Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Eskiden birçok üst seviye SSD DRAM'siz oluyordu. Genellikle SandForce SF-2281 gibi kontrolcülerde donanım sıkıştırma özelliği sayesinde DRAM olmamasını neredeyse hiç hissettirmiyordu. Yani işletim sistemi bile çatır çatır kuruluyordu.

Günümüzdeki DRAM'siz kontrolcüler ise bu özellikten mahrum bırakılmış. Bu nedenle günümüzdeki DRAM'siz SSD'ler için "Sadece depolama ve oyun için uygun, Windows kurmak için uygun değil" deniyor.

Peki DRAM'siz SSD'ye Windows veya Linux yine de kurulur mu? Kurulursa nasıl bir performans verir? Yine HDD'ye göre daha hızlı çalışır mı?

Çünkü ben Kioxia Exceria SATA 480 GB SSD'de Arch Linux kullanıyorum. Bu SSD'de Phison S11 kontrolcü mevcut ve DRAM barındırmıyor. Ona rağmen genel olarak performansından memnunum. Sadece çok fazla paketi aynı anda güncelledikten sonra (genelde NVIDIA sürücüsü ve/veya Linux çekirdeği de güncellendiğinde) bilgisayarın tekrar açılması bir tık daha uzun sürüyor. Ancak o bir tık da göz ardı edebileceğim bir süre (normalde 15 saniyede açılıyorsa 20 saniyeye çıkıyor gibi düşünün). Fakat o hafif yavaşlık da sistem açıldığı anda anında geçiyor. HDD'li bir sistemin bu "yavaş" hıza bile erişebileceğini hiç sanmıyorum.

Son düzenleme:
Günümüzdeki DRAM'siz kontrolcüler ise bu özellikten mahrum bırakılmış. Bu nedenle günümüzdeki DRAM'siz SSD'ler için "Sadece depolama ve oyun için uygun, Windows kurmak için uygun değil" deniyor.
Gayet uygun, kurulabilir.

Gündelik kullanımda devasa fark yaratacak bir şey değil DRAM. Elinizdeki DRAM'siz SSD'ye Windows kurunca da at arabası gibi çalışmıyor, biraz fazla abartılıyor kurulmaz vs. diye. Zaten DRAM'siz NVMe SSD'lerde HMB teknolojisi var, DRAM kadar etkisi olmasa da son kullanıcı için gayet iş görür bir şey. Kendi sistemimde DRAM'siz disk kullanıyorum, gündelik kullanım ve oyunlarda herhangi bir eksisini görmedim. Ha dosya yazma sırasında verimsiz oluyor, orası ayrı.

Yine HDD'ye göre daha hızlı çalışır mı?
DRAM'siz SSD'yi size HDD hızında diye mi tanıttılar? Yok böyle bir şey... DRAM'siz SSD ile DRAM'li SSD'nin farkını günlük kullanımda anlamazsınız.

Ben de yeni 990 EVO Plus 2 TB aldım, işte rakamlar. Windows 11 ve oyunlarla gayet iyi çalışıyor, yazması biraz düşük gibi.

Ekran görüntüsü 2025-06-16 222833.webp

Gayet uygun, kurulabilir.

Gündelik kullanımda devasa fark yaratacak bir şey değil DRAM. Elinizdeki DRAM'siz SSD'ye Windows kurunca da at arabası gibi çalışmıyor, biraz fazla abartılıyor kurulmaz vs. diye. Zaten DRAM'siz NVMe SSD'lerde HMB teknolojisi var, DRAM kadar etkisi olmasa da son kullanıcı için gayet iş görür bir şey. Kendi sistemimde DRAM'siz disk kullanıyorum, gündelik kullanım ve oyunlarda herhangi bir eksisini görmedim. Ha dosya yazma sırasında verimsiz oluyor, orası ayrı.

