Ekonomi hicbir zaman bu kadar basit degildir :) Arkadasla saatlerce nargile esliginde konusurken bu sonuca vardik. Bu yuzden artik "basitce" gibi tabirlerden kaciniyor ve bir karari dogru/yanlis olarak degerlendirmiyoruz. Elde yeterli veri yok. Bos yere insanlar 4 yil okuyup ustune masterlar, profesorlukler yapmiyorlar. Cok karisik isler.

Ülkede zaten her türlü enflasyon var. Gizlisinden, talebine... Maşallah çok güzel ekonomi yürütüyorlar halkın cebindeki parayla ülkeyi döndürmeyi düşünen bir ekonomi bakanımız var.

Cumhurbaşkanı seçimi olduktan sonra "Mehmet Şimşek en iyi ekonomi bakanı adayı" diyenlerin düşüncelerini şimdi bir daha almak lazım.

Açııkcası verginin enflasyondan sayılmayacağını bilmeyecek kadar acemisiniz.
Etkisi olmaz yazmadım. Sen önce ne dediğimi tekrar oku. Bu kadar tüketim varken vergiden kaynaklı enflasyon göze dokunmaz. Zaten benim bir özelliğimden nedense herkes benden bilgili veya tecrübeli oluyor. Anlamadım gitti.

Gerçekleri kısa ve öz olarak yazmak hoşunuza gitmiyor galiba...

Cumhurbaşkanı seçimi olduktan sonra "Mehmet Şimşek en iyi ekonomi bakanı adayı" diyenlerin düşüncelerini şimdi bir daha almak lazım.
Kasayi doldurduk diyor. Yalan degilse fena gitmiyor gibi. Ulkeyi batirmalari bile nerden baksan 10 yil surdu, toparlamayi sen dusun. Sancili ve sac bas yolduracak bir yol.

Hala babalarinin mali gibi yiyorlar ulkeyi. Bunu da dusununce bunun yerine kimi koysan 1-2 yillik bu surecte aman aman iyisini yapabilecegini sanmiyorum.

Ekonomi hicbir zaman bu kadar basit degildir :) Arkadasla saatlerce nargile esliginde konusurken bu sonuca vardik. Bu yuzden artik "basitce" gibi tabirlerden kaciniyor ve bir karari dogru/yanlis olarak degerlendirmiyoruz. Elde yeterli veri yok. Bos yere insanlar 4 yil okuyup ustune masterlar, profesorlukler yapmiyorlar. Cok karisik isler.
Doğru diyorsun 72 dersi boşuna vermedim ben.

Konuyla ilgili IMF raporunu eklememek büyük eksiklik ve yazının başına ekleteceğim teşekkürler.
Rapor gönderdim, birazdan eklenir.

Bu kadar faiz artırımına rağmen reel faizin hala negatif. Enflasyon %110 cıvarlarındayken faiz oranın %50 yani %60 negatif reel faiz var. Etersiz faiz artışı, enflasyonu durdudrmaz.

Doğrudur, dediğim gibi pek bilgim yok. Fakat bu seçim öncesi faizi ciddi oranda yükselterek kısa süreli frenleme yapıldığı gerçeğini değiştirmez. Hala söylediklerimde bir hata yok.

Pozitif yön ne demek oluyor? Aşağı mı? Hayır değil. Enflasyonu artırıyor manasında kullanılmış.

Verginin, enflasyonu artırdığına dair kaynak:
Özellikle, direkt vergilerin enflasyona sebep olabileceğini söylemiş.

İlk sayfadaki son paragrafın ilk cümlesinin çevirisi:
Bu makalenin sonucu, vergi artışlarının hem talep yönlü (deflasyonist) etkileri hem de arz yönlü (enflasyonist) etkileri göz önüne alındığında, enflasyonla mücadelede vergi artışlarının kullanılması durumunun daha önce inanıldığından biraz daha zayıf göründüğüdür. Ancak, elbette, bu, bu ekonomik politika aracının terk edilmesi gerektiği anlamına gelmez.

Attığınız kaynak Ulunay hocam ve benim söylediğimi doğruluyor. Bizim yazdıklarımızı tekrar okursan enflasyonu artırmaz demedik, bahsettiğin gibi %2'lik vergi artırımının %2'lik enflasyona sebep olmadığını söyledik. Makalede de vergi artırımının enflasyonu düşürmeye yönelik etkisine olan inancın eskisinden daha zayıf olduğunu söylüyor. Yani diyor ki: Eskiden vergi arttırırsak enflasyon düşer fikrine inanıyorduk, hala inanıyoruz ancak buna inancımız eskisi kadar güçlü değil. Hem bizim mesajlarımızı hem de attığın makaleyi baştan bir daha okumanı tavsiye ederim.

Açıkçası verginin enflasyondan sayılmayacağını bilmeyecek kadar acemisiniz

Sizin bahsettiğiniz vergiler direkt consumer surplus olayına giriyor. Benim verdiğim örnek ise "vergi arttırımı enflasyona sebep olur mu?" sorusuna cevap verebilmek için basitleştirilmiş bir şey. O soruya zaten detaylı hesaplamalarla bile "hayır" diyen çıkmaz. IMF'yi mi yalanlayacaksınız?

Enflasyon yaratmadı dediğin örnekte arabaları örnek vermişsin. Madem vergi artırımı, enflasyonu yaratmıyor neden arabaların en kötüsünü bile diğer ülkelerden 5 kat daha pahalıya alıyorsun? Enflasyon yokken de aynıydı bu durum... Bir dediğiniz diğer dediğinizi tutmuyor.

Keşke bunun matematiği dediklerimizi anlamayıp, kaynakların bile bizi doğrular nitelikte çıkmasına rağmen "acemi" yaftalaması yapmak kadar basit olsa :D. Eğitiminiz veya ilgi alanınız bu yönde diye karşıt fikirleri daha anlamadan küçümsemek de komikmiş.

Doğru diyorsun 72 dersi boşuna vermedim ben. IMF raporunu eklememek büyük eksiklik, teşekkürler.
Benim mesajimda sana haksizsin dedigim bir yer veya sana karsi olanlari destekleyen bir ifade gordun mu? Gormeden o "kahkaha" emojisini atip boyle ironi dolu mesaji atiyorsan 72 dersin "Turk Dili ve Edebiyati" olanini (varsa) tekrar vermeni tavsiye ederim.

Sana yakistiramadim bu tutumu. Iki tarafa da pek yakistiramadim. Argumanlarinizla adam gibi tartisin, siyasal islamci gibi birbirinizi yemeyin. Dedigim gibi ve senin de bildigin gibi ekonomi isleri karisik isler.

İktisat gibi bilimsel bir konuda forumdaşlarımın bu denli bilimsel tartışması sevindirici lakin birbirimizi kırmadan tartışmalıyız. Vergi-Enflasyon konusuna gelirsek, dar-orta gelirlinin ihtiyaç maddelerine vergi koymaktansa lüks tüketim ürünlerine konulmalı. Vergi artışının iyisi olmaz. Türkiye'nin enflasyon problemi sıcak para gelmeden düzelmez; sıcak para ise vergilerin fazla, tüketimin kısıtlı olduğu yere gelmez. Enflasyon gizli vergidir.

Son düzenleme:
Benim mesajimda sana haksizsin dedigim bir yer veya sana karsi olanlari destekleyen bir ifade gordun mu? Gormeden o "kahkaha" emojisini atip boyle ironi dolu mesaji atiyorsan 72 dersin "Turk Dili ve Edebiyati" olanini (varsa) tekrar vermeni tavsiye ederim.

Sana yakistiramadim bu tutumu. Iki tarafa da pek yakistiramadim. Argumanlarinizla adam gibi tartisin, siyasal islamci gibi birbirinizi yemeyin. Dedigim gibi ve senin de bildigin gibi ekonomi isleri karisik isler.
Ben kahkahayı nargileye bastım belki, tüm söylediklerine güldüğümü nereden çıkarıyorsun? Dostum benim Türk Dili ve Edebiyatım senin bu psikolojik durumundan iyi olduğu kesin. Aşağılık kompleksin için psikolojik destek alabilirsin.

İlk sayfadaki son paragrafın ilk cümlesinin çevirisi:
Koskoca raporun son paragrafının "2" cümlesini paylaşmışsın sonra da;
Keşke bunun matematiği dediklerimizi anlamayıp,
Matematikten bahsediyorsun. :D

Bizim yazdıklarımızı tekrar okursan enflasyonu artırmaz demedik, bahsettiğin gibi %2'lik vergi artırımının %2'lik enflasyona sebep olmadığını söyledik.
Basbaya "vergi artırımı, enflasyonu tetiklemez hatta düşürür." tarzı söylemlerde bulundun yetmedi konuyu yanlış bilgiyle raporlamaktan tehdit ettin şimdi de gelmişsin öyleydi böyleydi diyorsun. Ben hayatımda gördüğüm en komik U dönüşü.

Size önceki yorumlarımda makalemde "insanlara anlayabileceği dilden" anlatmak için basit hesap yaptığımı anlattım. İşin teknik kısmına gelirsek, en başından vergi zaten enflasyondan sayılmıyor. Ne anlatıyorsun?

Ben burda skolastik matematikle hesap yapsam kaç kişi anlayabilecek?

Rapordaki şu kısmı okumanız yeterli:
Screenshot 2024-06-21 at 22.16.30.webp

Daha da konuşup konuyu kirletmeye lüzum yok. Gerçi siz konuşmayı da bilmiyorsunuz, saldırıyorsunuz. O denli bilgi yoksunluğu ortamında saldırgan olmanız çok normal.

Enflasyonu artıran faktörler:

- Tüketim çılgınlığı. (Bir tek bizde var)

- Para fazlası. (Buna yabancı para birimleri de dahil ve bir tek bizde yabancı para birimleri halkın elinde geziyor)

- Yüksek Faiz. (Şu an tüketimi dizginlemek için kullanılmaya çalışılıyor, seneye ters etki yaratacak.)

- Karteller (Anlaşmalı toplu fiyat artırımı. Bizde tam gaz ve önlenemiyor.)

- Borç. (Bizde bolca var ve dış piyasaların üzerimizde baskı oluşturabilmelerine imkan veriyor)

- Arz kısıtlaması. (Yok ama olabileceği beklentisi yaratılıyor.)

- Denetimsiz üretim. (Aynen, bizde yaygın olan ve bir türlü denetim altına alınamayan bir durum. Merdiven altı olarak bilinir.)

- Haksız rekabet. (Üç beş aile ekonominin yarısını elde tutuyor. Koç'lar, Sabancı'lar, Eczacıbaşı'lar gibi nereden ve nasıl türedikleri bilinmeyen Avrupa veya Batı yalakaları.)

- İtibarsızlaşma. (Bizde yine yoğun bir şekilde var.)