Benim ortada fanligini yaptigim hicbir sey yok sayin okudugunu anlamadan ortaliga kaynaksiz iddialar atan forumdasim. Bu konudaki mesajim dahil AMD GPU konularinin her birindeki mesajlarimda NVIDIA'nin hem stabilite hem verimlilik hem de teknoloji konularinda rakipsiz oldugunu soyluyorum. Isinize geldigi gibi cimbizlama yapiyorsunuz sadece.

Mesela ne bu mesajlar? Butun konu kaynaksiz tek mesaj yazmadim bu da kaynakli olsun degil mi? :) Alttakilere ek olarak alintiya ekleyemedigim mesajlar:

"Sana kimse sorun yaşamadın, AMD’de sorun yok demiyor. Önceki konularda da bu konuda da çoğu mesajımda vurguladım, evet AMD kartlar NVIDIA alternatiflerine göre daha verimsizler ve stabilite olarak da daha basarisizlar"

"AMD ekran kartlari NVIDIA'ya gore kesin bir sekilde stabilite, verimlilik gibi konularda bariz basarisiz, bunu reddetmek sacmalik zaten"
Ben son kullanıcıyım hocam. Ekran kartımı takar oyunumu oynarım. Para verdiğim üründe neden böyle işlerle uğraşayım? Mağdur olayım.

O değil de AMD'nin NVIDIA kartlara FSR-fg vs getirmesi çok saçmaydı, kendi müşterisine küfür gibi oldu. Sadece bundan dolayı bile AMD kart almamış olan vardır.

Etsinler, helali hos olsun NVIDIA kazik da olsa bariz sekilde ustun. Daha stabil, yazilimsal cozumleri cok daha iyi calisiyor, daha az guc tuketiyor, is kullaniminda daha basarili sonuclar veriyor ozellikle yapay zeka konusunda rakipsiz vs. cok basarili firma. Bunu reddeden yok da anlatamiyorsun iste.

Son düzenleyen: Moderatör:
DLSS şu an FSR'a nasaran yapay zeka kullandığı için güzel ve net görüntü kalitesi var. FSR ise yazılım tabanlı olduğu için oyunlarda ghosting falan yapıyor.

Frame Generation konusuna gelecek olursak DLSS yine daha iyi. Tabii Upscale teknolojilerine nazaran Frame Generation teknolojisinin dezavantajı gecikmedir. Bu hem AMD hem NVIDIA Kare oluşturmada benzer olur diye düşünüyorum düşük FPS değeleri alırken.

AMD'de bazı oyunlarda Frame Generation çalışmıyor mesela. Geliştiriciler oyuna fix yaması getirerek bu sorunu çözüyorlar ama bazı oyunlarda güzel çalışıyor hatta Full oyun boyunca AMD Frame Generation açarak bitirdiğim oyunlar bile oldu.

NVIDIA'da bu tabii ki yapay zeka ve tensör çekirdekleri sayesinde daha aza indirgenmiş oluyor. AMD FSR 4.0 ile birlikte yapay zekaye geçecek ve bizi en azındana XeSS'ye bile yakın olan bir görüntü kalitesi bekliyor olabilir hem upscale hem Frame Generation anlamında.

AMD'nin en iyi yaptığı şey bazı özellikleri kartlara kilitlememesidir. Şimdi abicim bazıları kötü çalışıyor vermese olur muş diyenlere hayır vermese olmaz gider tıpış tıpış yeni kart almak zorunda kalırsınız.

Kendi çevremde bile ortalama bir kart kullanım AMD Frame generation sayesinde oyununu güzelce oynayanlar var. AMD bunu direkt 7000 serisine kilitlese yine pek iyi olmazdı ama yazılım tabanlı olduğu için açık kaynak yapıyor.

AFMF çıktı mesela onda başarısız oldular sonra bırakmayıp AFMF 2 sürümünü çıkardılar. AFMF 1'e göre ciddi anlamda geçikme ve hissiyat olarak gelişme var ama oda kusursuz değil tabii ki. Demem o ki yapay zekaya FSR 4.0 ile birlkte geçince biraz daha bazı şeylerin düzeleceğini düşünüyorum.

Unutmayın XeSS'de donanımsal bir teknoloji ama çoğu ekran kartında çalışıyor ve gayet FSR'ı bile tokatlayıp geçiyor genel olarak. Bazı oyunlarda DLSS'e bile yakın neredeyse. Intel kartlar hariçinde gücünü donanımdan alıyor sadece.

Teknoloji şirketleri, bir de bunu artık 1. pazarlama stratejisi olarak kartlarına koyuyorlar. Nasıl RT gibi bir şey çıkarıp daha ham olan bir teknoloji için insanlar "Aaaa aga NVIDIA kartlarda RT denen bir şey var bir açıyorsun sular falan yansıma yapıyor" diyerek insanları daha olmayan ham teknolojiye mahkûm bıraktılar? Açıyorsun, FPS tak diye yarıya iniyor, eee ne anladım ben bu işten? 3 jenerasyon geçti, hâlen daha FPS kaybettiriyor. İş neye döndü pazarlama işine. Hayranlar RT RT RT dediler vs.

Sonra ne yaptılar? DLSS diye bir şey sundular piyasaya. DLSS 1'in yaptığı şey, çözünürlüğü düşürüp arka planda geliştirerek, az kayıp vererek daha yüksek FPS değerleri sağlamaktı. DLSS 1'in görüntüsü ise kötüydü bu arada, sanki performans modunda kullanıyor gibiydin ki gayet normal çünkü 1. sürümdü.

Sonra bunu pazarladılar sanki çok çok güzel bir şey gibi. DLSS 2, DLSS 3 diye diye gitti böyle. Unutmayın, DLSS'de hatasız değildi. Bakın eski sürümlerinde olan hatalara mesela oyunda olan elektrik tellerinde titreşimler, ghosting gibi sorunlar DLSS'de de vardı. Bazıları DLSS'in şu anki halini hep böyle zannediyor ama hayır, DLSS'in de bir sürü kötü yanı vardı ilk başta. DLSS 2'den DLSS 3'e geçince ne yaptılar? Frame Generation teknolojisi diye bir şey çıkardılar ve RTX 3000 serisine bunu vermediler. Hiç yoktan yazılımla bile verseler olurdu, kötü çalışırsa çalışsın en azından çalışıyor denilebilirdi ama kartın gücü yetmiyor denilebilirdi.

Yani teknoloji şirketlerinin çıkardığı çoğu teknoloji her zaman ham ve uzun yıllarda kendine gelebilen teknolojiler. Bu süreçte güzel reklam yapıp kusursuz olarak piyasada lanse ediliyor, sonra herkes bu yeme düşüyor tabii. AMD baştan beri yapay zeka kullansa böyle sorunlar olmazdı ama sadece kare oluşturma veya başka bir şey değil, AMD çoğu şeyde zaten açık kaynak olarak sunuyor teknolojilerini.

RT biter ST başlar, ST biter AT başlar yani çoğunlukla yeni kart sattırmaya yönelik şeyler ya da daha pişmemiş şeyler. Hiçbir zaman marka fanı olmayın, olaylara objektif bir şekilde yaklaşın ki doğruları daha iyi görebilesiniz.

Son düzenleme:
İkisi de yetersiz ama Nvidia'nın daha iyi. Kazandırdığı FPS'lerden bahsetmiyorum, bozduğu görüntü kalitesinden. Kimi oyunlarda fark hissettirmiyor, kimini rezalet hale getiriyor. Nvidia oyununa FG-DLSS getirecek bütün yapımcıları denetlemesi lazım.