Torukojin Kaneki

Başarılı
Yer
Manisa
İngilizcem iyi, dilim iyi sadece tabiri caizse. Dil seçmek mantıklı mı? Bir dilim iyi, bir de paragrafım. 9. sınıfım daha. Yapay zeka çözecek falan diyorlar. Ben buna katılmıyorum, insan karşısında normal biri var mış gibi sohbet ister bir zaman sonra. O süreçte de dil bilenler ortaya çıkacak bence.

Dil okuyan kuzenim şu an bir kripto şirketinde çalışıyor. Müşterilerle birebir diyalog halinde. Dediğin gibi insan karşısında bir insan arıyor. Özellikle direkt paranın döndüğü yerde kimse bir robotla konuşmak istemez. Kalanı da senin kendini ne kadar geliştirdiğin ile alakalı.

Dilin 2. planda olacak şekilde bir kariyer planlaması öneririm. Sürekli genetik dememden sıkılıyor herkes kabul ama genetik üstünden örnek vereyim; MBG'yi bitirip elinde İngilizce ve Türkçe dışında 2 dilin daha varsa şirketler için birkaç adım öndesin, yüksek lisansa gitmek istesen veya başka bir lisans bölümü daha okumak istesen bildiğin dilin ülkesinde belki de burs avantajın olacak. Yerinde olsam dilin ekstra katkı olacağı şeylere yönelirdim.

Dilin 2. planda olacak şekilde bir kariyer planlaması öneririm. Sürekli genetik dememden sıkılıyor herkes kabul ama genetik üstünden örnek vereyim; MBG'yi bitirip elinde İngilizce ve Türkçe dışında 2 dilin daha varsa şirketler için birkaç adım öndesin, yüksek lisansa gitmek istesen veya başka bir lisans bölümü daha okumak istesen bildiğin dilin ülkesinde belki de burs avantajın olacak. Yerinde olsam dilin ekstra katkı olacağı şeylere yönelirdim.
Tek iyi yanım dil. Ve konu ortaöğretim olmalıydı ben eşit ağırlık, sözel, sayısal, dil arasından sormuştum.

Günümüzde genç nesilde dili kötü olan az zaten. Eskiden her sınıfta ingilizcesi iyi denebilecek 1-2 kişi çıkardı %80'i "işi götürecek" kadar bilirdi kalanı hiç bilmezdi. Şimdi bilen gayet fazla. Sırf İngilizce biliyorum, altyazısız film, dizi izleyebiliyorum diye dil seçmek saçmalık. Hani şöyle talebi olan, özel ders verebileceğiniz niche bir dil biliyor olsanız ve ona odaklanacağınızı söylüyor olsanız o zaman mantıklı bulurdum ama güncel ülke şartlarında dil anca baban zenginse seçilir.

Günümüzde genç nesilde dili kötü olan az zaten. Eskiden her sınıfta ingilizcesi iyi denebilecek 1-2 kişi çıkardı %80'i "işi götürecek" kadar bilirdi kalanı hiç bilmezdi. Şimdi bilen gayet fazla. Sırf İngilizce biliyorum, altyazısız film, dizi izleyebiliyorum diye dil seçmek saçmalık. Hani şöyle talebi olan, özel ders verebileceğiniz niche bir dil biliyor olsanız ve ona odaklanacağınızı söylüyor olsanız o zaman mantıklı bulurdum ama güncel ülke şartlarında dil anca baban zenginse seçilir.
1-2 kişi biliyor hala. Benim sınıfım öyle.

Meslekden makine tasarım veya elektrikden gideceğim o zaman sonra da yurtdışı hedefleyeceğim gibi duruyor.

1-2 kişi biliyor hala. Benim sınıfım öyle.

Meslekden makine tasarım veya elektrikden gideceğim o zaman sonra da yurtdışı hedefleyeceğim gibi duruyor.

Biraz içi boş bir örneklem. Dilde giriş yapabileceğin kurumsal firmalardaki rakiplerin senin meslek liseli sınıf arkadaşların olmayacak. Ben AI'in dildeki çoğu mesleği beklendiği gibi öldüreceğini düşünmüyorum ama ülkede artık dilciye falan gereklilik kalmadı. Sadece yapay zorunluluk tutulan yeminli tercümanlar, günden güne azalan dil bilmeyen iş adamları ve dil öğretmenleri dışında dil bilen kişilere gereksinim duyan bir yer aklıma gelmiyor. Örneğin 25 yıl önce sırf Fransız Edebiyatı okuduğu için teyzem Carrefour'da bölge genel müdürlüğü gibi çok üst bir noktaya gelebilmişti. Günümüzde böyle bir şeyin olmasına imkan bile olduğunu düşünmüyorum. Çünkü dil artık nadir bir beceri değil.

Yurtdışı hedeflemek için de dil okumak saçma. Dil = Ben lisede zorlanmak istemiyorum 4 seneyi geçireyim bölümüdür. Lise eğitimi 4 senede dilini geliştireceğin İngilizceyi özel bir kursa gidip 3 ayda yaparsın.