DRAM'siz SSD'yi size HDD hızında diye mi tanıttılar? Yok böyle bir şey... DRAM'siz SSD ile DRAM'li SSD'nin farkını günlük kullanımda anlamazsınız.
Şimdi siz ve alttaki deyince hatırladım, DRAM'siz SSD'lerin DRAM'li SSD'lere göre tek büyük sayılabilecek eksisi yazma hızının daha az stabil olması. Yani DRAM'li bir SSD'de yazma işlemleri oldukça stabil ve hızlı ilerlerken DRAM'siz SSD'lerde inişli çıkışlı bir grafik olabiliyor.

Onun dışında dediğiniz gibi günlük kullanım, Windows/Linux ve oyun için iki SSD türü arasında hissedilir bir fark yok.

Kendi sistemimde DRAM'siz disk kullanıyorum, gündelik kullanım ve oyunlarda herhangi bir eksisini görmedim. Ha dosya yazma sırasında verimsiz oluyor, orası ayrı.
Bu arada hangi DRAM'siz SSD'yi kullanıyorsunuz ve Windows kurulu mu?

Kaliteli bir SSD olsun da, çok sorun yaşamazsın. DRAM hayatî bir önem taşımıyor. Bende GeIL Zennith P3L diye bir zımbırtı var. Boşta 55 dereceye çıkıyor. Yük altında çok fazla ısınıyor. Bazen Windows'ta takılma, yavaş açma/kapatma gibi sorunlar yaşatıyor. Sorun %100 bu dandik SSD yüzünden eminim. Çünkü Windows 10 için fazlasıyla yeterli RAM ve CPU'ya sahibim.

Kaliteli bir SSD olsun da, çok sorun yaşamazsın. DRAM hayatî bir önem taşımıyor. Bende GeIL Zennith P3L diye bir zımbırtı var. Boşta 55 dereceye çıkıyor. Yük altında çok fazla ısınıyor. Bazen Windows'ta takılma, yavaş açma/kapatma gibi sorunlar yaşatıyor. Sorun %100 bu dandik SSD yüzünden eminim. Çünkü Windows 10 için fazlasıyla yeterli RAM ve CPU'ya sahibim.
Crucial BX500 SSD, Valorant güncellemesinde 70 dereceyi aştı, bilgisayarım sapıttı. Üzücü bir durum.

Sorunun kronik olduğunu öğrendiğimde iş işten geçmişti.

DRAM'siz sistem kurdum ilk başta. Gayet performanslı gelirdi bana oda. Lexar 710 modeli fazla sıcak çalıştığından dolayı bende, Samsung'a geçtim. Boşta 55 derecelerde seyrediyordu Lexar. Daha sonra aldığım SSD DRAM'li olmasından ziyade, okuma ve yazma genel performans olarak çok daha iyiydi zaten. Beklediğim bir artıştı daha doğrusu.

Samsung'un üstüne yok kim ne derse desin.

Samsung 990 Pro modelinde de sorun var hocam. Oda çok masum değil. Durduk yere BIOS'a atma ve SSD görünmeme sorunu var. Gen5 9100'da da bu sorunu birebir aynısını yaşayanların yorumları var inceleme videolarında. Samsung bunu sorun olarak kabul etmiyor, orası ayrı. Garantiye de gönderdim.

DRAM'siz sistem kurdum ilk başta. Gayet performanslı gelirdi bana oda. Lexar 710 modeli fazla sıcak çalıştığından dolayı bende, Samsung'a geçtim. Boşta 55 derecelerde seyrediyordu Lexar. Daha sonra aldığım SSD DRAM'li olmasından ziyade, okuma ve yazma genel performans olarak çok daha iyiydi zaten. Beklediğim bir artıştı daha doğrusu.

Samsung 990 Pro modelinde de sorun var hocam. Oda çok masum değil. Durduk yere BIOS'a atma ve SSD görünmeme sorunu var. Gen5 9100'da da bu sorunu birebir aynısını yaşayanların yorumları var inceleme videolarında. Samsung bunu sorun olarak kabul etmiyor, orası ayrı. Garantiye de gönderdim.
Valla hemşehrim, doğrudur kul yapısı neticede her ne kadar Samsung'un üstüne olmasa bile, Samsung'un da kronik sorunlu ürünü elbette vardır, yok diyemeyiz abim.