Bütçe
2.300 TL
%90 üzeri GPU kullanımı olduğuna göre performansını kısıtlayan parça GPU. 2x16 GB RAM'e geçsen de kayda değer performans artışı muhtemelen alamazsın.

Böyle bir şey yok. Çift kanal belleğin olayı CPU'dan belleklere giden 128 Bit veri yolunu tam kapasite kullanabilmek. CPU'daki bellek kanalları bu 128 Bit veri yolunu 64-64 olarak bölüşüyor. Tek bellek kullanıldığı zaman CPU 64 Bit veri yoluyla belleğe bağlanmış oluyor, bant genişliği teoride yarı yarıya düşüyor. Belleklerin kendi aralarında anlaşıp iş bölümü yapması gibi bir durum yok. CPU yönetiyor hepsini.

Maksimum performans için çift rank 2 bellek modülü veya tek rank 4 bellek modülü kullanılmalıdır.
Sistemim izlediğim oyun testlerine göre de CS:GO'da az fps veriyor anlamadığım şekilde, düşük ayarlarda 4:3 150 Fps zor alıyorum. GPU kullanımı %60+, CPU kullanımı %50+. Rx6600 ekran kartım bozulmadan önce 170'den aşağı düşmüyordu. Napacağım bilmiyorum. Şuanki ekran kartımın iade süresi bitmedi, iade edip üzerine 1200TL ekleyip RX7600 almak mantıklı mı? Tabi iade talebi kabul edilirse.

ARC ekran kartlari dusuk islemcilerle yeterli performansi veremiyor. AMD ve Nvidia kartlara gore CPU darbogazini cok daha fazla yasiyor. RAM'den cok işlemci yuzunden dusuk sistemin performansi.

ARC ekran kartlari dusuk islemcilerle yeterli performansi veremiyor. AMD ve Nvidia kartlara gore CPU darbogazini cok daha fazla yasiyor. RAM'den cok işlemci yuzunden dusuk sistemin performansi.
Nasıl anlayabilirim darboğaz olduğunu? Ve nasıl düzeltebilirim? İşlemci değişimi, ram takımı vs.

Son düzenleme:
Nasıl anlayabilirim darboğaz olduğunu? Ve nasıl düzeltrbilirim? İşlemci değişimi, ram takımı vs.
MSI Afterburner kurup OSD ekranini aktif edin. Hem sitede hem Youtube'da konu hakkinda rehberler bulabilirsiniz. Ideali hem GPU hem CPU'nun %100'e yakin kullanilmasidir. Pratikte boyle olmaz tabii. Birinin kullanimi digerine gore cok yüksekse bu parca digerine gore cok zayif kaliyordur.

Ornegin ekran karti %60 kullanilirken islemci %100 ise bu islemcinin cok zayif kaldigini gosterir. Bu durumda ekran kartinin potansiyelinden tam olarak yararlanilamaz. Tersi durumda ise o sisteme isterseniz cok daha guclu ekran karti takabilirsiniz demektir.

1x16 RAM alıp, 2x16 RAM yapmayı düşünüyorum. Sizce ciddi bir FPS artışı olur mu? Mesela, Squad UE5'te sistemime göre düşük FPS alıyorum, sebebi tek RAM Slot kaynaklı olabilir mi?
Sistemim oyun anında, %90+ GPU ve %55 CPU kullanıyor.
Sistemim:
  • Intel Arc A750 (ReSize BAR Açık)
  • AMD R5 5500
  • 1x16 3200MHz CL18-22-22-42 RAM
  • ASUS Prime B450M K2
  • 1xSATA
  • 1xHDD
Veya şu anki işlemcimi satıp R5 5600'e mi geçmeliyim?
Veya Arc A750'yi iade edip üzerine 1200tl daha koyup swft rx7600'de alabilirim. Sizce uygun mudur?

