BerkBenli

Çalışkan
Donanım hızlandırmalı GPU zamanlamasını açık kullanırken oynadığım oyunlar akıcı olmuyor ve stutter yaşıyorum. Donanım hızlandırmalı GPU zamanlamasını kapadığım zaman da Nvidia Frame Gen'i açamıyorum. Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması kapalıyken frame gen açmamın bir yolu var mı ya da donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması açıkken stutter problemini nasıl çözerim?

Son düzenleyen: Moderatör:

AOC C27G2ZU/BK 27" 0.5 ms Full HD Curved 240 Hz​

Bu monitörü kullanıyorum eski PC'de de bunu kullanıyordum ama ikinci bir monitörüm var onunla test yaptım 60Hz olduğu için çok bir şey anlayamadım.

NVIDIA suruculeri, Windows 11 ve anakart BIOS'un guncel oldugunu kabul ediyorum.
Yeni bir DP kablosu ile deneme yap. Sorunun cok nadir degil, bir suru insan yasamis. Ama iki ayri sistemde yasaman biraz talihsiz olmus. DP kablosundan suphelebiliriz.
Sorun devam ediyorsa VRR kapatip framegeni dene. Monitorun hizini elinle framegenin vurdugu FPS gore ayarlaman lazim. Mesela 120'den 240 cikariyorsa 240'da sabit yenilesin veya 60 = 120'de 120Hz kalsin. Resize barda kapali olsun.

NVIDIA suruculeri, Windows 11 ve anakart BIOS'un guncel oldugunu kabul ediyorum.
Yeni bir DP kablosu ile deneme yap. Sorunun cok nadir degil, bir suru insan yasamis. Ama iki ayri sistemde yasaman biraz talihsiz olmus. DP kablosundan suphelebiliriz.
Sorun devam ediyorsa VRR kapatip framegeni dene. Monitorun hizini elinle framegenin vurdugu FPS gore ayarlaman lazim. Mesela 120'den 240 cikariyorsa 240'da sabit yenilesin veya 60 = 120'de 120Hz kalsin. Resize barda kapali olsun.
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi bir DP kablosu değişikliğini deneyeyim. Düzelmez ise yazdığınız ikinci çözümü deneyeceğim.

AMD Ryzen 7 7800X3D
ASUS TUF GAMING B650M-E
Corsair 750W
Corsair 32GB (2x16) Vengeance RGB EXPO 6000mhz
DeepCool LT720 RGB 360mm
Samsung 980 pro
Gigabyte RTX 4060 TI Gaming OC 8gb

Eski billgisayarımda da bu sorun vardı pc değiştim yine bu sorunu yaşıyorum elektrikten kaynaklı bir sorun olabilir mi?
VRAM sorun çıkarıyor olabilir. Bu arada Donanım hızlanmdırma kapalıyken FG açabiliyorum. Belki spesifik bir oyuna özel durumdur. Veya DH ayarı ile şu ayarı karıştırıyor olabilir misin? DH ayarı uzun süre kapalı kullandım ve FG ayarını çoğu oyunda açabiliyordum.

2025-05-01_15-58.webp

FG açmadan önce FPS değerlerin 60 altındaysa, oyunlar FG açsan da kasacaktır. FG için ideal 60 FPS üstüne çıkman gerekiyor. Ben mesela 4060 ile AC: Shadows oynarken gölge, doku kalitesi ayarlarını orta seviye ve RT ayarını düşükte tutuyorum. Tutmazsam menü vb. geçişlerde FPS 5-20 civarına düşüyor, biraz geçince artık bellek veya VRAM mi bir şeyi boşaltıyor ve rahatlıyor. Ama genel olarak bunlar yüksek ayarlarda oyun iyi çalışmıyor. Zaten AC: Shadows'da yüksek ve üstü ayarlar için 12 GB VRAM öneriyor.

Kısaca VRAM'dan dolayı oyunlarda bazı ayarları düşürmen gerekebilir. Çoğu oyun kullandığı VRAM'i düzgünce gösterse de, bazıları sizin VRAM'inize göre gösteriyor. Yani sanki aşmıyorsunuz gibi duruyor, ama aşıyorsunuz.

Bana oynadığınız oyunları belirtirseniz buna göre öneri yapabilirim. Bir de oyun içinden eekran görüntüleri paylaşın.

VRAM sorun çıkarıyor olabilir. Bu arada donanım hızlanmdırma kapalıyken fg açabiliyorum. Belki spesifik bir oyuna özel durumdur. Veya dh ayarı ile şu ayarı karıştırıyor olabilir misin? Dh ayarı uzun süre kapalı kullandım ve fg ayarını çoğu oyunda açabiliyordum.

Eki Görüntüle 145004

Fg açmadan önce FPS değerlerin 60 altındaysa, oyunlar fg açsan da kasacaktır. Fg için ideal 60 FPS üstüne çıkman gerekiyor. Ben mesela 4060 ile AC: Shadows oynarken gölge, doku kalitesi ayarlarını orta seviye ve RT ayarını düşükte tutuyorum. Tutmazsam menü vb. geçişlerde FPS 5-20 civarına düşüyor, biraz geçince artık bellek veya VRAM mi bir şeyi boşaltıyor ve rahatlıyor. Ama genel olarak bunlar yüksek ayarlarda oyun iyi çalışmıyor. Zaten AC: Shadows'da yüksek ve üstü ayarlar için 12 GB VRAM öneriyor.

Kısaca VRAM'dan dolayı oyunlarda bazı ayarları düşürmen gerekebilir. Çoğu oyun kullandığı VRAM'i düzgünce gösterse de, bazıları sizin VRAM'inize göre gösteriyor. Yani sanki aşmıyorsunuz gibi duruyor ama aşıyorsunuz.

Bana oynadığınız oyunları belirtirseniz buna göre öneri yapabilirim. Bir de oyun içinden eekran görüntüleri paylaşın.

Donanım hızlandırma kapalıyken nasıl framegen açıyorsun?