Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Helox

Üstün
Makaleler
1
Yer
Tensura
Bilgisayarı açtım ve belleğimin 2.1 GB'lık bir kısmı donanıma ayrılmış. Ekran kartım harici o yüzden ona ayrılamaz. Önceden de bu sorunu yaşamıştım kendi kendine düzelmişti.

1704296256658.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Belleğin tam yarısı donanıma ayrılmış ise bu durumda takılı modüllerden birinde sorun olabilir. Bu sorunun birden çok sebebi vardır:
  • Intel LGA soket ise soğutucu aşırı sıkılmış olabilir. Bu durumda anakart pinleri, işlemcinin bellek kontrolünden sorumlu pinleri ile temas edemez ve bazı bellekler tanınamaz.
  • Bellek arızası: Modüllerden birisiz arızalı ise belleğin yarısı donanım ayrılmış gözükür. Bellekleri tek tek takıp bakın.
  • Toz: Bazen belleklerde toz birikmesi statik elektriğe sebep olur ve bu da belleğin tanınmasını engeller. Bu durumda bellekleri söküp hava ile temizlemek ve bağlantı noktasını silgi ile silip geri takmak fayda edebilir.
  • Bellek uyumsuzluğu: Aynı marka, aynı model olsa bile (Aynı CL ve Mhz olmalı gibi önerileri saymıyoruz bile) belleklerin çipi farklı olabilir. Aynı model Corsair belleklerden biri SK Hynix, diğeri Samsung çipli olabilir. Bu da uyumsuzluk yaratır ve yine belleğin yarısı kullanılamaz. CPU-Z ile SPD kısmından iki modüle ait ekran görüntüsü paylaşınız.
Belleğin tam yarısı donanıma ayrılmış ise bu durumda takılı modüllerden birinde sorun olabilir. Bu sorunun birden çok sebebi vardır:
  • Intel LGA soket ise soğutucu aşırı sıkılmış olabilir. Bu durumda anakart pinleri, işlemcinin bellek kontrolünden sorumlu pinleri ile temas edemez ve bazı bellekler tanınamaz.
  • Bellek arızası: Modüllerden birisiz arızalı ise belleğin yarısı donanım ayrılmış gözükür. Bellekleri tek tek takıp bakın.
  • Toz: Bazen belleklerde toz birikmesi statik elektriğe sebep olur ve bu da belleğin tanınmasını engeller. Bu durumda bellekleri söküp hava ile temizlemek ve bağlantı noktasını silgi ile silip geri takmak fayda edebilir.
  • Bellek uyumsuzluğu: Aynı marka, aynı model olsa bile (Aynı CL ve Mhz olmalı gibi önerileri saymıyoruz bile) belleklerin çipi farklı olabilir. Aynı model Corsair belleklerden biri SK Hynix, diğeri Samsung çipli olabilir. Bu da uyumsuzluk yaratır ve yine belleğin yarısı kullanılamaz. CPU-Z ile SPD kısmından iki modüle ait ekran görüntüsü paylaşınız.

Çözüm

Söylediklerinizi deneyip geri dönüş yapacağım.

Belleklerin markaları farklı ama yaklaşık 7 yıldır falan böyle kullanıyorum. Toz çözümünü denedim olmadı. Soğutucu kendini otomatik ayarlıyor sadece metal tutma yerini ayarlıyoruz o kadar. Bellek arızasını deneyeceğim şimdi.

@Recep Baltaş belleklerden birini çıkardım açtım ve Memory size decreased gibi bir uyarı verdi. Normal mi?

Sorunu şu şekilde çözdüm; önce bir tane belleği çıkarıp başlattım sonra da donanıma ayrılmış bellek düştü ardından diğer belleği takıp açtım ve sorun çözüldü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun çözülmüşte, çözümün baltaşın mesajı ile alakası bile yok.
Yanlış mesaj işaretlenmiş.

Nasıl alakası yok anlamadım açıkçası. Söylediğim şeyi yapmış/sın aşağı yukarı: Söküp geri takmak.

Toz: Bazen belleklerde toz birikmesi statik elektriğe sebep olur ve bu da belleğin tanınmasını engeller. Bu durumda bellekleri söküp hava ile temizlemek ve bağlantı noktasını silgi ile silip geri takmak fayda edebilir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.