Sürprizbozan Dead by Daylight hakkındaki düşüncelerim

Ömer_Yeter

Yetkin
Yer
Trabzon/Şalpazarı
Son zamanlarda deliler gibi oynadığım bu oyun için de bir inceleme yazmazsam olmazdı diye düşündüm. Aslında tam 100 saat olduğumda bu konuyu açacaktım, ancak sabırsızlığıma yenik düşüp açayım dedim.

Oyunun öncelikle teması çok iyi tasarlanmış: Karanlık ve gizemli. Ayrıca korku ve gerilim unsurları da çok iyi yedirilmiş. Oyunu ilk oynamaya başladığımda, karanlık teması olmasından kaynaklı önümü bile göremezdim. Sonraki güncellemeler ile bu durum elbette çözüldü, ancak o zamanlarda bayağı bir zorlanmıştım. Hatta zorlanmakla kalmayıp oyuna uzun bir süre ara vermiştim.
Diğer bir konuşmak istediğim konuysa oyunun dengesi ile alakalı. Aslında iki çeşit denge var: Biri eşleştirme, diğeri ise katil ve kurban dengesi. Eşleştirme sistemi, çoğu online oyunun bir türlü üstesinden gelemediği ve sırf bundan dolayı oyuncu kaybetmesine sebep olan bir sistem. Bu oyunda da elbette eşleştirme sistemi bayağı bir dengesiz. Mesela sen katilsin ve 1 veya 2 kurban öldürdün. Maç sonuna baktığında, öldüremediğin iki kurbanın prestij 100 seviye olduğunu görüyorsun. Halbuki sen onların yarısına bile eş değer değilsin, seviye anlamında. İşte bu ve bunun gibi durumlardan dolayı oyunun eşleştirme sistemini eleştirmemek gerçekten çok mantıksız oluyor. Diğer dengesizlik ise katil ve kurban dengesi. Zaten katil tek kişi olduğundan stresli; bir de jen rush geldi mi katilin işi çok zor oluyor. Kurban tarafında ise, eğer oyuncu yeniyse veya kötü oynuyorsa, işleri bayağı zorlaşıyor. Kısacası, bu iki dengesizlik yüzünden bu oyunun ciddi anlamda sıkıntılar çekebileceğini düşünüyorum. Eğer ki bu iki dengesizlik de düzeltilirse ve bazı kurban perklerinin gücü düşürülüp bazı katillerin ise oyunu dengelemek adına güçlendirilmesi sağlanırsa, bence en azından katil ve kurban arasındaki denge sağlanabilir.

Bazi katiller çok güçlüydü ben oynarken. Şu koşan bir tane vardi kesinlikle oyun seni para yatırmaya itiyor maalesef.

Oyunda prestij seviyesi önemli değil. Benim prestij 5 üstü karakterim yok ama her oynadığımda Rank 1'e çıkan 5 jen katil döndüren bir kovalamaca makinesiyim survivor tarafında.
Oyunun arkasında aslında ne kadar iyi oynadığına göre kendi MMR sistemi var. Sen ne kadar iyi MMR'a sahipsen ona göre her Rank'tan eleman gelebiliyor takımına ister kömür ol ister Rank 1. bu oyunayışına bağlı. Bana deli fişek iyi katil oynayanlar gelirken Katil'e geçtiğimde önünü göremeyen Survivor'lar geliyor çoğu zaman çünkü katil çok az oynuyorum.

Bir de oyunun açılma seviyesi ve oyuna tam ustalaşma süreci cidden uzun. Zaten o yüzden kitlesi az benim 500 saatim var ve oyunu öğretip yönlendirdiğim arkadaşlarım 10-20 saatte oyuna ciddi düzeyde alışıp işi kapmaya başlıyorlar çünkü adamlara perklerden tut oyunun tüm mantığını açıklıyorum. Bir de katili üzerime alıp adamlara rahat oyun oynayabilecekleri bi ortam sağlıyorum. Ve hepsinden de aynı geri dönüşü aldım sen bu kadar uğraşıp bize öğretmesen biz bu oyunu öğrenmeye uğraşmazdık.

Mesela oyuna ilk başlattığım arkadaşlarım alışana kadar oynamaktan çok benim katil ile kovalamacaya girmemi izlemeyi daha eğlenceli buldukları çok oldu.

Ve son olarak Bence katil ve kurban arası denge var. Tüm perkler tüm karakterlerde kullanılabildiğinden katil perklerine buff gelse bu sefer katiller hiçbir kurban'ın kaçmasına izin vermezler. Zaten amaç tüm kurbanları asmak değil. 4 kurban var kaç tanesini asıp öldürebildiğin başarı düzeyini belirliyor. Sen kendin ile yarışıyorsun kurbanlar ile değil o yüzden pek takma kafaya. Hiç kurban öldüremesen bile bol asma yakaladığında gene istediğinin çok üstünde kan puanı kazanırsın.

Bazi katiller çok güçlüydü ben oynarken. Şu koşan bir tane vardi kesinlikle oyun seni para yatırmaya itiyor maalesef.
Oyunun en büyük 2 meta katili Nurse ve Huntress free. Çok fazla meta karakter var katil tarafında ücretsiz olan.

Son düzenleme:
Bir de şu hitboxlar konusunda bir düzenlemeye gidilse fena olmaz. Abi yaralıyım,camdan atlıyorum, adam bana arada 5-6 metre kala vuruyor ve hit sayılıyor. aynı şeyi katilde de çok yaşadım. Cidden bu vuruş olaylarına bir el atılmalı.

Buna lafım yok Ping çok etkiliyor ya.

70 civarında ping alıyorum oyunda. Kablolu internet olduğundan pek sıkıntı yapmıyor ancak kabloda bayağı yontuluyor. Geçtiği yerlerde hep bir eşya var ondan büyük ihtimalle.
Sizden çok karşınızdakinin pingi daha önemli hocam.

Eline sağlık katil olunca hemen oyuncu bulmuyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…