pars

Üstün
Makaleler
4
Yer
Aydın
Merhaba arkadaşlar, 4.01.2024 tarihinde Erasmus Efset online İngilizce sınavına ilçe BİLSEM sınav merkezinde girdim.
Üç sınav olacaktı. Biri online diğer ikisi yazılı sınavdı.
En az B1 sonucu almak gerekiyordu. A1 alarak barajı geçemedim ve diğer sınavlara katılma hakkını kaybettim.

Sınav sonucum nasıl?

IMG_20240114_234311.webp

İngilizcemi geliştirmek için ne yapmam gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Uzun bir yazı olduğundan direkt başka bir konuya yazdığım yazıyı buraya yapıştırıyorum.
Bir dili öğrenmenin en etkili yolu konuşmaktır ve o dile maruz kalmaktır. Maruz kalmaktan kastım gününün büyük bir kısmını o dille ilgili diyalogları dinlemek ve taklit etmektir. Tabii Türkiye'de çok fazla konuşacak kimsen olmayabilir etrafında bunun için en etkili yol okuduğunu anlamanı ilerletmendir. Türkiye'de YDS, YÖKDİL gibi sınavlar yapılıyor biliyorsun. Bu sınavlara hazırlanmasan bile bu sınavların kaynaklarını kullanabilirsin. Burada paylaşmak doğru olur mu bilmiyorum ama kısa bir araştırmayla Telegram gruplarında Passage Work gibi kitapları bulabilirsin ya da dilersen satın alabilirsin. Bu kitaplar çeviri yeteneğini arttırır ve kelime ezberlemekten ziyade sana gerçekten kelimeleri öğretir. Git gide zorluğu artan bir kitap. Sıfır temelin dahi olsa bu kitapları eksiksiz bir şekilde emek vererek bitirirsen okuduğunu anlaman kolaylaşacak ve kelime dağarcığın gerçekten artacaktır 6 serilik bir kitap. İlla bu kitapları mı edinmem lazım diyorsan hayır edinmene gerek yok bu kitaplarda zaten internet üzerindeki makalelerin hafiften değiştirilmiş hali tek tek uğraşamam diyorsan bu kitapları edinebilirsin. Kelime ve çeviri yeteneği kısmını hallettiğinde artık yazmaya başlamanı öneririm Barron's yayınlarının bu konuyla ilgili IELTS Writing kitabı var dilersen satın al orijinali Türkiye'de yok ama belirteyim ya da dilersen pdf olarak çıktısını al direkt yazarsan çıkıyor zaten. Yazmaya önem ver diyorum çünkü konuşma pratiği yapacak kimsen yoksa bunu ancak yazma ve dinleme etkinlikleriyle pratik edebilirsin. Ki yazmayı iyi bir şekilde öğrenirsen konuşurken cümle kurma sıkıntın da olmaz. Tabii ben direkt IELTS geçemem diyorsan Test Akademi isimli bir kanalın "writing" çalışmaları var. O videolarda ki metinleri ilk sen defterine geçir ve çevirmeye çalış yapamadığın yerde hocadan izle. Böylelikle yazma konusunda da sıkıntın olmayacak yalnız baştan söyleyeyim bu ilk zamanlar çok çetrefilli olur özellikle yazma kısmı hemen gelişmez. Gününün boş zamanlarında en azından internetten yabancı bir belgesel-haber sitesinden bir makale yaz defterine ve kendin Türkçe çevirmeye çalış zamanla kelime kalıplarını, Türkçeye nasıl çevrildiğini öğreneceksin. İngilizce'nin dil bilgisini de English Moods isimli bir kanalı izleyerek yüzeysel olarak öğrenebilirsin tabii onlar sınav odaklı ama çoğü gündelik hayat içinde geçerli olduğundan bir sıkıntı yaratmaz. Film ve diziler bir yere kadar etkili olsa da çeviri yapmak bir dili öğrenmede ki ilk ve en büyük adımdır çünkü kendimden biliyorum YDS metinlerini ilk çevirmeye çalıştığımda resmen fonksiyon çözermiş gibi dakikalarca uğraşıyordum bir metnin kısa bir bölümünü Türkçeye çevirebilmek için zamanla böyle bir sıkıntım kalmadı pratiğim arttığı için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bahsettiklerinizi yapmak ne kadar sürer?
Okuma-çeviri kısmı kitaplarda şu şekilde gidiyor eğer kitaplardan ilerleyecekseniz ilk 3 kitap tek bir kitap altında verilmiş birinci ve ikinci kısımlar gerçekten çok temel seviyede oraları herkes hızlıca bitirebilir. Üçüncü seviyede ortalama bir YDT seviyesinde metinlere geçiliyor. Dört ve beşinci seviyede artık uzun ve karmaşık yapıda metinlere geçiliyor ki kullanılan kelimelerin genele vurduğumuzda kullanım yaygınlığı düşük olduğundan ileri düzey kelimeler kullanılıyor diyebiliriz. Altıncı seviyede en uzun ve ileri düzey metinlere geçiliyor. Metinler hakkında sorulan soruların bazıları metinden çıkarım yapmanızı istiyor aynı şekilde superlative, relative clauseu nereye bağlamış gibi bilgilerinizi de ölçüyor. Bu kitapları her gün çalışan birisi 2-2.5 ayda tamamen bitirebilir. Benim az bir şey temelim var okuduğumun yarısından fazlasını anlayabiliyorum İngilizce seviyemin de B1 olduğunu düşünüyorum diyenler direkt dördüncü kitaptan başlarsa 1,5 aylık yoğun bir çalışmayla 4-5-6'yı bitirebilir. İşin yazma kısmı daha çetrefilli gerçekten emek istiyor ve İngilizce'de de deyimler, atasözleri, kelime kalıpları olduğundan Türkçe hakkında da bu tür şeyleri yüzeyselde olsa bilmek gerekiyor. Gerçekten üzerine düşerek çalışırsanız 3-4 ay içerisinde İngilizce yetkinliğinizi arttırabilirsiniz ve her gün dinleme çalışması yapın. Sanılanın aksine IELTS, CEFR gibi sınavlarda en yorucu kısım konuşma değil yazma ve dinleme kısımlarıdır. Bu ikisi olmadan çevresinde İngilizce konuşacak birisi olmayan birisi İngilizce konuşurken çok zorlanacaktır.