Nelson Van Alden
Uzman
Summoner mini Outemu anahtar kullanıyor. Bizde yaygın olarak kırmızısı ve mavisi satılıyor ama sum Mini'nin kahverengi ve siyah anahtarlı; genel ürün kalıp rengi olarak siyah ve beyaz modelleri de mevcut. Ayrıca sum mini Full RGB değil, bölgesel aydınlatmalı. Yani Rainbow aydınlatma da diyebiliriz. Ancak bunların yanında bir şey daha var ki hot swap değil. Fiyatını göz önünde bulundurunca bence %60 klavyelere başlangıç için iyi bir tercih.
E yooso Z11 ise sum Mini'den farklı olacak bir özelliğe sahip, bu klavye hot swap yapıda. Yani üzerindeki anahtarları beğenmediysen istediğin anahtarlarla değiştirebilirsin. Mesela bende mucai MKA610 var, çok uygun bir fiyata aldım. Üzerindeki anahtarları ve kendi kablosu çok kötü olduğu için bunları değiştirdim. Klavye tam istediğim hale geldi ama bu sefer de 61 tuşun bana yetmediğini fark ettim ve eski klavyeme döndüm. Yine de istediğim zaman çıkarıp kullanabilirim.
Aslında her ne kadar bunu belirtsen de bence özellikle Türkçe dizilim aramıyorsan e yooso Z11 kullanmaya devam edebilirsin. Böylelikle klavyeyi modlayarak istediğin hale getirebilirsin. Ancak modlamayla işin yoksa sum mini almak mantıklı olur. Yukarıda da bahsettiğim gibi giriş seviyede işini görecektir. Zaten bu fiyat listesindeki ürünler birbirlerinden çok farklı ürünler olmuyor. Hoşuna gideni tercih etmek daha doğru olacaktır.
Rica ederim. Sum Mini'nin anahtarları o kadar da kötü değil. En azından çakma Gateron kullanılmaktansa gerçek Outemu anahtar kullanılmış. Uygun fiyata satılan çoğu mekanik klavyede orijinal Gateron olması mümkün değil zaten. Bundan yola çıkarsak da uygun fiyata alıyorsan Outemu anahtarlı bir klavye almandan yana sakınca yok.Öncelikle uzun uzun yazdığınız için teşekkürler, modlama işim yok evet ama Summoner'ın switchleri kalitesiz bir markablnın diye biliyorum o yüzden biraz tedirginim. Siz olsanız 1500 TL'ye siyah, red Switch, (Switch'i kalitesizse hotswap) Türkçe Q bir klavye olarak ne önerirdiniz?
Rica ederim. Sum Mini'nin anahtarları o kadar da kötü değil. En azından çakma Gateron kullanılmaktansa gerçek Outemu anahtar kullanılmış. Uygun fiyata satılan çoğu mekanik klavyede orijinal Gateron olması mümkün değil zaten. Bundan yola çıkarsak da uygun fiyata alıyorsan Outemu anahtarlı bir klavye almandan yana sakınca yok.
Ben alacak olsam kesinlikle linear anahtar almazdım. Tactile anahtarın benim için daha rahat olduğunu fark ettikten sonra linear anahtar kullanmayı bıraktım. Zaten bu yüzden mucai mka610'un kendi kırmızı anahtarlarını kahverengi Outemu ve holy panda 67g anahtarlar ile değiştirdim. Esas klavyem ise Logitech G413 SE, üzerinde kendi tactile anahtarları bulunuyor.
Bu anlattıklarımı kafanda şöyle canlandırabilirsin; kırmızı ve siyah linear, kahverengi ve mavi ise tactile anahtarlardır genel olarak. En azından hazır gelen çoğu mekanik klavyede böyle olduğu söylenilebilir. Bazı markalar ise renklere takılmaz ama anahtarın özelliklerinde türünü belirtir, Razer gibi.
Bence XPG sum mini almaktan yana sakınca yok. Ayrıca 500 TL ucuza gaming Gen'den alabilirsin. Tek amacın oyun oynamaksa kırmızı anahtarlı modeli alabilirsin ama günlük kullanım için de alacaksan ve sesi seni rahatsız etmeyecekse mavi anahtarlı modeli alabilirsin. Yalnız mavi anahtar için genelde "clicky" denir ama tactile olanlardan tek farkı çıkardığı ses denebilir. Çalışma mantığı olarak tactile ve clicky anahtarlar birbirinden farklı değildir.
![]()
Mağaza sayfası - bütün ürünler burada
ASUS, Galax, Msi, Logitech, Razer , dell ve benzeri bir çok markanın gaming ürünleri en uygun fiyatlar gaming.gen.tr’dewww.gaming.gen.tr
Eki Görüntüle 84807
TKL ve %60 klavyeler genelde rekabetçi FPS oyunları için tercih ediliyor. Ancak bu sadece rekabetçi FPS oyunları için kullanılacak anlamına gelmiyor. Yine de MMORPG için ufak bir klavye almaya lüzum görmüyorum. HyperX Alloy Origins Core iyi bir ürün ama bütçeyi bu kadar yükseltmişken Amazon üzerinden çok daha iyi ürünler alınabilir. Kaldı ki XPG Summoner da kaliteli bir ürün. Bence sırf klavye boyutunu ufaltmak için herhangi bir masrafa girmene gerek yok.Hocam konudan alakasız olacak ama TKL klavyeler MMORPG oynamaya uygun mudur? Güncel olarak XPG Summoner kullanıyorum ve çok yer kaplıyor üstüne numpadi kullanmıyorum bile. Aklımda ki şey XPG Summoner'la e yoosu satıp XPG Summoner mini ve TKL bir klavye almak ya da sadece TKL almak bilemiyorum. Sizi de yordum biliyorum ama 3500 TL'ye TKL olarak siyah, RGB ve red Switch bir klavye önerebilir misiniz? Aklımda HyperX alloy Origins Core var.
TKL ve %60 klavyeler genelde rekabetçi FPS oyunları için tercih ediliyor. Ancak bu sadece rekabetçi FPS oyunları için kullanılacak anlamına gelmiyor. Yine de MMORPG için ufak bir klavye almaya lüzum görmüyorum. HyperX alloy Origins Core iyi bir ürün ama bütçeyi bu kadar yükseltmişken Amazon üzerinden çok daha iyi ürünler alınabilir. Kaldı ki XPG Summoner da kaliteli bir ürün. Bence sırf klavye boyutunu ufaltmak için herhangi bir masrafa girmene gerek yok.
Bu durumda 3500 TL'yi gözden çıkardıysan aşağıdaki ürüne ve bunun gibi olan diğer klavyelere göz atabilirsin.Sadece boyuttan değil, klavyenin yazılımı berbat yükleyince klavye kafayı yiyor, random atında da bazen kafayı yiyor, swtichleri Cherry MX olsa da hissiyatı hiç iyi değil bence, e yoosunun hissiyatı 50 kat daha iyi, üstüne kablosu çok kalın ve çok çirkin duruyor.
Bu durumda 3500 TL'yi gözden çıkardıysan aşağıdaki ürüne ve bunun gibi olan diğer klavyelere göz atabilirsin.