Neyi düşüneyim? Bende de Goodram var, 4800 CL40 ile kullanıyordum. Sağ olsun (forumdaki emeği, yardımı büyük saygıyı hak ediyor) @Ayhan Dönmez bana da yardımcı oldu, kağıt üzerindeki değerlere ulaştırdı. Ama ben sizler gibi oyuncu değilim, varsayılan değerlerde iken ile şu an mevcut değerlerdeki farkı anlayabilecek algı yok bende, mesleki deformasyon diyorum. :)

Kanka bende expo açtım 5600mhz cl36 alıyorum direkt sistem normal çalışıyor.Başka bi ayara gerek kalmadı ama o tRFC mevzusu kafamı karıştırdı. Senin nanosaniye muhabbetin ironi mi gerçek mi anlamadım :D.

Google'da "ram latency calculator" diye aratırsanız birçok site çıkıyor. Hangi modülün hangi bellek hızında hangi saat döngüsü ile ne kadar gecikme yaşanacağı hesaplanır. Sizin 5600 MHz CL36 bellek gecikme değeri 12,86 iken 6000 MHz CL30 bir bellek 10 nanosaniye gecikiyor. Örnek bir tablo;

Adsız.webp

Micron yongalıya denk geldiğiniz için EXPO dışında pek bir şansınız yok gibi, normal çalışıyor ve oyunlarda sıkıntı yaşamaz iseniz devam edin ama Hynix yongalı bellekler daha geniş ayar seçenekleri sunuyor kullanıcıya.