Makaleler
2
Yer
Denizli
Merhaba, ben şu an RX 580 kullanıyorum ve bir gün RX 7700 XT almayı düşünüyorum. Eğer alırsam işlemcim ile darboğaz olacakmış. İşlemcim i5-9400F ve evet ilerleyen zamanlarda umarım işlemciyi de yükseltebilirim. Ne yaparsam darboğazı azaltabilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Haklısın. Peki GPU alsam faydası olur mu?
Bileşenleri satıp üzerine biriktirip kampanyalı, hazır bir DDR5 sistem sizi daha da rahatlatacaktır. Amacınız güncel oyunları oynamak ise gerek yüksek VRAM gereksinimi gerek RAM ve CPU ihtiyaçları sadece ekran kartı güncellemesi ile olmaz diye düşünüyorum.

Aklımda bir yöntem var fakat işe yarar mı emin değilim. MSI Afterburner üzerinden Power limit ve underclock yapılırsa büyük oranda azalabilir.

Merhaba ben şu an RX 580 kullanıyorum ve bir gün RX 7700 XT almayı düşünüyorum. Eğer alırsam işlemcim ile darboğaz olacakmış. İşlemcim i5-9400F ve evet ilerleyen zamanlarda umarım işlemciyi de yükseltebilirim. Ne yaparsam darboğazı azaltabilirim?
Hocam size yanlış bilgi olarak bir bilgiyi söyleyeyim. Hatta kendim verdim. Hocam İ5 9400F aslında R5 3600 ile yarışan bir işlemciymiş. Bende şu anda R5 5500 aldığım için pişmanım.. :(

Ek: Modlanmış Bios ile beraber darboğazı azaltırsınız hocam.

Son düzenleme:
1080p 165Hz ekranım var. Ayarları Ultra'ya veya AMD VSR gibi teknolojilerle 2K veya 4K yapabilirim.

RX 580 kullanıyorsanız ve RX 7700 XT almayı düşünüyorsanız, CPU'nuzun (i5-9400F) darboğaz yapma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Bu durumu azaltmak için MSI Afterburner programını kurarak CPU ve GPU kullanımınızı takip edebilirsiniz. Monitorünüz 165Hz destekliyorsa, örneğin FPS'nizi 200'e sınırlandırmayı ya da darboğaz durumuna göre kademeli olarak aşağı veya yukarı yönde sınırlandırmayı deneyebilirsiniz. Bu ayarı AMD Radeon Software içinden veya MSI Afterburner ile de yapabilirsiniz. FPS oyunlarında grafik ayarlarını yükseltmek, darboğazı azaltabilir; ancak ekstra grafikler, FPS oyunlarda sizin performansınızı genellikle olumsuz etkileyebilir. Ayrıca V-Sync açmak da FPS'nizi sınırlar ve darboğazınızı azaltır. Bu nedenle FPS'nizi belirli bir seviyede sınırlandırırsanız, CPU'nuzun darboğaz yapma olasılığını azaltabilirsiniz. Hikayeli oyunlarda ise Ultra grafiklerle darboğazı azaltabilirsiniz.

AM5 işlemci almak isterim tabii hocam. Bir de şu an GPU alsam faydası olur mu?

Eğer zamanla sistemi yükseltecekseniz, şu an GPU alabilirsiniz. Ancak, mevcut CPU'nuzun darboğaz yapması nedeniyle sistemi tam performansında kullanamayabilirsiniz. CPU'nuz %100 çalıştığında, bu durum size input lag ve anlık FPS dropları gibi sorunlar yaşatabilir. Örneğin, GPU'nuz 300 FPS sağlamaya çalışsa da, CPU bunu karşılayamazsa darboğaz kaynaklı sorunlar ortaya çıkar. Bu durumu hafifletmek için mesela FPS'nizi 200'e sınırlandırabilirsiniz. Böylece GPU maksimum performans vermeye çalışmaz ve CPU üzerindeki yük azalır. Sonuç olarak, GPU'yu tam veriminde kullanamasanız da, sistemi daha stabil kullanabilirsiniz.