Fifililifilifilfil
Becerikli
- Makaleler
- 1
Günümüzde akıllı telefonlar bizi dünyaya bağlamaktan ziyade, dikkatimizi sömüren ve zamanımızı çalan makineler haline geldi. O yüzden bu metni yazma gereği duydum. Eğer ekran sürenizi azaltmak ve biraz olsun uzaklaşmak, odaklanmak istiyorsanız cihazınızı daha az çekici ama daha işlevsel hale getirecek bu adımları uygulayabilirsiniz.
Ek uygulama önerileri:
- Telefonunuzu 3G'ye alın, fontu ve görselleri en büyük boyut olacak şekilde değiştirin. Bu sizi yavaşlatacaktır. Ben Launcher kullanmaya pek sıcak bakmıyorum. Ama isterseniz deneyebilirsiniz.5G'ye geçince buldum bunu harikayım :>
- Ana ekranı minimal tutun. Oyun, sosyal medya vs. koymayın. Belki bir not defteri widgeti, hava durumu widgeti ve ekran başında kalma sürenizi gösteren dijital denge widgetini koyabilirsiniz.
- Gereksiz uygulamaları kaldırın ve gerekliyse tüm uygulamalara tarayıcınız aracılığıyla erişin(Gemini, instagram, youtube, haritalar...). Tarayıcınızı güzel seçin. Kendinize göre modifiye edin.
- Her yerden gelen saçma sapan, dikkat dağıtıcı bildirimleri kapatın.
- Koyu tema kullanıyorsanız açık tema kullanın. Biraz daha abartacaksanız da ekran filtresini siyah beyaz yapabilirsiniz. Gri tonlama diye de geçiyor olabilir.
- Kişiselleştirme ayarlarınızı geri alın/sıfırlayın. Duvar kağıdı ve tema gibi. Maksat telefonu ilgi çekici olmayan bir hale getirmek. Şahsen telefonumu kullanırken acı çekmek istemiyorum bu yüzden yapmayacağım bi ayar.
- İnternetsiz uygulamalara yönelin. İnternet ile aranızdaki ilişiği kesmek telefonu gereksiz kullanımı önleyecektir. İndirilmiş içeriklere yönelin.
- Telefon ile aranıza fiziksel mesafe de koyun. Özellikle şarja takarken ve gece vakitleri daha uzak bir prizi tercih edin. Alarm çalınca hemen kapatıyorsanız da çok işe yarıyor. Özellikle birileri uyanacak korkusuyla beni gerçek anlamda dize getiriyor.
- Açık kaynak uygulamalar kullanın. Reklamsız, gizli, ücretsiz, hafif, sade ve internetsiz olmaları en büyük artıları. Fakat güzelim ülkemde kullanan sayısı kayda değer değil. Reklam kullanan uygulamaları telefonunuza sokmayın.
- Ekran zaman aşımı süresini 30 saniye veya 1 dakika yapabilirsiniz. Şifrenizi zorlaştırın, yapabildiğiniz kadar zahmetli olsun.
- Google tarayıcısı kullanmayın. Kullanmıyorsanız da Gemini, Google Lens, hizmetlerini kullanmadığınız takdirde istediğiniz zaman tekrar aktif etmek üzere devre dışı bırakmanızı tavsiye ederim. Çünkü bazı telefonlarda ana ekrandaki arama widgeti silinemiyor, ana ekranın solunda saçma bir bölgeyi kullanıyor. RAM işgal edip pil sömürüyor. Tekel dayatması rezil uygulama. Gözümde sosyal medyadan daha zararlı. Unutmadan söyleyeyim, Mi Tarayıcı ve Samsung Explorer da aynı durumda.
- Hayatta yapacak bir sürü şey var. Telefona takılıp kalmamak lazım. Dikkatinizi verecek başka şeyleriniz olmalı. Bu sebeple resim çizmek, yemek yapmak, gezmek, satranç oynamak, spor yapmak, kitap okumak gibi hobileriniz olmalı.
Ek uygulama önerileri:
- Brave Tarayıcı
- Musicolet (Android) Müzik Oynatıcı
- Obsidian Not Defteri+
- Cirrus (Android) Hava Durumu
- Newpipe (Android) Web Oynatıcı
- MX Player Video Oynatıcı (Reklamlıdır fakat iyi. Pro versiyonu öneriyorum.)
- Material Files (Android) Dosya Yöneticisi
- FX File Explorer (Android) Dosya Yöneticisi
- Local Send İnternetsiz Paylaşım Uygulaması
- Lichess Satranç
- Shattered Pixel Dungeon Oyun
Son düzenleme: