmaz olsa bile bölüm eksik gelirse telefon açılmaz.

3-Bunun donanıma bir zararı yok. Çalışmayan bir özellik ya da bulunan bir bug siz yazılım değiştirene kadar kalır. Mesela otomatik parlaklık çalışmıyor ya da ses yok ise bunun telefona bir zararı olmaz. Ama mesela telefonunuzun parlaklığı sürekli sonda kalması gibi sıkıntılar var ise bu size sorun açabilir.

4- Bu soruyu pek anlayamadım. Eğer anladığım gibiyse; Yazılıma ve donanıma uyuşması için her zaman farklı kodlar kullanılır. Çift taraflı uyumlu olacak bir sistem kerneli için çift taraflı kod yazılması gerekir. Yani hem One UI desteklemesi için belirli kodlar aktarılır hem de AOSP için. Tabii çoğu geliştirici buna uğraşmak istemiyor.

5-Bu biraz daha açıklanması uzun bir iş. Bunu teknik olarak yapmak çok zor. Eğer ki Source kaldırılmış ise geçmiş olsun. Baştan oluşturmak durumunda kalırsınız. Eğer ki kaynak var ise baştan oluşturursunuz. Yok ise yapılacak en fazla iş edit. Diğer sizin sorduğunuza girmeniz boşa vakit kaybı.

Cihazım için bir Custom ROM derlemek istiyorum. Bir yılı geçkin süredir çeşitli Custom romlar GSI romlar kullandım kullanıyorum. Topluluk tarafından paylaşılan modüller araçlar kerneller kullandım kullanmaya devam ediyorum. ROM derlemeye yeni başlayacağımdan bilgim neredeyse hiç yok. Çeşitli yabancı kaynaklardan neyin nasıl yapılacağını ve nelere ihtiyacım olduğunu buldum ancak soracağım sorular spesifik olduğundan buraya da yazmak istedim.

1. ROM listesinde resmi olarak desteklenmeyen bir cihaza derleme yaparken ota güncellemeleri dahil ediliyor mu? Yoksa her seferinde en son Security patch içeren sürümü her ay derlememiz mi gerekiyor?
  2. ROM derleme sürecinde cihaz ağacındaki kerneli farklı bir kernel ile nasıl değiştiririz?
  3. Bazı özel mülkiyet donanımlar Custom romlarda çalışmıyor veya stabil değil bu zararı en aza nasıl indirgeriz ve çözümler için neler yapmamız gerekir?
  4. Custom kernel tabanı kullanacağımız ROM tabanına göre de farklılık gösteriyor. One UI veya AOSP. Açık kaynak çekirdeğin ismi aynı olmasına rağmen bu fark neden?
  5. Halihazırda derlenmiş bir sistemi tekrardan derlenebilir konuma getirmek nasıl oluyor?
Bir sürü merak ettiğim konu olsa da ilk üç soru benim için kritik öneme sahip. Son sorduğum iki soru da sadece meraktan. Düşüncelerinizi bekliyorum.

RDP yani uzaktan sunucu ile derlemeniz gerekli yüksek özellikli bir Linux bilgisayara ihtiyacınız olacak ve derleseniz bile çok fazla bug olacaktır onları çözmek ayrı uğraş.

RDP yani uzaktan sunucu ile derlemeniz gerekli yüksek özellikli bir Linux bilgisayara ihtiyacınız olacak ve derleseniz bile çok fazla bug olacaktır onları çözmek ayrı uğraş.

Gerekli comnitler olur ise bilene zor değil fakat arkadaş neredeyse hiçbir şey bilmediği için yaptığı tüm romlar bugdan geçilmez olur. Bunu yapmak yerine XDA da paylaşılanları kullansa yine yeter.

Ben şunu yapıyorum. X bir ROM'u test ediyorum. Düzgün çalışıyorsa, onun kernel ve cihaz ağacını kullanıyorum.

ROM listesinde resmi olarak desteklenmeyen bir cihaza derleme yaparken ota güncellemeleri dahil ediliyor mu? Yoksa her seferinde en son Security patch içeren sürümü her ay derlememiz mi gerekiyor?

Ota'yı kendiniz ekliyorsunuz diye biliyorum. Evet Repo'yu güncelleyip kendiniz tekrar derleyeceksiniz.

ROM derleme sürecinde cihaz ağacındaki kerneli farklı bir kernel ile nasıl değiştiririz?

Kernel klasörünü farklı kernel koy.

Custom kernel tabanı kullanacağımız ROM tabanına göre de farklılık gösteriyor. One UI veya AOSP. Açık kaynak çekirdeğin ismi aynı olmasına rağmen bu fark neden?

AOSP için kernel ayrı. Onda mesela MTP sürücüleri falan mevcut.

Halihazırda derlenmiş bir sistemi tekrardan derlenebilir konuma getirmek nasıl oluyor?

Yine aynı şekilde derleniyor.

Son düzenleyen: Moderatör: