Bütçe
2.300 TL

jaschjasch

Çalışkan
1x16 RAM alıp, 2x16 RAM yapmayı düşünüyorum. Sizce ciddi bir FPS artışı olur mu? Mesela, Squad UE5'te sistemime göre düşük FPS alıyorum, sebebi tek RAM Slot kaynaklı olabilir mi?
Sistemim oyun anında, %90+ GPU ve %55 CPU kullanıyor.
Sistemim:
  • Intel Arc A750 (ReSize BAR Açık)
  • AMD R5 5500
  • 1x16 3200MHz CL18-22-22-42 RAM
  • ASUS Prime B450M K2
  • 1xSATA
  • 1xHDD
Veya şu anki işlemcimi satıp R5 5600'e mi geçmeliyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
1x16 RAM alıp, 2x16 RAM yapmayı düşünüyorum. Sizce ciddi bir FPS artışı olur mu? Mesela, Squad UE5'te sistemime göre düşük FPS alıyorum, sebebi tek RAM Slot kaynaklı olabilir mi?
Sistemim oyun anında, %90+ GPU ve %55 CPU kullanıyor.
Sistemim:
  • Intel Arc A750 (ReSize BAR Açık)
  • AMD R5 5500
  • 1x16 3200MHz CL18-22-22-42 RAM
  • ASUS Prime B450M K2
  • 1xSATA
  • 1xHDD
Veya şu anki işlemcimi satıp R5 5600'e mi geçmeliyim?

DDR4 Dual kit RAM ile kayda değer performans artışı olur, aynı çipe sahip RAM bulamazsanız Dual çalışmayabilir bilginiz olsun.

Hayır sağlamaz. Hem yükseltme yapmak istesen yapamazsın. 1x16 al gelecekte bir 16GB RAM daha ekler 32GB yaparsın mis gibi.
Hocam ya siz yanlış anlamışsınız ya da ben. Konu sahibinde zaten 16GB tek modül RAM var, aynısından bir tane daha alayım mı diye soruyor.

%2–%8'lik bir artık gösterebilir, bu oyundan oyuna değişir ama öyle ciddi bir artış bekleme. Genel performansta tabii ki bir artı olur çift kanal sonuçta. Açıkçası tek kanal RAM önermiyorum işlemci yükseltmesinden önce bence onu hallet kesinlikle.

FPS kesinlikle artar sonuçta tek kanal 16 versus çift kanal 32'den bahsediyoruz. Ama sistemine genel anlamda en büyük artısı denge katar, daha akıcı olmasını sağlar.

İşlemci yükseltmeden önce kesinlikle çift kanal 32 öneririm.

Son düzenleme:
Hocam ya siz yanlış anlamışsınız ya da ben. Konu sahibinde zaten 16 GB tek modül RAM var, aynısından bir tane daha alayım mı diye soruyor.

Ben yanlış anlamışım kafam allak bullak şu an :D. 2x16 ise olur tabii ki FPS artışı ama ciddi olacağını sanmam. Gene de FPS artışı olur tatmin edecek kadar.

%90 üzeri GPU kullanımı olduğuna göre performansını kısıtlayan parça GPU. 2x16 GB RAM'e geçsen de kayda değer performans artışı muhtemelen alamazsın.
aynı çipe sahip RAM bulamazsanız Dual çalışmayabilir bilginiz olsun.
Böyle bir şey yok. Çift kanal belleğin olayı CPU'dan belleklere giden 128 Bit veri yolunu tam kapasite kullanabilmek. CPU'daki bellek kanalları bu 128 Bit veri yolunu 64-64 olarak bölüşüyor. Tek bellek kullanıldığı zaman CPU 64 Bit veri yoluyla belleğe bağlanmış oluyor, bant genişliği teoride yarı yarıya düşüyor. Belleklerin kendi aralarında anlaşıp iş bölümü yapması gibi bir durum yok. CPU yönetiyor hepsini.

Maksimum performans için çift rank 2 bellek modülü veya tek rank 4 bellek modülü kullanılmalıdır.

@Sensei, alıntı yaptığınız cümle ile yaptığınız açıklamanın ne alakası var anlamadım.

Dual çalışmadan bahsediyorsanız farklı özelliklere sahip RAM'lerin Dual çalışma garantisi yok.

Eğer performans artışı olmaz diyorsanız ona cevap vereyim.

Birebir aynı RAM alıp Dual çalıştırırsın lâkin yerinizde olsam önceliğim M2.SSD olur.