Güncelde 5 sene daha akar. Konuda tartışılan 13. ve 14. nesil i9 işlemciler ise boş bence. Benim ekran kartım bile o kadar güç tüketmiyor adamlar trafo yapmış hala millete kakalıyorlar.
13-14. nesil i9'lar 400-500 W tüketmekle meşhur ama artık güç sınırlarıyla 200-250 W civarında aynı performansı verebiliyorlar. O limitsiz 400-500 W seviyeleri daha çok ekstrem render gibi ağır yüklerde görülüyor, oyunlarda o kadar tüketmiyorlar. İşlemciler boş değil. 32 çekirdek, özellikle çoklu çekirdek performansında güçlüler ve DDR4 tarafında da rakibi yok zaten. Oyun içinse i5 ve i7 fazlasıyla yeterli.

13-14. nesil i9'lar 400-500W tüketmekle meşhur ama artık güç sınırlarıyla 200-250W civarında aynı performansı verebiliyorlar. O limitsiz 400-500W seviyeleri daha çok ekstrem render gibi ağır yüklerde görülüyor, oyunlarda o kadar tüketmiyorlar. İşlemciler boş değil. 32 çekirdek, özellikle çoklu çekirdek performansında güçlüler ve DDR4 tarafında da rakibi yok zaten. Oyun içinse i5 ve i7 fazlasıyla yeterli.

Hocam bana göre 150-200W+ trafo oluyor. Altı üstü bir CPU yahu.

Kardeşim, bana göre hala DDR4 çok iyi; yani hem daha ucuz hem de o kadar büyük FPS farkı olmuyor. Ama kalacaksanız DDR4 32 GB olsun çünkü yeni oyunlar artık (hikayeli) büyüleyici grafikleri sayesinde 32 GB öneriyorlar. Tabii sadece FPS oyunları, Valorant, CS gibi oynayacaksan 16 GB yeterli gibi duruyor. Ama bence gene de 32 GB DDR4 değilse, bence 32 GB DDR4'e geç derim. Yeni sistem toplayacaksan ve bütçen iyiyse, o zaman geçersin DDR5'e.

2022 model bir işlemci, çok da şey etmemek lazım :D
2022 model islemci diye guc tuketimini normallestiremeyiz. 11900K, 12900K, 13900K ve 14900K muadili olarak piyasaya gelen Ryzen serisi islemcilerin neredeyse hepsi direkt olarak 100W makas atiyor ve muadili olan Intel'i de performansta geciyor. Hatta Ryzen 9'larin guc tuketimi neredeyse i7'den bile az veya esit.

Şu an AI iş istasyonları için LPDDR5 kullanıyorlar, LP dediğimiz işte Low-Power manası.

DDR6'ya hazırlanılıyor, sunucu sistemleri için önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde görebiliriz, aynı şekilde beraberinde PCI Express 6.0 da gelecek ve her zamanki gibi beraberinde problemler de olacak. İlk nesil sistemlerde BIOS o bu problemleri olur, 2. nesil anakartlarda oturmaya başlar/olgunlaşma dönemine girer o zamana kadar hak var rahmet var.

Şu an AI iş istasyonları için LPDDR5 kullanıyorlar, LP dediğimiz işte Low-Power manası.

DDR6'ya hazırlanılıyor, sunucu sistemleri için önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde görebiliriz, aynı şekilde beraberinde PCI Express 6.0 da gelecek ve her zamanki gibi beraberinde problemler de olacak. İlk nesil sistemlerde BIOS o bu problemleri olur, 2. nesil anakartlarda oturmaya başlar/olgunlaşma dönemine girer o zamana kadar hak var rahmet var.
AM5 ilk çıktığında, 2022'nin sonlarıydı sanırım. İlk alanlardan biriydim, bütün problemler, beta BIOS'lar, uyumluluk sorunları ne varsa bana denk geldi. :D Bir süre kullandım ama sonunda illallah ettim, Intel'e geri döndüm. :D

AM5 ilk çıktığında, 2022'nin sonlarıydı sanırım. İlk alanlardan biriydim, bütün problemler, beta BIOS'lar, uyumluluk sorunları ne varsa bana denk geldi. :D Bir süre kullandım ama sonunda illallah ettim, Intel'e geri döndüm. :D

Intel Nova Lake'e gözünü dik bundan sonra, bLLC'nin hürmetini sahalarda görelim, oraya yönelirsin gibi bir his var içimde.

Intel Nova Lake'e gözünü dik bundan sonra, bLLC'nin hürmetini sahalarda görelim, oraya yönelirsin gibi bir his var içimde.
O işlemcilerden ümidim var. Bu sefer tekrar eski günlerdeki gibi ciddi bir rekabet gelecekmiş gibi hissediyorum. Ama önce gerçek incelemeleri görmek lazım, oyun performansı ve bellek gecikmesi sonuçları benim için belirleyici olacak.