150

Deneyimli
Makaleler
1
Arkadaşlar, biliyorsunuz ki hükümet "enflasyona sebep olabileceği" nedeniyle maaşlara ara zam yapmadı.

Ancak vergi üstüne vergi paketi açıklıyorlar. Vergiler de enflasyona sebep olur.
"Nasıl?" sorusunu cevaplayacağım.

Öncelikle, iktisadi terim olan enflasyonun anlamı basitçe fiyatların artmasıdır.
100 TL'lik bir ürünün hem %18 hem %20 KDV ile hesaplama örneği:

%18 KDV: 100X0.18 = 18 + 100 = ürün 118 TL'ye satılır.
%20 KDV: 100X0.2 = 20 + 100 = ürün 120 TL'ye satılır.

Aradaki %2'lik farka da enflasyon diyoruz.
Sonuç olarak, bu hesaplamada da vergi artırımının da enflasyona sebep olduğunu gördünüz.

Baştakiler; halkın, sermayenin ve piyasanın güvenini kaybetti. Onlar değişene kadar Türkiye ekonomisinde herhangi bir düzelme beklemiyorum.
Daha maaşa zamın enflasyon yaratacağını düşünen ama verginin enflasyonu yükselteceğini düşünmemişcesine ha bire vergi sokuşturan, milletin sırtına binen bir ekipten ne beklersin ki?

Son düzenleyen: Moderatör:
Aradaki %2'lik farka da enflasyon diyoruz.
Sonuç olarak, bu hesaplamada da vergi artırımının da enflasyona sebep olduğunu gördünüz.
Bilmeyenleri kandırma ayağı yani.

Gerçi bilenler konuşsa bile büyük çoğunluk cahil olduğu için dinlemiyor. Ceplere dokununca, tüp bitince falan ayaklanır onlar.

Bakkal matematiği ve düz mantık ile ekonomi politikalarının temel taşlarından birini hesaplamaya kalkarsanız çuvallarsınız.

Tüketimden alınan vergiler doğru şekilde kullanıldığı sürece enflasyonu artırmaz. En basitinden tüketimi azaltma, alınan vergi ile üretime yönelik hamleler yapma ve benzeri etkileri ile azaltabilir. Eğer sallayacak bir şey arıyorsanız neden vergi alınıyor ya da neden vergime %2 zam yapılıyor demek yerine alınan %20'lik verginin nereye gittiğini sorgulayın.

Buna benzer ne kaynak ne de doğru bilgi içeren konu ve mesajları rapor ettiğimde sürekli ret cevabı aldığım için bu konuyu da yanlış bilgiden raporlamakla uğraşmayacağım.

Meraklısına:

Ayrıca, asgari ücrete zam bekleyecek kadar basit düşünmeyin. Bunun insan cebini rahatlatıcı etkisi olsa her yıl 2 kere yapılmasına rağmen daha da dibe çökmememiz gerekirdi. İşte bunu hesaplarken düz mantık kullanıp zammın herkese yapıldığı, dolayısıyla ürünlere de yansıdığı, orta ve uzun vadede 2 muz yerine 1 muz alınabileceği, kısacası yüksek enflasyonun çözümünün maaş zammı olmadığı aşikar.

Son düzenleme:
Bakkal matematiği ve düz mantık ile ekonomi politikalarının temel taşlarından birini hesaplamaya kalkarsanız çuvallarsınız.

Tüketimden alınan vergiler doğru şekilde kullanıldığı sürece enflasyonu artırmaz. En basitinden tüketimi azaltma, alınan vergi ile üretime yönelik hamleler yapma ve benzeri etkileri ile azaltabilir. Eğer sallayacak bir şey arıyorsanız neden vergi alınıyor ya da neden vergime %2 zam yapılıyor demek yerine alınan %20'lik verginin nereye gittiğini sorgulayın.

Buna benzer ne kaynak ne de doğru bilgi içeren konu ve mesajları rapor ettiğimde sürekli ret cevabı aldığım için bu konuyu da yanlış bilgiden raporlamakla uğraşmayacağım.

Meraklısına:
Tüketimi azaltma yoluna gideceksen ana silahın faizdir, vergi değil. Vergiler, tüketim azaltmaz aksine fiyatlara yükleneceği nedeniyle enflasyon yaratır.

Paylaştığın kaynaklar da farklı bir şey söylemiyor.

Firmalardan alınsaydı durum dediğiniz gibi olurdu.

Tüketimi azaltma yoluna gideceksen ana silahın faizdir, vergi değil. Vergiler tüketim azaltmaz aksine fiyatlara yükleneceği nedeniyle enflasyon yaratır.

Attığın kaynaklar da farklı bir şey söylemiyor.

Faiz konusunda bilgilerime güvenmiyorum ancak zaten faiz artırımı yapılmadı mı?

Uzun dönem analizinden elde edilen bulgulara göre dolaylı vergilerdeki %1'lik değişim, enflasyonu %0.104 oranında pozitif yönde etkilemektedir. Dolaysız vergilerdeki %1'lik değişim ise enflasyonu %0.554 oranında pozitif yönde etkilemektedir.

Sizin söylediğiniz gibi %2'lik vergi artırımının %2'lik enflasyona değil de %0.2'lik enflasyona neden olduğu söyleniyor. Bu farkı da alınan parayı üretim-tüketim arasındaki açığı kapatacak hamleler ile kapatabiliyorsunuz. Yani kaynaklar sizi yalanlıyor.

Enflasyonun olmadığı dönemlerde de ÖTV veya diğer vergilere zam geliyordu. Peki onlar niye enflasyon yaratmadı? Hatta bu yüzden TR'ye özel 1.6 motorlu 5 serisi falan satıldı. Yanlış hatırlıyor olabilirim.

Çünkü tüketim çılgınlığının getirdiği yüke göre devede kulak kalıyor. Tüketimini sınırlandırmayacak vergi zamları enflasyonu sanıldığı kadar artırmaz. Etkisi olmaz demiyorum, dediğiniz kadar artış olmaz...

Faiz konusunda bilgilerime güvenmiyorum ancak zaten faiz artırımı yapılmadı mı?
Bu kadar faiz artırımına rağmen reel faizin hala negatif. Enflasyon %110 cıvarlarındayken faiz oranın %50 yani %60 negatif reel faiz var. etersiz faiz artışı, enflasyonu durdudrmaz.

Uzun dönem analizinden elde edilen bulgulara göre dolaylı vergilerdeki %1'lik değişim, enflasyonu %0.104 oranında pozitif yönde etkilemektedir. Dolaysız vergilerdeki %1'lik değişim ise enflasyonu %0.554 oranında pozitif yönde etkilemektedir.
Pozitif yön ne demek oluyor? Aşağı mı? Hayır değil. Enflasyonu artırıyor manasında kullanılmış.

Verginin, enflasyonu artırdığına dair kaynak:
Özellikle, direkt vergilerin enflasyona sebep olabileceğini söylemiş.

Kaynağım IMF olduğu için başka ekleme yapmaya gerek duymuyorum.
Sizin söylediğiniz gibi %2'lik vergi artırımının %2'lik enflasyona değil de %0.2'lik enflasyona neden olduğu söyleniyor. Bu farkı da alınan parayı üretim-tüketim arasındaki açığı kapatacak hamleler ile kapatabiliyorsunuz. Yani kaynaklar sizi yalanlıyor.
Enflasyonun olmadığı dönemlerde de ÖTV veya diğer vergilere zam geliyordu. Peki onlar niye enflasyon yaratmadı? Hatta bu yüzden TR'ye özel 1.6 motorlu 5 serisi falan satıldı. Yanlış hatırlıyor olabilirim.

Çünkü tüketim çılgınlığının getirdiği yüke göre devede kulak kalıyor. Tüketimini sınırlandırmayacak vergi zamları enflasyonu sanıldığı kadar artırmaz. Etkisi olmaz demiyorum, dediğiniz kadar artış olmaz...
Açııkcası verginin enflasyondan sayılmayacağını bilmeyecek kadar acemisiniz.

Sizin bahsettiğiniz vergiler direkt consumer surplus olayına giriyor. Benim verdiğim örnek ise "vergi arttırımı enflasyona sebep olur mu?" sorusuna cevap verebilmek için basitleştirilmiş bir şey. O soruya zaten detaylı hesaplamalarla bile "hayır" diyen çıkmaz. IMF'yi mi yalanlayacaksınız?

Enflasyon yaratmadı dediğin örnekte arabaları örnek vermişsin. Madem vergi artırımı, enflasyonu yaratmıyor neden arabaların en kötüsünü bile diğer ülkelerden 5 kat daha pahalıya alıyorsun? Enflasyon yokken de aynıydı bu durum... Bir dediğiniz diğer dediğinizi tutmuyor.

Daha fazla cevap vermeyi düşünmüyorum, kaynaklarım ortada. Tartışmaya tokum.

Son düzenleme: