Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
Geçen gün bulunduğum yerde fırtına çıktı. Yüksek voltaj sebebiyle mahallede birçok elektronik alet arızalanmış.
Benim de modem, PS5, bilgisayar kasası ve monitörümde arıza meydana geldi açılmıyor.

Kasada PSU'yu açıp baktığımda sigortada bir sorun göremedim. Ama bir entegre devrede patlama meydana gelmiş ve entegre devrenin üst plastik koruması yarısından kırılmış.
Bugün bilgisayarı bir tamirciye götüreceğim.

Lakin merak ettiğim konu kasada bu arıza anakart ve ekran kartına sıçramış mıdır yoksa sorun sadece PSU'da sınırlı kalmış mıdır?
Anakartı gözle kontrol ettiğimde herhangi bir sıkıntı göremedim. USB ile anakarta bağlı cihazlarımda da bir sıkıntı yok.
PSU görüntüsü de bu. Entegre işaretlediğim yer de IC.

1733781681629.webp

Bu arada elbette kesin bir şey söylemek uzaktan imkansız. Sadece ihtimalleri merak ettiğimden sormak istedim.

Çözüm
Teknik olarak anakart, ekran kartı gibi bileşenlerin hasar görme ihtimali var evet. Yalnız test yapmadan kesin bir şey söylenemez. Sınırlı kalmış da olabilir.
OCP/OTP yok. Yüksek akımdan gitmiş PSU.
Megamax zaten low end bir psu bile değil, dibin dibi. En kötü gigamax tercih etmeliydiniz. Allah korumuş, eviniz bile yanabilirdi. Geçmiş olsun.
Yeni bir psu almam gerekli. Gigabyte P650G 80+ gold düşünüyorum. Sistemde R5 7500F ve 7800XT ekran kartı var. 650W yeterli olur mu acaba ?

Yeni bir psu almam gerekli. Gigabyte P650G 80+ gold düşünüyorum. Sistemde R5 7500F ve 7800XT ekran kartı var. 650W yeterli olur mu acaba ?
İleriye dönük planlarınız yoksa 650W yetecektir fakat attığınız PSU yu bence tercih etmeyin.

Gerçi P-G ler etkilenmemiş, P-G-M ler etkilenmiş diyorlar fakat bence siz yine de uzak durun. :rofl:
Bütçeniz nedir ? PSU sisteminizdeki en önemli parçadır. Biraz daha sınırları zorlayıp kaliteli bir psu çekebilirsiniz.

İleriye dönük planlarınız yoksa 650W yetecektir fakat attığınız PSU yu bence tercih etmeyin.

Gerçi P-G ler etkilenmemiş, P-G-M ler etkilenmiş diyorlar fakat bence siz yine de uzak durun. :rofl:
Bütçeniz nedir ? PSU sisteminizdeki en önemli parçadır. Biraz daha sınırları zorlayıp kaliteli bir psu çekebilirsiniz.

Bütçem maksimum 3500 TL. Baktığım PSU'da OVP/OPP/SCP/UVP/OCP/OTP korumaları mevcut. Bu kadar fazla koruma olduğu için de cazip geldi. Sizin bir öneriniz var mıdır ?

Hydro GSM Lite PRO FSP marka şöyle bir PSU buldum. Markanın güvenilir olduğunu söylediler. Sizce iyi midir ?
MSI MAG A650BN de baktığım bir diğer PSU

Son düzenleme:
Bütçem maksimum 3500 TL. Baktığım PSU'da OVP/OPP/SCP/UVP/OCP/OTP korumaları mevcut. Bu kadar fazla koruma olduğu için de cazip geldi. Sizin bir öneriniz var mıdır ?

Hydro GSM Lite PRO FSP marka şöyle bir PSU buldum. Markanın güvenilir olduğunu söylediler. Sizce iyi midir ?
MSI MAG A650BN de baktığım bir diğer PSU
Aklınızın kalmayacağı, high end bir psu: be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ GOLD PCIe 5.0 ATX 3.1 Güç Kaynağı - 5290₺
Biraz daha giriş seviyesi: Cooler Master MWE V3 MPE-7501-ACABW-3BEU 750W 80+Bronze ATX 3.1 Full Modüler Power Supply - 3900₺

Daha düşük fiyatlara hep çöpler var hocam. Pure Power 12m alabileceğiniz kaliteli PSU lardan biridir. MWE V3 ise orta seviye bir psu dur.

Size Seasonic - Evga Supernova önermek isterdim fakat hem stok sorunu var, hem de ücretleri kat ve kat fazla olacaktır.

İkinci el pazarına yönelmek isterseniz sizi üzmeyecek üst seviye Seasonic Psular:
Seasonic Focus Gx - 650W Tam Modüler 80+ Gold - 2000₺
Seasonic Focus Gx - 850W Tam Modüler 80+ Gold - 3000₺
Seasonic Focus Gx - 850W Tam Modüler 80+ Gold - 3750₺

Mesela, yukarıdaki 750W Cooler Master MWE V3 e 3900₺ gibi komik bir rakam vereceğinize, 2000₺ ye 650W ya da 3000-3750₺ ye 850W versiyonunu alabilirsiniz.

Şöyle söyleyeyim, bende GX - 750W vardı, yaklaşık 4-5 yıl kullandım. 4080S vb beslerken en ufak sıkıntı yaşamadım. Şu an dolabımda yedekte duruyor. Seasonic PX1600 ATX 3.0 geçtim. :hehehe:
Ek olarak 10 yıllık garanti oluyor Seasonic PSU larda. İkinci el alıcaksanız kesinlikle faturasını isteyin, faturası yoksa almayın.

1733885326932.webp

Gözlerim yaşardı :(

Son düzenleme: