akamortred

Çalışkan
Herkese merhabalar. Geçtiğimiz ay içerisinde bir toplama bilgisayar satın aldım ve içerisinde Intel i5 14400F işlemci, MSI PRO H610M-E anakart ve 2x32 GB 6000 MHz DDR5 RAM'lerim mevcut. BIOS üzerinden RAM'lerin hızını kontrol ettiğimde, RAM'lerin hızının 4800 MHz'e sabitlendiğini ve XMP de uygulasam, manuel olarak da arttırsam bundan yukarı çıkaramadığımı fark ettim. Başlarda anakartımın RAM hızını desteklemediğini düşünsem de, araştırmam sonucu anakartımın 5600 MHz'e kadar RAM hızını desteklediğini, esas sorunun ise işlemcimin DDR5 üzerinde en fazla 4800 MHz hız desteklemesi olduğunu fark ettim. Bu değeri değiştirmek için yapabileceğim bir ayar, OC var mıdır diye size danışmak istedim. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba. Geçtiğimiz ay içerisinde bir toplama bilgisayar satın aldım ve içerisinde Intel i5 14400F işlemci, MSI Pro H610M-E anakart ve 2x32 GB 6000 MHz DDR5 RAM'lerim mevcut. BIOS üzerinden RAM'lerin hızını kontrol ettiğimde, RAM'lerin hızının 4800 MHz'e sabitlendiğini ve XMP de uygulasam, manuel olarak da arttırsam bundan yukarı çıkaramadığımı fark ettim. Başlarda anakartımın RAM hızını desteklemediğini düşünsem de, araştırmam sonucu anakartımın 5600 MHz'e kadar RAM hızını desteklediğini, esas sorunun ise işlemcimin DDR5 üzerinde en fazla 4800 MHz hız desteklemesi olduğunu fark ettim. Bu değeri değiştirmek için yapabileceğim bir ayar, OC var mıdır diye size danışmak istedim. Teşekkürler.

H610 sorunsalı maalesef. En alınmayacak çipset.

H610 anakartlar RAM için X.M.P O.C desteği yok hocam. Düz X.M.P var o da dediğiniz gibi çalışıyor.
O zaman yapabileceğim bir işlem de yok sanırım. Henüz herhangi bir problem yaşamadım fakat neden alabileceğim en üst verimi almıyorum düşüncesi ile RAM'leri esas hızlarına yükseltmek istemiştim. Böyle idare edeceğim demek ki.