İyi günler, NVMe M.2 SSD aldım ve bilgisayara format atıp Windows'u aldığım SSD'ye yükledim. BIOS ve aygıt yöneticisinde diğer SATA SSD ve HDD'm gözükmesine rağmen disk yönetiminde ayrılmamış alan olarak gözükmüyorlar direkt hiç yoklar. M.2 SSD'yi ilk aldığımda diğer disklerle beraber kullanabildim fakat Windows'u M.2'ye kurunca diğer diskleri kullanamamaya başladım. Çözüm öneriniz nedir?
Anakart modeli: Gigabyte B450M-H
Eki Görüntüle 140297
Eki Görüntüle 140298
Disk yönetiminde harici disklerin gözükmemesi için şu adımları kontrol edebilirsin:
1.
Yükleme Biçimini Kontrol Et:
- BIOS'ta M.2 SSD'nin "UEFI" modda mı yoksa "Legacy" modda mı çalıştığını kontrol et. Genellikle "UEFI" ayarları, diğer HDD ve SSD’lerin gözükmemesine neden olabilir.
2.
Disk Yönetimini Kontrol Et:
- Windows Disk Yönetimi’ni aç ve "Eylem" menüsünden "Yeni Basit Birim" seçeneğine tıklayarak diskleri manuel olarak eklemeyi dene. Eğer diskler gözükmüyorsa, listeyi güncelleyebilirsin.
3.
Sürücü Harflerini Kontrol Et:
- Harici disklerin sürücü harfleri atanmış mı? Eğer atanmamışsa, sağ tıklayıp "Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir" seçeneğinden yeni bir harf atanabilir.
4.
Bağlantı Kontrolleri:
- Harici disklerin kablo ve bağlantı noktalarını kontrol et. Farklı bir USB portu veya güç bağlantısı kullanmayı dene.
5.
BIOS Güncellemesi:
- Anakartın BIOS'unu güncelleyerek uyumluluk sorunlarını gidermeyi deneyebilirsin.
6.
Güvenli Modda Başlat:
- Bilgisayarı güvenli modda başlatarak disk yönetimine yeniden bakmayı dene. Bazı sürücü sorunları burada görünmeyebilir.
7.
Disk Sağlığı Kontrolü:
- Diskin kullanılabilir olup olmadığını kontrol et. Üretici yazılımını veya bir disk sağlık kontrol aracı kullanarak diskin sağlam olup olmadığını kontrol et.
Bu adımlar sık karşılaşılan sorunları gidermede yardımcı olabilir. Eğer hala çözüm bulamazsan, daha fazla detay edinmek için cihazların bağlantı türü ve model numaralarını belirtmeni isteyebilirim.