İleri seviye anlamamaya çabalıyor bu biraderimiz. Ulan sana diyorum ki zaten yıllık olarak 400-500 milyon dolar kaybediyorsun su arıtma tesislerinde ve bu tesisler 1 barajı bile doldurmayacak su için 30-40 milyon dolar harcıyor yıllık. Hala gelmiş maliyet diyor, para diyor. Kusursuz seviye de anlamama sorunu var arkadaşın. :D:D:D:D:d:D:

Tamam bu proje yürümez, sorduğum soruları yok say böyle sonra :D emojisini spamla. Fazlasıyla komik bu arkadaş ya.

Tamam bu proje yürümez, sorduğum soruları yok say böyle sonra :D emojisini spamla. Fazlasıyla komik bu arkadaş ya.

Sen bana hiçbir eleştiri yapmıyorsun. Diğer arkadaşlar yaptı sadece. Sen sadece boş yere "para yok" diyorsun. Sanki senden istiyorum parayı :D sana paran olduğunu kanıtıyla attığımda ise hala "para yok ki" diyorsun.

Hocam ortada henüz bir taslak halinde dahi olsa proje yok. Burada yüzde 90 ımız arıtmadan falan anlamıyor ben dahil. Sen en iyisi otur 3D görsel hazırla, üniversitelere sun. Oradan yanıt alırsan alırsın, almazsan zaten yapamazsın. Maddi destek lazım. Türkiye'yi boş ver zaten yurt dışına bak. TÜBİTAK muhtemelen arkanda durmaz. Ha Türkiye'deki özel üniversiteler belki ilgilenir.

Ülkede metrekare başına düşen yıllık yağış miktarı aşağı yukarı 500 litre yani kilometrekarede yıllık 500.000 ton yağış yapar. Siz 1 kilometrekarelik bir alanı kapatsanız 500..000 ton yağmur suyu depolarsınız. Türkiye'de bir kişinin günlük su tüketimi ise 200 litredir. Yani 1 yıllık depoladığınız su ile 6850 kişinin 1 yıllık su ihtiyacını giderirsiniz. Kulağa iyi gelse de bireysel kullanım oranının toplam kullanım oranının %10'u olduğunu düşünürseniz olayın ne kadar ufak olduğunu fark edersiniz. Bunun için ise üretmeniz gereken branda ve kapatmanız gereken kıyı bölümünün boyutu bu aşağı yukarı attığım kadar. Şimdi diyeceksiniz ki kimsenin kullandığı kıyı şeritlerine yapalım o zaman da o noktadan şehir merkezine su pompalama maliyetiniz ekstrem noktalara çıkar, hiçbir albenisi kalmaz. Daha bunun ekolojik tarafına girmiyorum bile. Sizin denkleme katmadığınız asıl masraf pompa masrafı. Su pompalamak aşırı maliyetli bir iştir o yüzden içme suyu arıtma tesisleri olabildiğince şehrin üstüne ve içme suyu kaynağının altına yapılır ki su cazibesi ile aksın, pompalama masrafı olmasın. Sizin sisteminizde ise üretilen su inanılmaz yüksek bir mesafeye basılması gerekmekte. Bu arada hesabımı kafadan yaptım hata olduysa affola.

Siz temel olarak deniz suyundan içme suyu üretiminin mantalitesini anlamadığınız için sırf maddiyat temelli bir hesap yapıyorsunuz ama o iş öyle olmuyor. Deniz suyu arıtma tesisleri 2 noktaya yapılır birincisi dengesiz iklimleri olan bölgelere (california, Avustralya) buralarda bir dönem yağışlı iken bir dönem yağışsız geçer dolayısı ile su ihtiyacı oluşur buradaki ekstrem iklim koşulları ise suyun biz haznede(barajda) depolanmasını zorlaştırır çünkü su buharlaşır dolayısı ile deniz suyu arıtılır. İkinci tür ülkeler ise direkt yağış almayan Arap ülkelerinde kullanılır. Örneğin Endonezya'da da deniz suyu arıtma tesisleri vardır hem de hayvan gibi yağış aldıkları halde ama onlarda bu işi tuz eldesi için kullanır çünkü adamlarda su bol olsa da tuz olmaz.

1755862046519.webp

Son düzenleme:
Niyetin güzel ancak ütopik bir hayal. Yağmur suyunu, deniz suyunu boş ver; ne yapacaksın temiz suyu? Hazır içme suyunu zemzeme çevirmeye uğraş sen, ülkece önem verdiğimiz bu. Gerisi umurumuzda değil, hem Allah'ımız da var zaten, su kıtlığı yaşayacak değiliz ya.