Anakartın çift kanal destekliyor, quad channel bir ram alsan bile o ramlar çift kanal şeklinde çalışacak. 2x16 tercih edersen, ileri de ram yükseltmek istediğinde 2 boş slotun olur. 4x8 tercih edersen, ramlerin çift kanal olarak çalışacak ve boş slotun kalmayacak ileri de ram yükseltmek istediğinde elindekileri elden çıkarmak zorunda kalırsın ki, Örn 2 sene sonra ddr4 sokette kalan biri 2. el'den 4x8 tercih etmez elinde kalır. Tercih senin bütçen hangisine yetiyorsa onu tercih et. 3600mhz cl16 ramler'de oluyor onlara da göz atabilirsin. cl18 olması şart değilse tabi.Ben de 10'dan koymuştum zaten bekleyeyim biraz daha. Teşekkür ederim.
Hocam bir de aklıma gelmişken 2x16 3600 cl 18 ram 2600 TL 4x8 3600 cl 18 ram 2900 bir de 150 TL puan veriyor. hangisini almak mantıklı bunların arasındaki fark ne oluyor?
Ramlerin üzerinde yazan 1x = single channel, 2x = dual channel, 4x = quad channel oluyor.
Bunun olayını en basit şöyle anlatayım 1x8 ramde 8gb veri tek ram'den geçiyor, 2x8 ram'de 4+4 şeklinde 2 ram üzerinden veri geçiyor, 4x8 ram'de 2+2+2+2 şeklinde veri geçiyor. Anakartın çift kanal desteklediği için "quad channel" bir ram kullandığında sistemde "dual channel" gibi çalışacak. Ben böyle biliyorum yanlış biliyorsam birisi beni de düzeltsin. :d