O zaman DRAM'siz bir SSD'ye işletim sistemi kurmakta hiçbir sakınca yok
Dediğiniz gibi çoğu dizüstü bilgisayarla birlikte DRAM'siz SSD geliyor ve bu SSD'ye fabrika çıkışlı Windows imajı kuruluyor. Tüm OEM yazılımlar, özelleştirmeler ve diğer her şey bu DRAM'siz SSD'ye yüklenmiş oluyor. Onlarda bile hiçbir sorun olmuyor.
Sırf merak ettiğim için tanıdığımın Acer Nitro V 15 bilgisayarını açıp SSD modeline baktım, SK Hynix HFS512GEJ9X110N model SSD var mış. Bu SSD'yi biraz araştırdığımda SMI SM2269XTF kontrolcü olduğunu öğrendim. Kontrolcüyü araştırdığımda ADATA Legend 850 modelinde de kullanıldığını gördüm ve hazırladığınız SSD veritabanına göre (SSD kontrolcüsü SM2269XT olarak belirtilmiş) bu SSD DRAM barındırmıyor. Yani muhtemelen aynısı SK Hynix HFS512GEJ9X110N için de geçerlidir diye düşünüyorum. Bu model de SM2269XT kullanan ve DRAM barındırmayan bir model. Ona rağmen bilgisayarın sahibinden hiç yavaşlık şikayeti duymadım, kendim kontrol ederken de çatır çatır hızlıydı.
Ayrıca bu SSD sadece Nitro V 15'te değil, Aspire 7, Aspire 15 ve TravelMate P4 gibi diğer Acer modellerinde de kullanılmış. Yani DRAM'siz SSD'ler aslında çoğu standart sınıf bilgisayarda yaygın olarak kullanılıyor. Eğer DRAM'siz SSD'lerde Windows HDD hızında çalışsaydı o zaman bütün son kullanıcı odaklı dizüstü bilgisayarlar kağnı hızında çalışırdı. Ancak hepsi de hızlı olduğuna göre DRAM'siz SSD'ye bal gibi de Windows kurulur.