@Sensei, alıntı yaptığınız cümle ile yaptığınız açıklamanın ne alakası var anlamadım.
Belleklerin kendi aralarında anlaşıp iş bölümü yapması gibi bir durum yok. CPU yönetiyor hepsini.
Dual çalışmadan bahsediyorsanız farklı özelliklere sahip RAM'lerin Dual çalışma garantisi yok.
Farklı özelliklere sahip RAM'ler birlikte çalışıyorsa dual channel çalışır. Birlikte çalışmıyorlarsa sistem açılmaz/mavi ekran verir. Dual channel olması işlemci bellek kontrolcüsüyle alakalı, RAM'lerle değil. İşlemcideki 2 bellek kanalına bağlı 2 bellek varsa dual channel olur. Bu kadar basit bir mantık.

Öyle çalışır ama single çalışır gibi bir durum yok. Ya çalışır, ya çalışmaz. Çalışırsa dual channel olur, çalışmazsa RAM çöp olur.
Sistemim izlediğim oyun testlerine göre de CS:GO'da az fps veriyor anlamadığım şekilde, düşük ayarlarda 4:3 150 Fps zor alıyorum. GPU kullanımı %60+, CPU kullanımı %50+.
Bu durumda FPS artar. İlk mesajında %90+ GPU kullanımı var dediğin için muhtemelen artmaz dedim.
Bu da işin diğer boyutu. Dual channel RAM'ler işlemci performansını biraz arttırır, yardımcı olur.

Farklı özelliklere sahip RAM'ler birlikte çalışıyorsa dual channel çalışır. Birlikte çalışmıyorlarsa sistem açılmaz/mavi ekran verir. Dual channel olması işlemci bellek kontrolcüsüyle alakalı, RAM'lerle değil. İşlemcideki 2 bellek kanalına bağlı 2 bellek varsa dual channel olur. Bu kadar basit bir mantık.

Öyle çalışır ama single çalışır gibi bir durum yok. Ya çalışır, ya çalışmaz. Çalışırsa dual channel olur, çalışmazsa RAM çöp olur.

Bu durumda FPS artar. İlk mesajında %90+ GPU kullanımı var dediğin için muhtemelen artmaz dedim.

Bu da işin diğer boyutu. Dual channel RAM'ler işlemci performansını biraz arttırır, yardımcı olur.
Bu yazdığım CS:GO 2 için. Squad oyunu için GPU %90+, CPU %65+. Ram veya işlemci artırmak yerine ekran kartını iade edip üstüne 1200 tl ekleyip Rx7600 almak mantıklı mı sizce?

@Sensei

Yanlış bilgilere toplu olarak cevap vereyim.

İki farklı RAM'in Dual çalışabilmesi için bellek kontrolcüsünün bu RAM'leri ortak bir noktada eşitlemesi ile gerekir, Dual modda bellek kontrolcüsü iki RAM ile farklı hız ve gecikmede iletişim kuramaz, CL, MHz, gibi özellikleri doğru zamanlamalarla ve voltajla ortak bir noktada birleştirmesi gerekir, eğer bunları eşitleyemezse sistemi Single olarak açar veya hiç açamaz, SPD uyuşmazlığı konusu ayrı bir Dual çalışmama sebebi, Flex ve asimetrik moda hiç girmiyorum.

Rank olayı, Dual rank RAM ile Single rank RAM arasında performans olarak çok az bir fark olur, çünkü bellek kontrolcüsü Dual rank RAM'in her iki bölümüne aynı anda erişemez, yine de ayrı ayrı işlem yaptırmasından kaynaklı ufak bir performans artışı olur, sizin iddia ettiğiniz gibi çok ciddiye alınacak bir durum değil.

Dual RAM FPS olayı, 128 bit veri yolu sayesinde düşük çözünürlük rekabetçi oyunlarda belirgin bir FPS artışı olur, GPU'nun aşırı yükte olduğu işlemcinin arka planda kaldığı oyunlarda da %1 ve %0.1 FPS oranı ciddi derecede yükselir, akıcılık artar.

İyi günler.

Dual DDR4 RAM FPS artışı ve %1 FPS iyileşme örneği.

Screenshot_2025-10-21-16-19-45-49_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp

Screenshot_2025-10-21-16-19-28-84_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp

Screenshot_2025-10-21-16-19-00-79_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp

Screenshot_2025-10-21-20-08-45-21_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp
Screenshot_2025-10-21-20-10-54-40_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp
Screenshot_2025-10-21-20-11-27-56_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp

Son düzenleme: