Aileden bir arsa satılma durumu var. Bizim payımıza düşen miktarda ortalama 5-6 milyon lira. Abim o parayı faize koyup, her ay gelen parayla otellere vs. gidelim diyor. Bende o parayla Mersinden (Adanada yaşıyoruz o yüzden Mersin dedim ve bir sürü tanıdıklar orada.) yazlık ev almayı istiyorum. Çünkü sülalede tek yazlım evi olmayan biziz ve her sene başkasının evinde misafir olmaktan utanıyorum artık. Site içerisinde 3+1 ev alalım diyorum ama abim faiz daha mantıklı diyor. Ben faizden çok anlamıyorum. Yani paranın değeri ilerleyen senelerde düşer mi o para erir mi bilmiyorum. Sizce hangisi daha mantıklı?
Faiz bence sadece şöyle mantıklı, diyelim almak için ev araştırıyorsunuz bir buçuk ay sürecek içinize sinen bir ev bulmak. O sırada para boşta durmaması için faizde durmalı. Onun dışında tüm 5-6 milyon lira yıllarca faize konulursa başlarda güzel olur getirisi, o getiriyle tatile yurtdışına falan çıkılır ama ana para ile giderek bir şey alınamamaya başlar. Tatil çok pahalıya gelmiş gibi olur. Bir de Dolar/TL'de yukarı yönlü hızlı bir hareket olursa o da size kötü yansır. YouTube'da Kolay Teknik Analiz diye bir kanal var tavsiye ederim. X'te konut fiyatlarının Borsa İstanbul'a göre gidişatı tarzında grafikler paylaşıyor. Bir de ilk evim kredisi çıkacak falan diyip duruyorlar bir göremedik çıktığını. Çıkınca baktığınız ev 5M lira ise hemen onların fiyatlarını da güncelleyecek satıcılar. 6M lira demeye kalkacaklar. O sırada siz faizden 1M lira kazanamamış olabilirsiniz falan.

Birkaç ay tutup gelenle eğlenip, o sırada da ev alıp onun kirasını maaş gibi kullanabilirsiniz. Ev de durduğu yerde değerlenir, böylece bir taşla üç kuş vurmuş olursunuz.

Herkesin gönlü olmuş olur. Hatta o kiraları da biriktirip başka yerlere yönlendirerek işleri büyütebilirsiniz.

Tamamen sizin finansal okuryazarlığınızı geliştirip geliştirmemenize bağlı.

Faiz zamanla düşecek. Hiçbir zaman sonuna kadar burada kalamaz. Bir süre götürür sonrası muamma ve parayı eriteceksiniz o şekilde. Mülk her zaman daha avantajlıdır ve 5 milyon ile Mersin'de dubleks ev bile rahat vardır.

Ben alsam TOKİ'den 1-2 ev alır kiraya verirdim. Hem paran erimez hem de evin olur kira parasıyla ek gelir sağlarsın.
Ev sahibi olanlar TOKİ’den ev alamıyor diye biliyorum. Yanlışım yoksa.

Birkaç ay tutup gelenle eğlenip, o sırada da ev alıp onun kirasını maaş gibi kullanabilirsiniz. Ev de durduğu yerde değerlenir, böylece bir taşla üç kuş vurmuş olursunuz.

Herkesin gönlü olmuş olur. Hatta o kiraları da biriktirip başka yerlere yönlendirerek işleri büyütebilirsiniz.

Tamamen sizin finansal okuryazarlığınızı geliştirip geliştirmemenize bağlı.
Bende onu diyorum. Hatta abim işe girecek, bende birkaç seneye işe gireceğim. Babamın zaten geliri var ayriyeten emekli de oldu. Diğer evden de kira gelecek. Bence daha fazla kiraya gerek yok diyorum yazlık daha mantıklı geliyor. Her türlü bir ev almış oluyoruz faize atmaktan çok çok daha iyi.

Faiz zamanla düşecek. Hiçbir zaman sonuna kadar burada kalamaz. Bir süre götürür sonrası muamma ve parayı eriteceksiniz o şekilde. Mülk her zaman daha avantajlıdır ve 5 milyon ile Mersin'de dubleks ev bile rahat vardır.
Abim de diyor ki gitgide yükseliyor diyor. Ben kendisine bunu anlatamıyorum. Neden yükselsin diyorum. 5 milyona 2+1 normal daire anca var hocam. Müstakil villalar çok çok pahalı.

Abim de diyor ki gitgide yükseliyor diyor. Ben kendisine bunu anlatamıyorum. Neden yükselsin diyorum. 5 milyona 2+1 normal daire anca var hocam. Müstakil villalar çok çok pahalı.
Merkez Bankası daha 1 ay oldu ya da olmadı faizi düşürdü. Nasıl olacak da artacakmış onu da açıklasın. Enteresan fiyatlar isteniyor ortada. Ben de şu sıralar öylesine bakıyorum ve Muğla, Antalya filan daha ucuz. 4+1 daireler filan üstelik 2+ banyo sayıları varlar. Mersin fiyatları hiç cazip gelmedi bu söylediklerinle.

Çok istiyorsa parayı bölüşün.

Konudan biraz bagimsiz olarak soyluyorum, hazir parayla piyasanin altinda cok uyguna bulundukca ornegin 5 milyonluk evi 3 milyona bulmak gibi ev alinmaz. Gayrimenkul para kazandiran bi yatirim araci cogu zaman degildir.

Paranin farkli yerlere bolunmesi daha iyi olur ancak burada zorunda kalacaksak ev almak daha mantikli.